Απολογισμος δράσεων και εκλογή νέου ΔΣ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, 12-11-2019
Οπως επισημάνθηκε στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο τεράστιες είναι φέτος οι ζημιές που έχουν προκαλέσει οι εκτεταμένες δακοπροσβολές στα ελαιόδεντρα της Κρήτης οδηγώντας εκατοντάδες αγρότες σε αδιέξοδο. Η ελαιοκομική περίοδος εξελίσσεται αρνητικά για την πλειοψηφία των παραγώγων που έρχονται αντιμέτωποι με χαμηλής ποιότητας ελαιόλαδο, διαπιστώνοντας με απογοήτευση ότι το υψηλό κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με την χαμηλή τιμή πώλησης του λαδιού υποβαθμίζουν το κατά τα λεγόμενα «χρυσάφι» της Κρήτης. Η ανησυχία και ο προβληματισμός των ελαιοπαραγωγών είναι διάχυτος, ενώ και ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης κρούει το καμπανάκι κινδύνου για το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας στο νησί επαναλαμβάνοντας με έμφαση την ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία του προϊόντος.
Η περιφερειοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας, ώστε αυτό να υλοποιείται σε τοπικό επίπεδο έγκαιρα και αποτελεσματικά, χωρίς να υπάρχουν τα γνωστά προσκόμματα της γραφειοκρατίας που συνεπάγονται πληθώρα αγκυλώσεων και καθυστερήσεων σε βάρος των ελαιοδέντρων και των παραγωγών, θεωρείται πλέον μονόδρομος. Ο ΣΕΔΗΚ επισημαίνει ότι οι ψεκασμοί πρέπει να ξεκινούν προ της πήξης του ελαιοκάρπου, δηλαδή τέλη Μαΐου αρχές Ιουνίου και όχι αργότερα, τονίζοντας ότι οι συνέπειες μετά θα είναι αρνητικές.
Η πλημμελής και αναποτελεσματική δακοκτονία έχει σαν συνέπεια σοβαρές περιβαλλοντικές, διατροφικές και οικονομικές και επιπτώσεις κυριότερες από τις οποίες είναι η υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου, η οποία εκτός των άλλων επηρεάζει την τιμή του, γεγονός που πλήττει τη συνολική οικονομία του νησιού και οδηγεί τους παραγωγούς στην εφαρμογή ατομικών ψεκασμών των δέντρων με ισχυρά εντομοκτόνα, με συνέπεια σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την υγεία των καταναλωτών και τη δυσφήμιση του προϊόντος.
Δηλωσεις Προεδρου ΣΕΔΗΚ Γ. Μαρινακη
Ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ, Γιώργος Μαρινάκης σε δηλωσεις του ανέφερε:
«Το προϊόν έχει πληγεί από το δάκο σε βαθμό συντριπτικό. Υπάρχουν περιοχές που έχουν πάθει καθολική καταστροφή. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Κρήτη είναι περισσότερο πλέον Αφρική από την Ευρώπη, εννοώ κλιματολογικά. Η Πελοπόννησος δεν έχει ζημιά. Ο λόγος είναι γιατί εκεί ο καρπός δένει 20 μέρες αργότερα από ότι ο δικός μας. Όταν λοιπόν εφαρμόζουμε τις ίδιες ημερομηνίες και την ίδια πολιτική που εφαρμόζουμε στην Πελοπόννησο με την Κρήτη η αστοχία είναι δεδομένη. Εμείς επιμένουμε στην περιφερειοποίηση όλου του συστήματος της δακοκτονίας. Από την προμήθεια των φυτοφαρμάκων μέχρι και τη διαχείριση όλου του θέματος, που έχει να κάνει και με τον τρόπο που επιβλέπουμε την ποιότητα της συγκεκριμένης διαδικασίας. Έχουμε πει επανειλημμένως ότι δεν είναι δυνατόν να προστατεύεται ο παγετός και να μην προστατεύεται η θερμοπληξία. Εμείς είμαστε νότια περιοχή, δεν μπορεί να έχουν προνόμια μόνο οι βόρειες περιοχές. Θέλει μια γενικότερη αναθεώρηση το σύστημα προστασίας του ελαιοπαραγωγού, όπως και της ΚΑΠ.
Είχαμε επιμείνει ότι γίνεται μια αδικία σε βάρος της Κρήτης και άλλων ελαιοπαραγωγικών περιοχών, υπέρ πάλι άλλων περιοχών της Ελλάδας που είχαν περισσότερους βουλευτές. Είναι ξεκάθαρο το θέμα. Είναι θέμα συσχετισμού πολιτικών δυνάμεων. Όχι συσχετισμών, αριθμητικών πολιτικών δυνάμεων. Όμως ο ελαιοπαραγωγός την πάτησε και ενημερώσαμε όλους τους βουλευτές της Κρήτης. Δεν μπορεί να χάνεται αυτό το χρυσάφι επειδή παίρνουν κάποιοι στην Αθήνα αποφάσεις για εμάς χωρίς να ξέρουν τις ιδιαιτερότητες που έχει η περιοχή μας. Πρέπει όλοι μαζί να συνεργαστούμε, να ευαισθητοποιηθούμε, να ενημερωθούμε, να μην κάνουμε άσκοπους ψεκασμούς, να μη δηλητηριάζουμε το προϊόν μας και μας το γυρνάνε πίσω οι έμποροι και οι εξαγωγείς. Πρέπει να τα λύσουμε αυτά τα θέματα και στην επιμόρφωση των παράγωγων».
Δηλωσεις Επιστημονικου Συμβουλου ΣΕΔΗΚ Δρ. Νικ. Μιχελάκη
Από την πλευρά του ο επιστημονικός συνεργάτης του ΣΕΔΗΚ, Νίκος Μιχελάκης, σημειωσε: «Η ελαιοκομία της Κρήτης δεχεται φετος δυο ισχυρα πλήγματα.Το ενα ειναι η συνε΄χης πτωση των τιμων και το αλλο η αποτυχία της δακοκτονίας.
Οι τιμές από πέρυσι το Γενάρη πέφτουν συνεχώς με αποτέλεσμα σημρα να μην μπορούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί να σκέπτονται σοβαρα να εγκαταλείπουν την ελαιοκαλλιέργεια. Από την άλλη μεριά τελευταια εχουμε και ο πληγμα απο την δακοκτονία. Προσβολές του δάκου έντονες και εκτεταμένες υπάρχουν σε όλη την Κρήτη. Όλοι οι παραγωγοί και οι ελαιοτριβείς μιλούν για μεγάλες δακοπροσβολές, το ακριβές μέγεθος των οποιων δεν ειναι ακομη γνωστό. Ομως τα πρωτα στοιχεία απο τα ελαιοτριβεία δείχνουν ότι οι οξύτητες είναι πολύ ψηλές, τόσο που κανείς δεν τις περίμενε και όλοι αναζητούν τα αίτια για την κακή εξέλιξη».
Ιδιαίτερα επεσημανε ο κ. Μιχελάκης οτι «γενεσιουργά αιτία" για την αποτυχία της δακοκτονίας είναι η υποχρηματοδότηση και η γραφειοκρατία. Από τα 35 εκ. ευρώ που κόστιζε η δακοκτονία προ μνημονίων σήμερα φτάνει τα 17 εκ. ευρώ. Εχουν περικοπεί σημαντικές δαπάνες από εποπτεία των εργασιών (επόπτες-τομεάρχες ) από τις αμοιβές εργατών και εργολάβων πραγμα που δημιουργεί σημαντικές ανεπαρκλειες στην εφαρμογή της μεθόδου. Από την άλλη η γραφειοκρατία με τους διαγωνισμούς που μακροημερεύουν, εχει σαν αποτέλεσμα τα φάρμακα να παραδίδονται τον Αύγουστο Ξεκινούν ετσι οι ψεκασμοί με φάρμακα της προηγούμενης περιόδου, χωρίς να ξέρουμε αν εξακολουθούν να είναι δραστικά κτλ.
Ομως απο τα γενεσιουργα προκαλουνταιο και τα δευτερογενή αίτια. Μεταξυ αυτων ειναι η πλημμελης εκτέλεση των ψεκασμων , η εγκαταλειψη πολλών ελαιώνων χωρις ψεκασμα, η πιθανοτητα μειωσης της δραστικοτητας των φαρμακων, αλλα και κυριως, κατα την άποψή μας , η καθυστερηση της αποφασιστικης σημασιας, πρώτης διαβροχής, που πρέπει να γίνεται, συμφωνα με τα δεδομενα της ερευνας, χωρίς αναμονη ένδειξεων παγίδων, αρκετά νωρίς και πρεπει να εχει ολοκληρωθεί πριν από την πήξη του πυρήνα .
Και αυτο γιατι ειναι προτιμοτερο να καταστρεφονται τα λιγα πρώτα άτομα, που προερχονται απο την χειμερια διαχειμαση του δάκου και αποτελούν τους γεννήτορες των επομενων γενεών, απο οτι τα δισεκατομυρια ατομα που μπορουν να δημιουργηθούν απο αυτα μεχρι στον Σεπτεμβριο. Άρα για μας είναι καθοριστικής σημασίας ειναι η πρώτη διαβροχή η οποια φετος, παρα του οτι αρχισε στις 22 Ιουνιου (νωριτερα απο περυσι οποτε αρχισε τον Αυγιουστο) ηταν και παλι καθυστερημενη κατα ενα τουλαχιστο μηνα και επομενως επετρεψε τον ανατο πολλαπλασιαμσο της πρωτης γενιάς.
Απολογισμός δράσεων ΣΕΔΗΚ
Κατά τη χθεσινή εκλογοαπολογιστική συνέλευση παρουσιάστηκαν οι δράσεις του ΣΕΔΗΚ σε όλα τα επίπεδα. Έγινε εκτενής αναφορά στις ενέργειες του συνδέσμου για τα προβλήματα της δακοκτονίας, τα υπομνήματα που έχει αποστείλει στο αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζητώντας την άρση των αδικιών, που προκαλεί στην ελαιοκαλλιέργεια η νέα ΚΑΠ με την μείωση των επιδοτήσεων για την ελιά αλλά και στις αποζημιώσεις που ζήτησε για τους παραγωγούς, οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν από τις καιρικές συνθήκες την άνοιξη του 2015. Παράλληλα έγινε αναφορά στην έκδοση δελτίου τιμών ελαιολάδου και κάτι που συμβάλλει στην διαφάνεια της αγοράς, στις ενέργειες για το ελαιόλαδο στην λιανική αγορά και στο χώρο της εστίασης, καθώς και σε μια σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων για τις ορθές πρακτικές εμπορίας και διάθεσης του κρητικού λαδιού, την ανάδειξη των μνημειακών ελαιοδέντρων αλλά και τις εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της νεολαίας για το κρητικό λάδι και τη διασύνδεσή του με τον τουρισμό και τον πολιτισμό του νησιού.
Απαραίτητη η στήριξη της αυτοδιοίκησης στον ΣΕΔΗΚ
Κατά την χθεσινή εκλογική διαδικασία επανεξελέγη πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης.
Ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη η αυτοδιοίκηση να στηρίξει και να υποστηρίξει τις δράσεις του ΣΕΔΗΚ τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Πρέπει όλοι να καταλάβουμε και να συναισθανθούμε την αναγκαιότητα ύπαρξης του ΣΕΔΗΚ. Κάνω μια έκκληση σε όλους τους συνάδελφους να επανεξετάσουμε την στάση μας απέναντι στο ΣΕΔΗΚ. Δεν είναι μια τυπική υποχρέωση συνδρομής, είναι ουσία και σεβασμός προς τους ελαιοπαραγωγούς μας, να σκύψουμε πάνω από τα προβλήματά του και μέσα από το δικό μας αυτοδιοικητικό όργανο να υπερασπιστούμε και να βρούμε λύσεις για όλα αυτά που συμβαίνουν. Θα προσπαθήσω μέσα από τα όργανά μας, και από την ΠΕΔ, όπου εξελέγην και είμαι μέλος να δημιουργηθεί ένας ουσιαστικός διάλογος σαν αυτοδιοίκηση γενικότερα για την αγροτική οικονομία και ιδιαίτερα για την ελαιοκομία που αφορά και αναφέρεται σε όλη την Κρήτη. Ο ΣΕΔΗΚ έχει να επιδείξει και νομοθετικές παρεμβάσεις και πολιτικές παρεμβάσεις και ευαισθητοποίηση και συνένωση δυνάμεων και αφύπνιση περιβαλλοντικών συνειδήσεων μέσα από ημερίδες, προγράμματα και διαγωνισμούς που όλα αυτά τα χρόνια κάνει. Θέλουμε να συνεχίσουμε, αλλά θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε και αυτό το δίνει μόνο η συλλογικότητα και η συνειδητοποίηση όλων ότι ο ΣΕΔΗΚ είναι όργανο που η αυτοδιοίκηση χρειάζεται και για αυτό το δημιούργησε» σημείωσε ο Γ. Μαρινάκης.
Επανεξελέγη πρόεδρος στον ΣΕΔΗΚ ο Γιώργος Μαρινάκης
Μετά την εκλογοαπολιγιστική συνέλευση η σύσταση του νέου Δ.Σ. είναι:
Πρόεδρος: Μαρινάκης Γεώργιος - Δήμαρχος Δήμου Ρεθύμνου
Γενικός Γραμματέας: Πωλιουδάκης Ανδρέας- Αντιδήμαρχος Δήμου Φαιστού
Ταμίας: Σταυρουλάκης Σταύρος - Αντιδήμαρχος Δήμου Αποκορώνου
Μέλη: -Κελαΐδής Ιωάννης - Αντιδήμαρχος Δήμου Κισσάμου
- Βαβουράκης Εμμανουήλ - Αντιδήμαρχος Δήμου Αγίου Βασιλείου
- Μακρυνάκης Νικόλαος - Αντιδήμαρχος Δήμου Σητείας
-Αφορδακός Νικόλαος - Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αγίου Νικολάου
-Μεραμβελιωτάκης Γεώργιος - Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Χερσονήσου
- Βουλγαράκης Νικόλαος - Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πλαταιά
- Κλάδος Βασίλης - Αντιδήμαρχος Δήμου Αμαρίου
- Καστελιανάκης Κωνσταντίνος - Αντιδήμαρχος Δήμου Αγίου Νικολάου
- Αγριμάκης Νικόλαος - Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ρεθύμνου
- Σωπασής Μιχάλης - Αντιδήμαρχος Δήμου Μυλοποτάμου
- Σηφάκης Στυλιανός - Αντιδήμαρχος Δήμου Γόρτυνας
- Τουλουπάκη Θεοδώρα - Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Κισσάμου
- Καλαΐτζάκης Γεώργιος - Αντιδήμαρχος Δήμου Πλατανιά