Όχι για τσάϊ, αλλα για τροφή στα ψάρια!

 

Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*
Κάποια αξία φαινεται ότι μπορούν να αποκτήσουν τα φύλλα που αφαιρούνται κατά τον καθαρισμό του ελαιοκάρπου στα ελαιοτριβεία πριν απο την επεξεργασία του.


fylla eliasΑυτό προκύπτει απο έγγραφο του Γραφείου Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της Ελληνικής Πρεσβείας στο Τόκυο, το οποίο ενημερώνει για το ενδιαφέρον Ιαπωνικής εταιρείας να αναπτύξει συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να εξάγουν στην Ιαπωνία αποξηραμένα φύλλα ελιάς.


Τα φύλλα αυτά, σημειώνει το έγγραφο προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως ιχθυοτροφές και πρέπει να είναι αποξηραμένα, να εχουν Ελευρωπαϊνη πάνω από 7% και να είναι κατά προτίμηση πράσινου χρώματος, με χωρίς ή ελάχιστα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, σε συσκευασίες 1MT.(Μετρικού Τόνου)


Υπενθυμίζεται ότι, τα φύλλα ελιάς που είναι γνωστό ότι περιέχουν σε αξιόλογη περιεκτικότητα «ελευρωπαϊνη», μια αντιοξειδωτική φαινόλη η οποια φέρεται ως ευεργετική στις καρδιόπαθειες, πριν μερικά χρόνια, είχαν βρεθεί στην επικαιρότητα με την χρήση τους σε τσάγια που προσφέρονταν ακόμα και σε καφενεία με το όνομα «φραπελιά»!


Οπωσδήποτε, με την ανακοίνωση που προαναφέρθηκε, διαφαίνεται μια σοβαρότερη αξιοποίησή τους, η οποία βέβαια χρειάζεται εξέταση και σοβαρή αντιμετώπιση. για την περίπτωση εξαγωγών.


Χρειάζεται όμως εξέταση, γιατί όχι και για ανάλογη αξιοποίηση στα Ιχθυοτροφεία στην Ελλάδα. Δόξα το θεό έχουμε, αρκετά. Και τα λιόφυτα, αν δεν εχουν φυτοφάρμακα, ίσως είναι προτιμότερα απο τις ιχθυοτρόφος που παρασκευάζονται με υπολείμματα ζωικών η φυτικών προιοντων!

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)