Οι αρμόδιοι πρέπει να τεθούν ενώπιων των ευθυνών τους
Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*
Συνεχίζονται όπως πληροφορούμαστε οι δολωματικοί ψεκασμοί στην Κρητη και σε άλλες περιοχές, αλλά οι ανησυχίες για δακοπροσβολές εξακολουθούν να υπάρχουν. Ο βροχερός καιρός αυτών των ημερών, ευνοεί την καρποφορία αλλά ευνοεί και τις προσβολές του δάκου!
Έτσι, οι παραγωγοί δίκαια ανησυχούν, αφού βλέπουν και οι ίδιοι τις δακοπαγίδες αλλά παρατηρούν και δακοπροσβολές στον καρπό σε αρκετές περιοχές, ενώ πρακτικά και οι δυνατότητες τους ακόμη και για ατομικές επεμβάσεις κάλυψης, ηδη περιορίζονται.
Πλέον ανήσυχοι όμως φαινεται να είναι και οι έμποροι χύμα αλλά και οι τυποποίησες οι όποιοι, δικαίως, φοβούνται, όχι μόνο την χειροτέρευση της ποιότητας, αλλά και τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στο προϊόν απο ενδεχόμενες επεμβάσεις απείθαρχων παραγωγών που μπορεί να επιχειρήσουν καλύψεις χωρίς να τηρήσουν μετά τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλειας μέχρι την συγκομιδή.
Επομένως, οι Τυποποιητές καλά κάνουν και οργανώνουν ημερίδες μαζί με τις υπηρεσίες προκειμένου να επιστήσουν την προσοχή των παραγωγών. Όμως οι προσδοκίες απο αυτή την πλευρα, ξέρουν, ότι δεν είναι πολλές. Αυτό που χρειάζεται και πρεπει να το επισημαίνουν και δεν το ζητούν επίμονα, είναι η εξασφάλιση των προϋποθέσεων για μια σωστή και αποτελεσματική δολωματική δακοκτονία. Αυτή μονό θα επιτρέψει καλύτερη ποιότητα και κατά συνέπεια καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς και επιτυχέστερες πωλήσεις για τους τυποποιητές!
Οι αρμόδιοι πρεπει να τεθούν επί τέλους ενώπιων των ευθυνών τους. Δεν είναι νοητό την μια χρόνια οι επόπτες δακοκτονίας να προσλαμβάνονται τον Αύγουστο και την άλλη τα φάρμακα των διαγωνισμών να φθάνουν στις υπηρεσίες πρώτες Οκτώβριου, αντι όλα να είναι διαθέσιμα μέσα Μαΐου!
Αν για όλα αυτά κανείς τελικά δεν φταίει, τότε φταίει το θεσμικό πλαίσιο το οποιο επί τέλους πρεπει να αλλάξει ριζικά. Ο προηγούμενος Υπουργός ΥπΑΑΤ είχε υποσχεθεί νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποιο ωστόσο δεν θέλησε η δεν πρόλαβε να πραγματοποιήσει.
Ο σημερινός Υπουργός μήπως θα πρέπει απο τώρα να αρχίσει την μελέτη του προβλήματος ώστε να εχει αποτελεσματική λύση τον επόμενο χρόνο;
Εμείς ξανά επισημαίνουμε. Όχι εμβαλωματικές λύσεις. Ολες,αποδείχθηκαν έωλες. Απαιτείται ριζική λύση για την οποια ας μελετήσουν και τις προτάσεις του ΣΕΔΗΚ!
*Ο Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)