Θολή όμως η παραπέρα πορεία τους

 

Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*
Κάποια σημάδια ανάκαμψης παρουσιάστηκαν στις τιμές στα Χανιά, αφού δυο τυποποιητικές επιχειρήσεις, η ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ ΑΕ, και η ΑΝΩΣΚΕΛΗ ΑΕ, ανέβασαν τις τιμές τους στα 2,80€/κ. Αναπτερώθηκαν έτσι, οι ελπίδες για κάποια γενικότερη ανάκαμψη, παρά το ότι αυτό δεν δικαιολογείται απο τα γενικότερα στοιχεία που επηρεάζουν τις τιμές διεθνώς.


times 04102019Πάντως οι δυο επιχειρησεις των Χανίων, που τον τελευταίο καιρό εδίδαν τις υψηλότερες τιμές στο Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ, αποδεικνύουν και πάλι ότι η τυποποίηση απο τοπικές επιχειρήσεις αποτελει την λύση που πρέπει να επιδιωχθεί γενικότερα.


Ωστόσο, την περίοδο αυτή, στα πρόθυρα της νέας σοδειάς, οι τιμές στην Ελλάδα παραμένουν αγκυροβολημένες στον βυθό όπου βρίσκονται τώρα και καιρό! Η μόνη αλλαγή που φαίνεται να υπάρχει, όπως φαινεται απο το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 1-10-2019, είναι ότι, αρκετοί αγοραστές βρίσκονται σε φάση αναμονής και δεν αγοράζουν, ενώ οι περισσότεροι απο εκείνους που αγοράζουν δίδουν τιμές γύρω στα 2,5€/κ.


Εξαίρεση προς τα άνω αποτελουν οι τιμές των 2,80€ των δυο επιχειρήσεων που προαναφέρθηκαν στα Χανιά και προς τα κάτω οι τιμές των 2,20€/κ που δίδουν δυο επιχειρήσεις στο Ηράκλειο. Στην Ισπανία, τα πολύ καλά εξτρα παρθένα πληρώθηκαν προσφατα στα 2,90€ , ενώ τα χαμηλής ποιότητας εξτρα, πλησίασαν τις τιμές του λαμπάντα στα 2,05€


Στην Ιταλία, η αναμενόμενη αυξημένη παραγωγή φαινεται ότι συνετέλεσε σε κάποια ελαφρά πτώση και οι τιμές του εξτρα παρθένου διαμορφωθήκαν μεταξύ 3,30-4,65€/κ

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)