Αιτίες: Ο φόβος του δάκου και οι προσδοκίες για καλύτερες τιμές.
Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*
Άρχισε, θεωρητικά, η συγκομιδή της ερχόμενης χρονιάς, με το «λάδωμα» που έκανε ελαιουργείο στον Άστρικα στα Χανιά, στις 27 Σεπτεμβρίου, ενώ πέντε μέρες νωρίτερα είχε αρχίσει, κατά πληροφορίες, και άλλο ελαιουργείο στην Πελοπόννησο.
Βέβαια οι λόγοι της πρόωρης αυτής έναρξης καίτοι φαίνεται να είναι διαφορετικοί, σε κάθε μια από τις δύο περιπτώσεις, δείχνουν την αγωνία που διακατέχει τους παραγωγούς για την εξέλιξη της φετινής χρονιάς
Στα Χανιά στο Ελαιοτριβείο της «Κολυμπάρι Α.Ε.» στον Άστρικα, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της Γιάννη Μιχελάκη, ο λόγος της πρόωρης έναρξης ηταν η πρόθεση βιοκαλλιεργητών να συγκομίσουν νωρίς την παραγωγή τους, ώστε να αποφύγουν τυχόν δακοπροσβολές και επιτύχουν καλή ποιότητα. Αντίθετα στην Πελοπόννησο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Α.Σ. «Θερμασία Δήμητρα» κ. κ. Κωνσταντίνος Χ. Μέλλος, στην περιοχή του Κρανιδίου, βασικός στόχος ήταν η επίτευξη υψηλής ποιότητας πρώιμου «αγγουρόλαδου» το οποίο συνήθως προτιμούν συγκεκριμένες επιχειρήσεις της Ιταλίας.
Πάντως, η απόδοση στον Αστρικά στα Χανιά, που ήταν 5/1, δεν ηταν άσχημη για την εποχή, ενώ η οξύτητα 0,5 % δεν θεωρείται ικανοποιητική.
Βέβαια, ο φόβος των δακοπροσβολών γενικότερα, δεν είναι αβάσιμος. Κι αυτό γιατί τελευταία είχαν κάνει την παρουσία τους σε διάφορες περιοχές του νησιού υψηλοί δακοπληθυσμοί σε δακοπαγίδες και ηδη ο δροσερότερος καιρός της εποχής, οπωσδήποτε ευνοεί τη κινητικότητα και την επιθετικότητα του εντόμου.
Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι για την έναρξη της συγκομιδής πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανακοινώσεις των υπηρεσιών σχετικά με τον χρόνο ασφάλειας που πρέπει να υπάρξει μετά τον τελευταίο ψεκασμό.
Ιδιαίτερα όμως πρέπει να προσέξουν όσοι έκαναν ψεκασμούς κάλυψης υπολογίζοντας αυστηρά τον χρόνο ασφάλειας από την ημερομηνία του δικού τους ψεκασμού , σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του φαρμάκου που χρησιμοποίησαν. Στόχος είναι να υπάρξει καλή ποιότητα από πλευράς οξύτητας κλπ, αλλά και ασφάλεια του προϊόντος από πλευράς υπολειμμάτων στο ελαιόλαδο. Επομένως, δεν χρειάζεται βιασύνη, έχοντας υπόψη και το γεγονός ότι η «ελαίωση» (σχηματισμός λαδιού στον καρπό) συνεχίζεται μέχρι και τον Δεκέμβριο αν ο καιρός είναι ευνοϊκός.
*Ο Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)