Υψηλοί πληθυσμοί του πολιορκούν την νέα σοδειά!
Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*
Πρωτόγνωροι πληθυσμοί Δάκου εχουν παρουσιαστεί στο Λασήθι και Χανιά αλλά και άλλες περιοχές της Κρητης και φαινεται ότι πολιορκούν απειλητικά την ερχόμενη ελαιοπαραγωγή.
Αυτό προκύπτει απο πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ (3.9.19) το οποιο αναδημοσιεύτηκε στο www.sedik.gr (ΕΛΑΙΟΝΕΑ 5.9.19 ) σύμφωνα με το οποίο εγείρονται πλήθος ερωτηματικά και για τα αίτια αλλά και για την δυνατότητα έλεγχου της κατάστασης. Συμφωνα με δηλώσεις αρμόδιων της ΔΑΟΚ Λασιθιου, παρά το ότι οι ψεκασμοί άρχισαν φέτος οπωσδήποτε πιο έγκαιρα απο άλλες χρονιές, με περσινά φάρμακα, οι πληθυσμοί του Δάκου έχουν εκτοξευτεί σε ορισμένες περιοχές όπως το Επάνω Μεραμπέλλο αλλά και ο κάμπος της Νεάπολης. Το ίδιο όμως φαινεται ότι ισχύει και στα Χανιά και πιθανόν και στους άλλους Νομούς.
Σαν βασικά αίτια του φαινομένου θεωρούνται απο την αρμόδια της ΔΑΟΚ κ. Καραταρακη οι κλιματικές συνθήκες των περιοχών αυτών αλλά και άλλοι παράγοντες όπως η ανάπτυξη ανθεκτικότητας του Δάκου στα φυτοφάρμακα τα οποια επί χρόνια είναι τα ιδια, η εγκατάλειψη της καλλιέργειας και μη συλλογής του ελαιοκάρπου κ.α. !
Καί βέβαια όλα αυτά είναι ορθά σαν πιθανά αίτια. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται και καταγράφονται χωρίς να υπάρχει αντιμετώπιση. Και κύρια αιτία για αυτό είναι ότι η Δακοκτονία, μια άκρως ευαίσθητη βιολογική μεθοδολογία, δεν μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά με γραφειοκρατικές διαδικασίες που εφαρμόζονται με υπερβάλλοντα ζήλο απο υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες που βρίσκονται μακριά απο το πεδίο της μάχης! Προκειται για την ιδια κατάσταση με τις ατέρμονες συζητήσεις των Ρωμαίων όταν ο Αννίβας πολιορκούσε επικίνδυνα την Ρώμη! Κατάσταση που αντιμετωπίστηκε ριζικά μονό με την κατευθείαν επίθεση στην Καρχηδόνα!
Έτσι και ο Δάκος απαιτεί ριζική αντιμετώπιση, που δεν είναι άλλη απο την πλήρη περιφερειοποιήσει αρμοδιοτήτων και πόρων όπως έχει ζητήσει με υπομνήματα του επανειλημμένα ο ΣΕΔΗΚ
Όλες οι διοικητικές και διαχειριστικές αρμοδιότητες πρεπει να μεταβιβαστούν σε ΝΠΙΔ των Περιφερειών και το Υπουργείο να κρατήσει μονό συντονιστικό ρολό . Αυτό επιβάλλεται και απο το γεγονός ότι και η Ελαιοκαλλιέργεια αλλά και η Δακοκτονια διαφέρουν ριζικά απο Περιφέρεια σε Περιφέρεια της χωράς. Άρα η ενιαία αντιμετώπιση του προβλήματος χρονολογικά και κλιματολογικά είναι ανέφικτη.
*Ο Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)