Νωρίτερα ξεκίνησαν φέτος οι ψεκασμοί


ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ, 26-07-2019
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μιλώντας στην «Κ.Ε» η διευθύντρια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης Ευθυμία Βιδάκη τη φετινή χρονιά το πρόγραμμα για την καταπολέμηση του δάκου μέσω ψεκασμών έχει ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και μάλιστα με χαμηλούς πληθυσμούς , γεγονός που δίνει αισιοδοξία για την καλύτερη εξέλιξή του.

dakosΌπως τόνισε ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι δύο από τους συνολικά έξι προγραμματισμένους ψεκασμούς στην Π.Ε Ρεθύμνης ενώ εντός των ημερών αναμένεται να γίνει και ο τρίτος. «Υπάρχει αισιοδοξία και οι παράγοντες είναι ευνοϊκοί. Ξεκινήσαμε τους ψεκασμούς φέτος με έναν άλλο ζήλο, καλές καιρικές συνθήκες και χαμηλούς πληθυσμούς που σταδιακά αυξάνονται όσο μπαίνουμε στον Αύγουστο, ωστόσο αυτό είναι αναμενόμενο. Φέτος είμαστε αισιόδοξοι διότι κάθε χρόνο η αγωνία μας είναι να μπορούμε να ξεκινάμε νωρίς τους ψεκασμούς με την πήξη του πυρήνα για να πετυχαίνουμε καλύτερα αποτελέσματα. Φέτος ξεκινάμε νωρίτερα από άλλες χρονιές» τόνισε η κα Βιδάκη.

489 χιλιάδες ευρώ το κονδύλι για το πρόγραμμα δακοκτονίας στο Ρέθυμνο


Το συνολικό κονδύλι για το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς ανέρχεται φέτος στα 2,5 εκ. ευρώ για όλη την Κρήτη. Από το κονδύλι αυτό για την προστασία των 4 εκατομμυρίων ελαιοδέντρων στο Νομό Ρεθύμνης αντιστοιχεί το ποσό των 489 χιλιάδων ευρώ και περιλαμβάνει συνολικά 4 ψεκασμούς. Ωστόσο, έχουν προγραμματιστεί δύο επιπλέον ψεκασμοί συνεπώς στον συνολικό προϋπολογισμό έχουν προστεθεί επιπλέον 140 χιλιάδες ευρώ.


Μιλώντας στην «Κ.Ε» το στέλεχος της Agronova Βαγγέλης Ροδινός, της εταιρίας που έχει αναλάβει ανάδοχος για την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας στο Ρέθυμνο, εξέφρασε την ικανοποίησή του.


για την πορεία του προγράμματος και την ετοιμότητα των κατά τόπους συνεργείων ενώ τόνισε πως το «στοίχημα» για την δακοκτονία είναι η περίοδος του Σεπτεμβρίου καθώς και η έγκαιρη συγκομιδή σε ό,τι αφορά την παραγωγή. «Τον Αύγουστο έχουμε αύξηση του πληθυσμού του δάκου, ωστόσο το μεγάλο ζήτημα είναι τον Σεπτέμβριο λόγω των καιρικών συνθηκών που εκεί πρέπει να καταφέρουμε να κρατήσουμε χαμηλά τους πληθυσμούς. Συστήνουμε στους παραγωγούς να μην αφήνουν την συγκομιδή για τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο καθώς δεν κερδίζουν κάτι παραπάνω από αυτό. Εμείς φροντίζουμε για την πλήρη κάλυψη έως τον Σεπτέμβριο με ακόμη τέσσερις ψεκασμούς και στην συνέχεια μετά τον προβλεπόμενο χρόνο που πρέπει να περάσει από τον τελευταίο ψεκασμό, που ποικίλει ανάλογα με το είδος της δραστικής ουσίας του φαρμάκου -από 10 έως 28 ημέρες- μπορούν να προχωρούν σε συγκομιδή» ανέφερε ο ίδιος.

Καθοριστική η συνεργασία με τους παραγωγούς


Ο κος Ροδινός στάθηκε ιδιαίτερα στην συμβολή των παραγωγών και την συνεργασία με τα συνεργεία προκειμένου να υπάρχει προσβασιμότητα στις καλλιέργειες και συνεπώς μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. «Η συνεργασία είναι καθοριστική. Μέχρι σήμερα η συνεργασία της Agronova, με την Περιφέρεια και τα συνεργεία είναι άρτια και το πρόγραμμα εφαρμόζεται με επιμέλεια και σοβαρότητα από όλους. Έχουμε προχωρήσει και σε ενημέρωση στις τοπικές κοινότητες πριν την έναρξη του προγράμματος και αυτό έχει συμβάλλει στην καλή συνεργασία και με τους παραγωγούς. Είναι δεδομένο πως αν δεν συνδράμουν οι ίδιοι παραγωγοί δεν θα έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Η δακοκτονία είναι η πιο σοβαρή διαδικασία που έχει να κάνει ο παραγωγός για την φροντίδα των ελαιοδέντρων του. Από την πλευρά μας έχουμε προχωρήσει σε στοχευμένες διαδικασίες λαμβάνοντας υπόψη τις προδιαγραφές, γίνεται επιτόπιος έλεγχος με GPS και έχουμε χαρτογραφήσει τις περιοχές».


Στο πλαίσιο της συνεργασίας, όπως εξήγησε, μια από τις σημαντικές παραμέτρους από πλευράς των παραγωγών είναι να είναι ενήμεροι για τις ώρες που θα γίνουν οι ψεκασμοί και να προσέλθουν στα χωράφια τους προκειμένου να διευκολύνουν την είσοδο των μηχανημάτων. Ο ίδιος επεσήμανε πως οι υπεύθυνοι της Agronova βρίσκονται στη διάθεση των παραγωγών που επιθυμούν να ενημερωθούν, να λάβουν πληροφορίες ή να απευθυνθούν σε αυτούς για την επίλυση τυχόν ζητημάτων.

Στόχος παραμένει η ποιότητα του ελαιολάδου


Διαρκής στόχος της δακοκτονίας παραμένει η ποιότητα του προϊόντος, καθώς όπως εξήγησε ο κος Ροδινός «οι προβλέψεις μπορεί να είναι ευοίωνες για την παραγωγή, είναι όμως δυσοίωνες για την τιμή του ελαιολάδου», αναφερόμενος στην χαμηλή τιμή που παρατηρείται. Για το λόγο αυτό, όπως εξήγησε, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ποιότητα και την εμφιάλωση με στόχο το αδιαμφισβήτητα καλό προϊόν της Κρήτης και του Ρεθύμνου να μπορεί να διατεθεί στην αγορά στην αντίστοιχη τιμή.