Στις καλένδες οι υποσχέσεις για νέο θεσμικό πλαίσιο.
Περιφερειοποίηση, η αναγκαία αποτελεσματική λύση!

 

Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*
Με κάποια περίσσεια αισιοδοξία για την φετινή δακοκτονια παρουσιάστηκαν φέτος Υπουργείο και υπηρεσίες, βασιζόμενοι στο γεγονός ότι φέτος, πράγματι, άρχισε νωρίτερα απο άλλες χρονιές.


dakos karpoiΩστόσο και η ενωρίτερη αυτή έναρξη, παρά τις ενθουσιώδεις δηλώσεις, δεν είναι απόλυτα σύμφωνη με τους κανόνες εφαρμογής της μεθόδου. Κι αυτό γιατί, η έναρξη της πρώτης διαβροχής, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των ΔΑΟΚ, έγινε στις 19-21 Ιουνίου και επομένως ηταν και πάλι καθυστερημένη, ειδικά στις πρώιμες περιοχές όπου η «πήξη του πυρήνα» είχε ήδη πραγματοποιηθεί.


Και επειδή ακούγονται διάφορα απο πολλούς αρμόδιους και αναρμοδίους, σημειώνουμε ότι η πρώτη γενική διαβροχή με βάση τα στοιχεία που πρόεκυψαν μετά απο ερευνητική και πρακτική εμπειρία δεκαετιών αλλά και συμφωνα με τις εγκύκλιους του Υπουργείου Γεωργίας πρεπει να γίνεται ΠΡΟ της πήξης του πυρήνα, ανεξάρτητα απο τις ενδείξεις των δακοπαγίδων. Αυτό περιλαμβάνεται και σε διαταγή του Υπουργείου Γεωργίας του 1976, απόσπασμα της οποίας εικονίζεται στο πρόσφατο βιβλίο για την Δακοκτονία του καλού και εμπείρου συναδέλφου Β. Μπουρνάκα, με την εξης αναφορά: «Η εναρξις της πρώτης γενικής διαβροχής πρεπει να λαμβάνει χώραν κατά το δυνατόν ενωρίτερον, ήτοι άνευ αναμονής ενδείξεων εκ των δακοπαγίδων, ίνα η διαβροχή περατούται απαραιτήτως προ της ενάρξεως πήξεως του πυρήνος του ελαιοκάρπου, ότε σημειώνονται και αι πρώται ωοτοκίαι»

Μια άλλη παράμετρος που φαινεται να προκαλεί εφησυχασμό, φαινεται να είναι οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν κατά περιόδους κάθε χρόνο στην Κρητη. Κι αυτό γιατί είναι πράγματι γνωστό ότι ο Δάκος σε θερμοκρασίες πάνω απο 32ο C δεν έχει κινητικότητα και κατά συνέπεια δυνατότητα ωοτοκίας.


diatagki1976Ωστόσο πρεπει να επισημανθεί ότι η κατάσταση αυτή διαρκεί όσο διαρκούν και οι υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες όμως φέτος δεν φάνηκε να είναι τόσο πολλές και επί πλέον εναλλάσσονται με ήμερες δροσερές η και βροχερές ευνοϊκές για προσβολές του Δάκου.


Σε ότι αφόρα την ανησυχία διακινητών και τυποποιητών για τον κίνδυνο της ποιότητας τους ελαιολαδου, απο ψεκασμούς παραγωγών με ακατάλληλα φάρμακα αλλά και σε ακατάλληλο χρόνο, πρεπει να σημειωθεί ότι είναι δικαιολογημένη.


Όμως ο τρόπος να περιοριστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο αυτό είναι η διενέργεια των δολωματικών ψεκασμών με τον σωστό τρόπο και στον κατάλληλο χρόνο. Ο έλεγχος με αναλύσεις του ελαιολάδου για υπολείμματα στα ελαιοτριβεία καίτοι είναι σωστός, είναι χρονοβόρος και δαπανηρός και άρα πρακτικά δύσκολα εφαρμόσιμος.


Συμπερασματικά, τα προβλήματα εφαρμογής της μεθόδου που έχουν σωρευτεί εξαιτίας της γραφειοκρατίας, υπεχρηματοδότησες αλλά και της απόστασης των κεντρικών υπηρεσιών απο την πράξη, δεν μπορούν να λυθούν με εμβαλωματικές λύσεις. Και αφού το νέο θεσμικό πλαίσιο για την δακοκτονία, που υποσχέθηκε ο πρώην Υπουργός, τελικά παραπέμφθηκε στις καλένδες, δεν απομένει παρά η εξ αρχής μελέτη και θαρραλέα επίλυση του προβλήματος. Και σε αυτή την κατεύθυνση χρήσιμο θα είναι να εξεταστεί η πρόταση του ΣΕΔΗΚ για περιφερειοποίηση αρμοδιοτήτων, δαπανών και εισπράξεων και εισφορών με ίδρυση ενός ΝΠΙΔ το οποίο θα έχει κεντρική και περιφερειακή διάρθρωση.

Ίδωμεν!

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)