Αυξημενη η νεα σοδειά- Επιφυλάξεις για την Δακοκτονία
ΡΕΘΕΜΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ 10.07.2019 Ελπίδα Αριστείδου
Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινούνται τις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές του κρητικού ελαιολάδου, οι οποίες δεν ξεπερνούν τα 2.70 ευρώ το λίτρο, προκαλώντας εύλογη ανησυχία στους παραγωγούς του νησιού.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο τιμών του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, στα 2,20 ευρώ το κιλό έχει πέσει η κατώτατη τιμή παραγωγού στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο του νησιού, ενώ η μεγαλύτερη δεν υπερβαίνει τα 2,70 ευρώ το κιλό.
Όμως η αγορά είναι ακίνητη. Από τη μια πλευρά οι παραγωγοί δεν πωλούν το λάδι τους σε χαμηλές τιμές, αλλά και οι περισσότεροι έμποροι δεν αγοράζουν.
Την ανάγκη να ληφθούν κρατικά μέτρα στήριξης του ελαιολάδου στη χώρα μας, αν πραγματικά θέλουμε την ανάκαμψη της αγοράς, εκφράζει ο επιστημονικός συνεργάτης του ΣΕΔΗΚ, Νίκος Μιχελάκης:
«Οι τιμές του λαδιού παραμένουν χαμηλές. Στην Κρήτη δεν έχουμε καμία αλλαγή σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Υπάρχει αυτό ακινησία στην αγορά, αφού το 60-70% των επιχειρήσεων και ελαιουργείων, που δίδουν τιμές στο Δελτίο του ΣΕΔΗΚ, δηλώνουν ότι δεν αγοράζουν. Αλλά από την άλλη μεριά, φαίνεται ότι υπάρχει παρόμοια αντίδραση και από την πλευρά των παραγωγών. Ούτε αυτοί πουλούν στις τιμές που έχουν διαμορφωθεί. Η χαμηλότερη τιμή ειναι αυτή της ΕΑΣ Πεζών που φτάνει τα 2,20 ευρώ το λίτρο, ενώ η υψηλότερη που δίδεται από ιδιωτικά τυποποιητηρια φθάνει τα 2,70 ευρώ το κιλό.
Η απάντηση στο που οφείλεται η πτώση δεν είναι απλή, γιατί προφανώς συνδέεται με πολλούς παράγοντες της διεθνούς και της εθνικής αγοράς. Ετσι, στην Ελλάδα ενώ η παραγωγή μας είναι μειωμένη όπως και της Ιταλίας, έχουμε τιμές πολύ χαμηλές που κυμαίνονται στα 2,50 και 2,70 ευρώ, αντίθετα απο την Ιταλία όπου κυμαίνονται πάνω από 6 ευρώ το κιλό.
Αυτό εμείς το αποδίδουμε στη δομη και στην λειτουργία της δικής μας αγοράς Υπάρχουν πάρα πολλοί μεσάζοντες και μεσίτες, οι οποίοι πουλούν το λάδι των παραγωγών που φυλάσσεται στις αποθήκες τους, χωρίς να συνεννοούνται μαζι τους.
Έχουμε ετσι, μια αυξημένη και χωρίς καλή διαπραγμάτευση προσφορά. Αντίθετα στην Ιταλία η προσφορά είναι συγκρατημένη και σε υψηλές τιμές αφού κατά βάση απευθύνεται σε Ιταλούς καταναλωτές οι οποίοι αγαπούν από παράδοση το δικό τους προϊόν και το πληρώνουν πολύ ακριβά. Σε ό,τι αφορά το τι πρέπει να γίνει, κατά την άποψή μου, απαιτείται οργανωμένη στάση απο πλευράς παραγωγών, αλλα και σοβαρή παρέμβαση από την πολιτεία.. Από την πλευρά των παραγωγών, οι ίδιοι θα πρέπει να ελέγξουν τον τρόπο με τον οποίο συναλλάσσονται, κι απ' την άλλη το κράτος αφού εξετάσει την όλη κατάσταση πρέπει να χαράξει ειδική πολιτικη και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα» επεσήμανε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο κ. Μιχελάκης.
Αυξημένη η ερχόμενη παραγωγή
Η ερχόμενη παραγωγή, καιτοι είναι ακόμα πολύ νωρίς, εκτιμάται υψηλότερη από την περυσινή σε 280.000 -300 000 τόνους σε επίπεδο χώρας. Αναλόγη είναι η εικόνα και σε τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, ο οποίος εκτιμά ότι η φετινή σοδειά θα φτάσει περι τους 100.000 τόνους από 70.000 τόνους που ήταν πέρυσι.
. Η παραγωγή της Ισπανίας κατά πληροφορίες θα είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με την περυσινή, που ήταν χρονιά-ρεκόρ με 1,8 εκ. τόνους. . Φέτος, απ' ότι λένε, θα φτάσει το 1,3-1,4 εκ. τόνους. Ετσι, ενώ μειώνεται στην Ισπανία, αυξάνεται στην Ελλάδα και Ιταλία οπότε σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι περίπου ίδια όπως πέρυσι
Νωρίτερα ψεκασμοί για τον Δάκο
Παρά το γεγονός ότι φέτος οι ψεκασμοί καταπολέμησης του δάκου ξεκίνησαν νωρίτερα, ικανοποιώντας τους παραγωγούς, ο κ. Μιχελακης επισημαίνει ότι για μια υψηλη αποτελεσματικότητα, οι ψεκασμοί πρέπει να ξεκινούν ακόμα πιο νωρίς, και συγκεκριμένα πριν την πήξη του πυρήνα.
«Βεβαια οι ζέστες παρεμποδίζουν την κινητικότητα του Δάκου και έτσι καθυστερούν προσωρινά τις προσβολές του ελαιοκάρπου. Αυτό όμως ισχύει μόνο για τις πολύ θερμές ημέρες και ώρες και δεν αποκλείει οι προσβολές να γίνουν αργότερα.
Πάντως κρίσιμη είναι η σημασία των πρώτων ψεκασμών, οι οποίοι φέτος, η αλήθεια είναι άρχισαν κάπως νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο και πάλι ηταν καθυστερημένοι αφού άρχισαν μετά και όχι πριν από την πήξη του πυρήνα. Ωστόσο δεν είναι βέβαιο ακόμα πώς θα εξελιχθούν. τα πράγματα. Οι ζέστες βοηθούν από την άποψη ότι παρεμποδίζουν την κινητικότητα του δάκου και έτσι, τις ζεστές μέρες δεν μπορεί να έχουμε προσβολές» τόνισε ο κ. Μιχελάκης.