Τα Μνημειακά Ελαιόδεντρα και ο ρόλος τους στον Ελαιοτουρισμο

 

Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*
Την ικανοποίησή του για την πορεία της ανάδειξης των Μνημειακών ελαιοδέντρων στην Κρήτη, μια προσπάθεια που καταβάλει συστηματικά ο ΣΕΔΗΚ τα τελευταία χρόνια, εξέφρασε ο Δήμαρχος Ρεθύμνης και Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ Γιώργος Μαρινάκης, ο όποιος σε δηλώσεις του επεσήμανε: «Με μεγάλη ικανοποίηση είδαμε ότι η πορεία ανάδειξης των Μνημειακών ελαιοδέντρων εξελίσσεται αργά αλλά σωστά. Ήδη έχουν αναπλαστεί δυο ελαιόδεντρα στα Χανιά, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπλαση και άλλων τεσσάρων στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο και Λασίθι.


ds 250619 1Ευχαριστούμε θερμά τον Περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη που ασπάστηκε την ιδέα του ΣΕΔΗΚ για την ανάδειξη των Μνημειακών ελαιοδέντρων στην Κρήτη και ενισχύει τις προσπάθειες για ανάδειξη και ανάπλαση τους.


Στα Χανιά, όπου έχει ήδη ολοκληρωθεί διαδικασία ανάπλασης της Μνημειακής Ελιας των Βουβών, έχουν φανεί τα πρώτα αποτελέσματα. Τον Αύγουστο του 2018 επισκέφτηκαν την Μνημειακή Ελια και το Μουσείο που βρίσκεται δίπλα της, πάνω απο 15.000 τουρίστες. Παράλληλα στην περιοχή άρχισαν να λειτουργούν αρκετές επιχειρήσεις αναψυχής και διάθεσης ελαιοκομικών προϊόντων μεταξύ των όποιων και τουριστικά ελαιοτριβεία τα οποία δέχονται και ξεναγούν ξένους επισκέπτες.


Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΣΕΔΗΚ επεξεργάζεται τρόπους προώθησης του ελαιοτουρισμού ενώ θα κατατεθεί μια ολοκληρωμένη πρόταση προς την κατεύθυνση αυτή και στην Περιφέρεια. Ταυτόχρονα, όπως εξήγησε ο κ. Μαρινάκης: «Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν σημαντικό τη μεγάλη εμπειρία του κ. Μιχελάκη για τα θέματα των Μνημειακών ελαιοδέντρων και του Ελαιοτουρισμού να τα αποτυπώσουμε σε ένα βιβλίο το οποίο ο ΣΕΔΗΚ αλλά και άλλοι φορείς θα επιχορηγήσουν, ώστε να αποτελέσει ένα πολύτιμο «εργαλείο» τόσο για τους φορεις και τις επιχειρησεις όσο και για τους επισκέπτες.


Η Κρήτη, όπως εξήγησε ο κ. Μιχελάκης Επιστ. Συνεργάτης τους ΣΕΔΗΚ, διαθέτει όλα τα εφόδια για να αναπτύξει μια ακόμη εναλλακτική μορφή τουρισμού, όπως ο ελαιοτουρισμός. Και αυτό διότι εκτός από τον ήλιο και την θάλασσα διαθέτει τεράστιο πλούτο «πολιτισμού της ελιάς», ο όποιος μπορεί να αξιοποιηθεί.


Στην Κρητη υπάρχουν άφθονα ελαιοκομικά αρχαιολογικά μνημεία στα οποια ο ΣΕΔΗΚ έχει τοποθετήσει ειδικές ενημερωτικές πινακίδες. Υπάρχουν ακόμη περίπου 10 Δημοτικά και Ιδιωτικά Μουσεία ελιάς καθώς και αρκετά Μνημειακά ελαιόδεντρα απο τα οποια 6 ήδη αναπλάσσονται. Όλα αυτά άρχισαν σιγά-σιγά να αξιοποιούνται με την ίδρυση παράλληλων επιχειρήσεων υποδοχής, διατροφής και αναψυχής, όπως τουριστικών ελαιοτριβείων, αναψυκτηρίων, ελαιοταβερνών, καταστημάτων διαθεσης ελαιοκομικών προιοντων κ.α.


Ωστόσο η παραπέρα ανάπτυξη του ελαιοτουρισμου ασφαλώς απαιτεί και την συνδρομή άλλων φορέων και ιδίως της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία πρέπει να χρηματοδοτήσει εκτός απο την ανάπλαση των Μνημειακών και την προσαρμογή των τουριστικών ελαιοτριβείων και άλλων εγκαταστάσεων υποδοχής, ώστε οι ξένοι επισκέπτες να έρχονται σε κατευθείαν επαφή με την τρόπο παραγωγής αλλά και το ίδιο το προϊόν με ενημερώσεις γευσιγνωσίες κλπ.


Ο ΣΕΔΗΚ αναμένεται να καταθέσει πρόταση προς την Περιφέρεια Κρήτης ώστε να συμβάλλει στην αξιοποίηση των ελαιοτριβείων. Όπως είπε ο κ. Μιχελάκης με την ανάπτυξη του ελαιοτουρισμου δημιουργούνται προϋποθέσεις απασχόλησης και παράλληλα μπορούν να πουληθούν ποσότητες συσκευασμένου ελαιολάδου και άλλα. Ο ΣΕΔΗΚ μπορεί να έχει υποστηρικτικό ρόλο αυτών των ενεργειών, με δημιουργία έντυπου και ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού των επισκεπτών αλλά και την υποστήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)