Η Κυβέρνηση προτείνει τέσσερις τύπους ιδιωτικής απόσυρσης!
Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*
Κάτω απο την πίεση των συλλαλητηρίων και των διαμαρτυριών των Αγροτικών οργανώσεων για την πρωτοφανή πτώση των τιμών, η Ισπανική Κυβέρνηση, αποφάσισε να προτείνει σαν λύση του προβλήματος την υποχρεωτική ή εθελοντική απόσυρση μεγάλων ποσοτήτων ελαιολάδου που προτεινε να γίνει με διαφόρους τροπους απο τις οργανώσεις του τομέα.
Η απόφαση αυτή, η εφαρμογή της οποίας δεν φαινεται καθόλου εύκολη, στην ουσία αποτελεί σάλπισμα «Ισπανικής υποχώρησης» για την Κυβέρνηση, η οποια, παρά τις υποσχέσεις της, δεν φάινεται να βρήκε καταλληλότερη λύση.
Η ανακοίνωση της Κυβερνητικής απόφασης έγινε απο τον Γενικό Γραμματέα Γεωργίας και Τροφίμων, κ. Fernando Miranda, στους εκπροσώπους των Ελαιοκομικών Οργανώσεων της χώρας σε σύσκεψη που συγκάλεσε στις 5-6-2019 στο Υπουργείο Γεωργίας στη Μαδρίτη.
Στην αρχή της συνάντησης ο κ. Miranda, ανάφερε ότι η έκταση της καλλιέργειας της ελιάς στην Ισπανία αυξήθηκε περισσότερο από 100.000 εκτάρια τα τελευταία 5 χρόνια και ανάλογα αυξήθηκε η παραγωγή η οποια φέτος έφτασε στο ύψος ρεκόρ των 1,8 εκατ. τόνων.
Οι εξαγωγές ελαιολαδου αυξήθηκαν αξιοσημείωτα, όπως είπε, τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν μπόρεσαν να απορροφήσουν την αύξηση της παραγωγής και να επιτρέψουν την διαμόρφωση ικανοποιητικών τιμών για τους παραγωγούς.
Έτσι, κατά την περίοδο 2018/19, οι τιμές παραγωγού ενώ αρχικά μειώθηκαν κατά 19%, στην συνέχεια έπεσαν ακόμη περισσότερο. Έτσι την περασμένη εβδομάδα ηταν χαμηλότερες κατά 43% από τις αντίστοιχες της ίδιας περιόδου των τελευταίων τεσσάρων ετών και κυμάνθηκαν λιγο πιο πάνω απο την τιμές αναφοράς για ενεργοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης.
Οι 4 προτάσεις για την εξισορρόπηση της αγοράς
Στην συνέχεια ο κ. Miranda παρουσίασε τέσσερις διαφορετικές προτάσεις οι οποιες πρόεκυψαν, όπως είπε, μετα απο την μελέτη των Κανονισμών που εκαναν οι υπηρεσίες του Υπουργείου. Απο αυτές, όπως είπε, οι οργανώσεις πρεπει να επιλέξουν αυτή που θεωρούν καταλληλότερη.
Όλες οι προτάσεις αυτές, προβλέπουν απόσυρση προϊόντος που θα πραγματοποιηθεί ειτε απο την Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιόλαδου, ειτε από τις Οργανώσεις Ελαιοπαραγωγών και τις Ενώσεις τους σε υποχρεωτική η εθελοντική βάση, συμφωνα με τις προβλέψεις του Κανονισμου της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Αγροτικών Προιοντων
Επιλογή 1: Αυτορύθμιση με υποχρεωτική απόσυρση προϊόντος απο όλες τις επιχειρήσεις του τομέα, που θα γίνει από την Διεπαγγελματική οργάνωση ελαιολάδου
Επιλογή 2: Αυτορρύθμιση με υποχρεωτική απόσυρση κατά ποιοτικές κατηγορίες, που θα γίνει απο την Διεπαγγελματική ελαιολάδου.
Επιλογή 3: Αυτορρύθμιση με εθελοντική απόσυρση προϊόντος που θα γίνει από την Διεπαγγελματική οργάνωση ελαιολάδου, μετά απο συμφωνία με τις επιχειρήσεις Επιλογή 4: Αυτορρύθμιση με εθελοντική απόσυρση που θα γίνει μετά απο συμφωνία, απο τις Οργανώσεις Παραγωγών του τομέα του ελαιολάδου.
Κανονιστική βάση των μέτρων αυτών θα είναι το άρθρο 209 του Κανονισμού της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Αγροτικών Προϊόντων (ΚΟΑ-ΑΠ).
Ο κ. Miranda ζήτησε από τους εκπροσώπους του κλάδου να επιλέξουν μια απο τις επιλογές αυτές ώστε η Κυβέρνηση να προτείνει στην Κοινοτικές αρχές. Προς το παρον όμως δεν εγινε γνωστό αν οι οργανώσεις συμφωνούν και για ποιά επιλογή.
*Ο Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)