Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*
Καθόλου ικανοποιητικά και αντάξια του ποιοτικού επιπέδου του ελαιολάδου της χώρας μας ηταν, για άλλη μια χρονιά, τα αποτελέσματα του διεθνούς διαγωνισμού ποιότητας ελαιολάδου 2019 που ανακοινώθηκαν πρόσφατα στην Ν. Υόρκη.


Επιβεβαιώνεται έτσι και απο άλλη πλευρά, η απογοητευτική εικόνα της χώρας μας στα βραβεία ποιότητας των μεγάλων διεθνών διαγωνισμών, αφού απουσιάζει πλήρως ολόκληρη την δεκαετία 2010-2019 και απο τα βραβεία του έγκυρου Παγκόσμιου διαγωνισμού Mario Solinas του Διεθνούς Συμβούλιου Ελαιολάδου.


oliveoil bottles2Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του διαγωνισμού Ν. Υόρκης, όπως παρουσιάστηκαν αναλυτικά σε έγγραφο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) του Ελληνικού Προξενείου της Νέας Υόρκης, το οποιο δημοσιεύτηκε στην Ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ (www.sedik.gr, ΕΛΑΙΟΝΕΑ 03.06.2019) η Ελλάδα κατατάχθηκε στην 6η θέση, αποσπώντας μόλις 35 βραβεία (18 χρυσά και 17 ασημένια) απο το σύνολο των 535 βραβείων που απονεμήθηκαν στον διαγωνισμό.

vraveia ny 2019 Τοποθετήθηκε έτσι, πίσω απο την Ιταλία που απέσπασε 157 βραβεία, την Ισπανία που απέσπασε 113, την Αμερική 52, την Κροατία με 51 και την Πορτογαλία με 42. (Πιν.1) Ωστόσο αυτό που είναι πλέον ανησυχητικό είναι το τελείως χαμηλό ποσοστό επιτυχιών της Ελλάδας σε σχέση με τον αριθμό των συμμετοχών στον διαγωνισμό. Κι αυτό γιατί ενώ ηταν η 3η χώρα απο πλευράς συμμετοχών, κατατάχτηκε 22η απο πλευράς ποσοστού επιτυχιών, επί συνόλου 26 χωρών. Το γεγονός αυτό είναι πολύ σοβαρότερο, απο ότι ίσως κάποιοι νομίζουν, γιατί σε τελική ανάλυση παρουσιάζει διεθνώς την χώρα μας μεταξύ των ουραγών απο πλευράς ποιότητας τυποποιημένων ελαιόλάδων στην αγορά των ΗΠΑ που είναι μεγαλύτερη στον κόσμο.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)