Παρατηρήσεις και προτάσεις του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Ν. Υόρκη


Τα αποτελέσματα του διεθνούς διαγωνισμού ποιότητας ελαιολάδου που έγινε στην Ν. Υορκη παρουσιάζει με έγγραφο του γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Ν. Υορκη.


Το έγγραφο αυτό το οποίο κοινοποιήθηκε σε πολλούς ελαιοκομικούς φορείς μεταξύ των οποίων και ο ΣΕΔΗΚ παραθέτουμε στην συνέχεια με την σημείωση ότι συμφωνούμε σχεδόν με όλες τις παρατηρήσεις ποτ διατυπώνονται σε αυτό από διάφορους παράγοντες. Δεν παραλείπουμε όμως να επισημάνουμε ότι και ο διαγωνισμός αυτός, όπως και πολλοί άλλοι διεθνούς ή εθνικού επιπέδου, παρουσιάζει ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο με ευθύνη των οργανωτών αλλά και των διαγωνιζόμενων πρέπει να αντιμετωπιστεί.


oliveoil nyΤο πρόβλημα αυτό έγκειται στην έλλειψη έγκυρης πιστοποίησης της ταυτότητας των προσκομιζόμενων δειγμάτων με την παρτίδα του τυποποιημένου ή χύμα ελαιολάδου από την οποία προέρχεται. Βέβαια η θεραπεία της έλλειψης αυτής ίσως είναι κάπως δύσκολη, όχι όμως αδύνατη με τα μέσα που σήμερα υπάρχουν.

Ενας δημόσιος διάλογος για το θέμα αυτό είναι αναγκαίος ώστε η αξία των διακρίσεων του διαγωνισμού να έχει πραγματική εμπορική διάσταση. Από την άλλη πλευρά θα παροτρύνει την αύξηση της συμμετοχής και σοβαρών επιχειρήσεων στους διαγωνισμούς οι οποίοι σήμερα δεν συμμετέχουν με τον ισχυρισμό ότι αφού δεν υπάρχει μηχανισμός ή διαδικασία ελέγχου της ταυτότητας του δείγματος και συγκεκριμένης εμπορικής παρτίδας, είανι επιτρεπτό σε πολλούς να προσκομίζουν δείγματα που μπορούν εύκολα να βρουν είτε από άλλες επιχειρήσεις είτε προσκομίζοντας μία ποσότητα ελαιολάδου με υψηλές προδιαγραφές που μπορεί όμως να είναι πολύ μικρή και να γίνεται μόνο και μόνο για τον διαγωνισμό.



Το έγγραφο του Ελληνικού Προξενείου της Ν. Υορκης είναι το εξής:


Ανακοινώθηκαν σε ειδική εκδήλωση στις 10 Μαΐου 2019, ενώπιον πολυπληθούς κοινού 200 περίπου ατόμων, αποτελούμενου από παραγωγούς, εμπόρους, εισαγωγείς/διανομείς, καθώς και ετέρους επαγγελματίες του χώρου τροφίμων και εκπροσώπων των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα αποτελέσματα του 7ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιόλαδου Νέας Υόρκης 2019 (New York International Olive Oil Competition - NYIOOC 2019), ο οποίος θεωρείται, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο σημαντικότερος στο είδος του.


Την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης ζωντανά, μέσω διαδικτύου, περί τα 10.500 άτομα. Ο διαγωνισμός διήρκησε 5 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων αξιολογήθηκαν 907 διαφορετικές ετικέτες ελαιόλαδου, προέλευσης 26 διαφορετικών χωρών, από Ι8μελή κριτική επιτροπή, συνεπικουρούμενη από 40 άτομα ως προσωπικό υποστήριξης.
Την χώρα μας εκπροσώπησαν στην κριτική επιτροπή, όπως και τα παρελθόντα έτη, ο κ. Κώστας Λύρης, γεωπόνος, πιστοποιημένος γευσιγνώστης ελαιόλαδου, και η κα Ελευθερία Γερμανάκη, διαπιστευμένη γευσιγνώστρια και διευθύντρια του οργανοληπτικού εργαστηρίου της Ένωσης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης.


Την παρουσίαση των αποτελεσμάτων και την απονομή των βραβείων πραγματοποίησε, όπως και τα προηγούμενα έτη, ο κ. Curtis Cord, ιδρυτής και Πρόεδρος του διαγωνισμού, εκδότης του περιοδικού "Olive Oil Times" και Διευθύνων Σύμβουλος του Προγράμματος "Olive Oil Sommelier'’ στο International Culinary Center.


Ο αριθμός των βραβείων που απονεμήθηκαν ξεπέρασε κάθε προηγούμενη επίδοση. Πιο συγκεκριμένα, βραβεύθηκαν 552 ετικέτες, από 23 διαφορετικές χώρες. Σύμφωνα με τον κ. Cord, ο αριθμός ρεκόρ των βραβείων που απονεμήθηκαν, αποδίδεται στο γεγονός ότι «όλο και περισσότεροι παραγωγοί αντιλαμβάνονται τη γεύση που θα πρέπει να έχει ένα ελαιόλαδο «νικητής» και έχουν αναπτύξει τις σχετικές δεξιότητες παραγωγής του».

 

vraveia ny2019


Σε ότι αφορά στα αποτελέσματα του διαγωνισμού σταχυολογούμε τα ακόλουθα:


1) Τα ιταλικά ελαιόλαδα όχι μόνον υπέβαλαν τις περισσότερες υποψηφιότητες (223 ετικέτες), αλλά απέσπασαν, όπως εξάλλου και τα παρελθόντα έτη, τον μεγαλύτερο αριθμό βραβείων, αφού βραβεύτηκαν 157 έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, ήτοι το 70% του συνόλου των ιταλικών συμμετοχών.


2) Τη δεύτερη θέση, επίσης όπως και τα προηγούμενα έτη, απέσπασαν τα ισπανικά ελαιόλαδα, εκ των οποίων βραβεύτηκαν 113, ήτοι το 73% του συνόλου των ισπανικών συμμετοχών (154 συμμετοχές). Η επίδοση αυτή (73%) είναι σημειωτέον η υψηλότερη μεταξύ ίων τριών κύριων ελαιοπαραγωγών χωρών παγκοσμίως (Ισπανία 1.589.900 τόνοι, Ιταλία 265.000 τόνοι, Ελλάδα 225.000 τόνοι) και σημαντικά υψηλότερη, κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες, έναντι της αντίστοιχης επίδοσης το 2018.


3) Την τρίτη θέση απόσπασαν τα αμερικανικά ελαιόλαδα, κατά κύριο λόγο προέλευσης Καλιφόρνιας, εκ των οποίων βραβεύτηκαν 52, ήτοι 54% του συνόλου των αμερικανικών συμμετοχών (96 συμμετοχές). Η επίδοση αυτή είναι η δεύτερη καλύτερη για τους Αμερικανούς παραγωγούς, από ενάρξεως διεξαγωγής του διαγωνισμού, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην Καλιφόρνια, κύρια ελαιοπαραγωγική περιοχή της χώρας, την φετινή περίοδο.


4) Η χώρα μας σημείωσε υποχώρηση ως προς τη σειρά κατάταξης, δεδομένου ότι κατατάχθηκε στην έκτη θέση, αποσπώντας μόλις 35 βραβεία (18 χρυσά και 17 ασημένια), ήτοι μόλις το 32% των ελληνικών συμμετοχών (109 συμμετοχές).Επίσης, ο αριθμός των ελληνικών συμμέτοχου/ ήταν τη φετινή χρονιά ο χαμηλότερος των τελευταίων 6 ετών.


5) Την τέταρτη και πέμπτη θέση απέσπασαν η Κροατία και η Πορτογαλία αντίστοιχα. Ειδικότερα βραβεύτηκαν 51 κροατικά και 42 πορτογαλικά ελαιόλαδα. Εντυπωσιακότερο είναι ωστόσο, το ποσοστό επιτυχίας των εν λόγω χωρών, δεδομένου ότι βραβεύτηκε το 84% των κροατικών και το 63% των πορτογαλικών ελαιολάδων που υποβλήθηκαν προς αξιολόγηση.

Αναλυτικότερα, τα αποτελέσματα για τις 15 πρώτες χώρες, είναι τα ακόλουθα:

Σε συνομιλία μας με τον κ. Λύρη για τις φετινές επιδόσεις των ελληνικών ελαιόλαδων, επανέλαβε εκ νέου παλαιότερη αναφορά του ότι οι χαμηλές επιδόσεις των ελληνικών ελαιολάδων αποδίδονται στην εξαιρετικά βραδεία εξέλιξη των Ελλήνων παραγωγών προς την κατεύθυνση διαβούλευσης με ειδικούς που θα τους υποδείξουν βέλτιστες μεθόδους και πρακτικές σε όλα τα στάδια παραγωγής του προϊόντος (έκθλιψη, συσκευασία, αποθήκευση, μεταφορά κ.λ.π.). Ενδεικτική της ορθότητας της θέσης του κ. Λύρη είναι σχετική συνομιλία μας με μία εκ των βραβευθέντων Ελλήνων παραγωγών, την κ. Ιωάννα Κανελλοπούλου, το ελαιόλαδο "My Precious Olive Tree ” της οποίας απέσπασε χρυσό βραβείο, επιτυχία η οποία, όπως μας ανέφερε, εξέπληξε και την ίδια.

 

Η κα Κανελλοπούλου επισήμανε ότι η ενασχόλησή της με την ελαιοπαραγωγή ξεκίνησε προσφάτως, δεδομένου ότι, ως δημοσιογράφος στο επάγγελμα, ουδεμία σχέση είχε με το συγκεκριμένο αντικείμενο και άρχισε να ασχολείται σοβαρά με οικογενειακούς ελαιώνες που κληρονόμησε από τους γονείς της, προκειμένου, λόγω της οικονομικής κρίσης, να δώσει μεγαλύτερη αξία στο παραγόμενο προϊόν. Για το λόγο αυτό, επιμορφώθηκε για τους βέλτιστους τρόπους καλλιέργειας ελαιόδεντρων, συμβουλεύτηκε άλλους παραγωγούς, αλλά το κυριότερο, ακολούθησε κατά γράμμα τις οδηγίες και υποδείξεις του κ. Λύρη, τον οποίο αξιοποίησε ως σύμβουλό της. Αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής ήταν ότι εντός ολίγων ετών το ελαιόλαδό της απέσπασε βραβεία σε διαγωνισμούς, κορυφαίο εκ των οποίων θεωρεί το συγκεκριμένο στον φετινό διαγωνισμό.


Ομοίως ενδεικτικές και στο ίδιο πνεύμα είναι και οι δηλώσεις στην ιστοσελίδα “Olive Oil Times”, του κ. Λαμπρόπουλου, ως εκπροσώπου της εταιρείας «Goutis Estate» η οποία απέσπασε τον μεγαλύτερο αριθμό βραβείων από ελληνικής πλευράς (δύο χρυσά και δύο ασημένια). Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ, Λαμπρόπουλος, η επιτυχία αυτή αποδίδεται στα αυστηρά πρωτόκολλα και ποιοτικούς ελέγχους καλλιέργειας, παραγωγής, έκθλιψης, αποθήκευσης και μάρκετινγκ του προϊόντος που ακολουθεί η εταιρεία.


Επαναλαμβάνουμε εν προκειμένου επίσης παλαιότερες επισημάνσεις της κας Γερμανάκη, ότι η μη αυστηρή τήρηση ποιοτικών ελέγχων και πρωτοκόλλων στην παραγωγή, αποθήκευση και μεταφορά ελληνικών ελαιόλαδων, έχουν ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση ιζημάτων και ακαθαρσιών, που συνεπάγονται υποδεέστερη γεύση, μη επαρκή διαύγεια και ενίοτε δυσάρεστη οσμή, ιδιότητες που με τη σειρά τους είναι οι καθοριστικές για τη διάκριση ενός ελαιόλαδου, τόσο σε διαγωνιστικό, όσο και σε εμπορικό επίπεδο και θα πρέπει, ως εκ τούτου, να βελτιωθούν από μέρους των Ελλήνων παραγωγών.

Σε οτι αφορά ελληνική συμμέτοχη του διαγωνισμού επισημαίνουμε τα ακόλουθα:


-Εντυπωσιακό είναι το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό επιτυχίας των ελληνικών ελαιολάδων, σε σχέση με τη συμμετοχή των υπολοίπων χωρών.
Πιο συγκεκριμένα, ενώ η χώρα μας είχε τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών, μετά την Ιταλία και την Ισπανία, βραβεία απέσπασαν μόλις το 32% εξ αυτών. Ενδεικτικό είναι μάλιστα, ότι η χώρα μας κατετάγη στην 22η θέση ως προς το ποσοστό επιτυχιών, επί συνόλου 26 χωρών, με χαμηλότερες επιδόσεις να παρουσιάζουν μόνον χώρες με άνευ άξιας λόγου συμμετοχή, όπως ο Λίβανος (ποσοστό επιτυχίας 17% επί συνόλου 6 συμμετοχών), η Αλγερία (ποσοστό επιτυχίας 0% επί συνόλου 3 συμμετοχών), η Κύπρος και το Ισραήλ (αμφότερες με ποσοστό επιτυχίας 0% επί μίας μόνον συμμετοχής). Υπογραμμίζεται επίσης, ότι το ποσοστό επιτυχίας των ελληνικών συμμετοχών έχει σταθεροποιηθεί τα τελευταία 3 έτη πέριξ του 35%, αφ’ης στιγμής έτερες, νεόκοπες χώρες σημειώνουν αλματώδη βελτίωση των επιδόσεων τους (βλ. παρακάτω), ενώ το ίδιο ισχύει και για παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου, όπως η Ισπανία, η οποία όπως προαναφέρθηκε αύξησε την επίδοσή της κατά 11 % σε σχέση με το 2018.


-Επαναλαμβάνουμε εκ νέου παλαιότερη παρατήρησή μας, περί εντυπωσιακής και συνεχώς εντεινόμενης παρουσίας και επιδόσεων από χώρες που θεωρούνται νεόκοπες και άνευ ουδεμΐας (ουσιαστικής) παράδοσης στην παραγωγή ελαιόλαδου, όπως η Κροατία (84%), η Βραζιλία (79% ενώ είχε ξεκινήσει συμμετοχή στο διαγωνισμό με ποσοστό επιτυχίας 0% το 2014), η Ιαπωνία (100%), η Κίνα (56%), η Αίγυπτος και η Ουρουγουάη (50% αμφότερες), η Νότιος Αφρική (67%, αφ’ης στιγμής είχε ξεκινήσει με μόλις 11% το 2014), Ρεκόρ επιδόσεων σημείωσαν επίσης η Χιλή και η Αργεντινή.


-Υπογραμμίζεται ότι σε κάποιες εκ των νεόκοπων ελαιοπαραγωγών χωρών, με δυναμική εξέλιξη και επιδόσεις (π.χ. Βραζιλία, Χιλή), καλλιεργούνται και ελληνικές ποικιλίες, όπως η ποικιλία «κορωνέικη».


-Τέλος, κατά την παρουσία μας στην εκδήλωση, διαπιστώσαμε εκ νέου τη θεαματική βελτίωση της συσκευασίας των ελληνικών ελαιόλαδων, τα οποία πλέον δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν ανταγωνιστικά τρίτων χωρών, τα οποία σημειώνουν ωστόσο και αυτά σημαντικότατες προόδους στο συγκεκριμένο τομέα.


Επισημαίνεται τέλος, ότι με σκοπό την καλύτερη και αποτελεσματικότερη προβολή και εμπορική προώθηση των βραβευμένων προϊόντων, οι διοργανωτές δημιούργησαν και την ακόλουθη εξειδικευμένη ιστοσελίδα, με τίτλο “Best Olive Oils Marketplace ", όπου παρουσιάζονται τα βασικά χαρακτηριστικά τους, αναφορά των διανομέων τους και των σημείων λιανικής πώλησής τους και, το σημαντικότερο, με δυνατότητα άμεσης αγοράς τους: https://shop.bestoliveoils.com/