Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*

Κορυφώνεται ο προεκλογικός αγώνας στις Δημοτικές εκλογές και οι υποψήφιοι, που λόγω εκλογικού συστήματος είναι ευάριθμοι, επιστρατεύουν τα τελευταία επιχειρήματα τους για να κερδίσουν την εύνοια των ψηφοφόρων.


Ωστόσο, η ατζέντα των συζητήσεων και προτάσεων έχει, συνήθως, σε προτεραιότητα το κυκλοφοριακό και την καθαριότητα και σε δεύτερο πλάνο τα άλλα θέματα που αφορούν την υγεία, την παιδεία, την οικονομία και την επαγγελματική απασχόληση των Δημοτών. Έτσι, η ελαιοκομία η οποία, στους Δήμους της Νότιας Ελλάδας αλλά και σε πολλούς της Κεντρικής και Βόρειας ιστορικά αποτελεί βασική απασχόληση και κύρια πηγή εισοδήματος της πλειοψηφίας των Δημοτών, δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα. Εκτός από κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις, οι αναφορές υποψηφίων για την Ελαιοκομία δεν φαίνεται να είναι ανάλογες με την σημασία της.

kalpiΌμως οι ελιές ψηφίζουν και ….. στους Δήμους! Όχι βέβαια οι ίδιες, αλλά οι χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί που τις κατέχουν καθώς και εκείνοι που ασχολούνται με τα προϊόντα τους. Γι'αυτο, υπενθυμίζουμε εδώ, μερικά από τα προβλήματα που απασχολούν την ελαιοκομία σε αρκετούς Δήμους αλλά και τις προoπτικές που ανοίγονται για μια επωφελέστερη αξιοποίηση των αξιοθέατων και προϊόντων της ελαιοκομίας με την ελπίδα να ελκύσουμε τους σχεδιασμούς των υποψηφίων σήμερα, και το ενδιαφέρον για την υλοποίηση τους όσων εκλεγούν αύριο.!


ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Εκτός απο τα σοβαρά προβλήματα της εμπορίας του προϊόντος τα οποία αφορούν κυρίως την ΕΕ, την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια, προβλήματα στα οποία οι Δήμοι μπορούν να συμβάλουν είναι μεταξύ αλλων και τα εξής:


Η αγροτική οδοποιία, αποτελεί θέμα κρίσιμης σημασίας για την καλλιέργεια των ελαιώνων που πρέπει να απασχολήσει κάθε Δήμο χωριστά. Απαιτεί επεκτάσεις και βελτιώσεις των αγροτικών δικτύων, που πρέπει να γίνουν με κατάλληλο σχεδιασμό και σταδιακή έστω υλοποίηση στην συνέχεια.


Η άρδευση των ελαιώνων ιδίως κατά την κρίσιμη περίοδο της άνθησης-καρπόδεσης, αποτελεί μια φροντίδα υψίστης σημασίας για την εξασφάλιση και την αύξηση της παραγωγής τους. Η εξασφάλιση της παραγωγής όμως απαιτεί επέκταση αλλά και βελτίωση των αρδευτικών υποδομών αλλά και ορθολογική χρήση του αρδευτικού νερού με καθοδήγηση των παραγωγών.


Η εφαρμογή της δακοκτονίας, καίτοι δεν αποτελεί βασικό καθήκον των Δήμων, λόγω της κρισιμότητας της στην ποιότητα και λόγω της αναποτελεσματικότητας της τα τελευταία χρόνια, πρέπει να απασχολήσει τις Δημοτικές αρχές. Οι Δήμοι μπορούν να συνδράμουν αναλαμβάνοντας την εκτέλεση των δολωματικών ψεκασμών με τις Δημοτικές επιχειρήσεις τους αλλά και ενημερώνοντας τους παραγωγούς που εκτελούν ψεκασμούς κάλυψης, για τις συνέπειες απο την αλόγιστη χρήση επικίνδυνων φυτοφαρμάκων για τους ιδίους και για το προϊόν!.

ΚΥΡΙOΤΕΡΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Η ανάπτυξη του ελαιοτουρισμού, αποτελεί μια νέα πολλά υποσχόμενη προοπτική τα πρώτα βήματα της οποίας ήδη έγιναν με επιτυχία στην Κρήτη. Ο ΣΕΔΗΚ έχει ήδη αναδείξει αρκετά Αρχαιολογικά Ελαιοκομικά Μνημεία, έχει αναπλάσει Μνημειακά Ελαιόδεντρα και παράλληλα ενθαρρύνει την ίδρυση και λειτουργία Ελαιομουσείων, τουριστικών Ελαιοτριβείων κ.α. τα οποία ήδη προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Η παραπέρα όμως ανάπτυξη του Ελαιοτουρισμού, απαιτεί οπωσδήποτε, υποστήριξη και απο τους Δήμους. Ειδικές ελαιοκομικές διαδρομές σε ελαιοκομικά αξιοθέατα πρέπει να σχεδιαστούν και σταδιακά να αναδειχτούν, προβληθούν και αναπτυχτούν ώστε να προσελκύσουν την ροή τουριστών και στην ενδοχώρα.


Η εστίαση των τουριστών με αποκλειστική χρήση ελαιολάδου αποτελεί μια άλλη δραστηριότητα που μπορεί, λόγω των διεθνώς γνωστών υγιεινών ιδιοτήτων του ελαιολάδου, να καταστήσει την χώρα μας γαστρονομικό προορισμό.  Η εισαγωγή όμως της αποκλειστικής χρήσης του ελαιολάδου στα Ξενοδοχεία και τις Ταβέρνες των τουριστικών περιοχών, απαιτεί και την συνδρομή των Δήμων,  με σχετική προβολή  και παροχή κίνητρων.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)