Επισημάνσεις τυποποιητών Χανίων σε συνάντηση με ΔΑΟΚ

 

Το μείζον θέμα της αποτελεσματικής εφαρμογής των μέτρων δακοκτονίας συζητήθηκε πριν από μερικές ημέρες σε συνάντηση εκπροσώπων των Συλλόγου Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης με αρμόδιους της ΔΑΟΚ Χανίων.


dakoprosvoles1Συμφωνα με Δελτίο τύπου του Συνδέσμου Τυποποιητών παρ. Χανίων, αρχικά, οι Τυποποιητές ενημερώθηκαν από την ΔΑΟΚ για τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τις εργασίες δακοκτονίας που θα λάβουν χώρα στο Νομό Χανίων. Ικανοποίηση προκάλεσε το γεγονός ότι ήδη φέτος έχουν εγκριθεί κονδύλια για περί τους 4 δολωματικούς ψεκασμούς και αναμένεται η δημοσίευση συμπληρωματικού διαγωνισμού που θα προβλέπει την πραγματοποίηση 3 επιπλέον δολωματικών ψεκασμών, αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες, που αναμένεται φέτος να επικρατήσουν για την ανάπτυξη των πληθυσμών του δάκου, κύριο μέλημα πλέον είναι η σωστή εφαρμογή των ψεκασμών για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος της προσβολής του ελαιοκάρπου από τον δάκο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στις νέες μεθόδους παρακολούθησης των ψεκασμών με GPS που θα εφαρμοστούν πιλοτικά σε 3 περιοχές του Νομού.


Οι τυποποιητές δεσμεύτηκαν ότι θα δράσουν όσο τον δυνατόν πιο άμεσα ώστε να ενημερωθούν οι παραγωγοί, οι ελαιουργοί αλλά και τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων σε όλο το Νομό Χανίων για τα μέτρα δακοκτονίας που θα εφαρμοστούν τους επόμενους μήνες, καθώς επιθυμία όλων είναι να ελαχιστοποιηθεί το φαινόμενο εφαρμογών από μεμονωμένους παραγωγούς που δρουν αυτοβούλως, χωρίς να τηρούν –ηθελημένα ή άθελά τους- τους ορθούς κανόνες καταπολέμησης των προσβολών του δάκου. Ως εκ τούτου, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ανίχνευσης υπολειμμάτων στο ελαιόλαδο, από τη χρήση μη εγκεκριμένων σκευασμάτων στην ελιά ή από σκευάσματα που δεν έχει ανανεωθεί η έγκριση τους για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, γεγονός που μπορεί να επιφέρει αρνητικές οικονομικές συνέπειες και κυρίως να βλάψει σε μεγάλο βαθμό τη φήμη του Χανιώτικου-Κρητικού ελαιολάδου.


Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκαν και οι τρόποι με τους οποίους οι παραγωγοί θα μπορούν να ενημερωθούν υπεύθυνα για τα σκευάσματα που είναι εγκεκριμένα για την καταπολέμηση του δάκου.


Με την ευκαιρία αυτή, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση φυτοφαρμάκων που υπήρχαν αποθηκευμένα σε αποθήκες παραγωγών για περισσότερες από μια χρονιές καθώς και σκευασμάτων που δεν έχουν έγκριση στην ελιά (εκτός άλλων Lebycid). Σε τέτοιες περιπτώσεις έχουν θεσπιστεί βαριά πρόστιμα που φτάνουν έως τα 10.000€.


Παραθέτουμε παρακάτω τη λίστα σκευασμάτων με δραστική chlorpyrifos που έχουν έγκριση για χρήση στα εσπεριδοειδή αλλά όχι στην ελια : Dursban 480 EC, Pyrinex 48 EC, Dolbenal 48 EC, Morrigan 48 EC, Terminova 48 EC, Pyrifos 48 EC, Forgan 48 EC, Chrorpyrifos-Agrotechnica 48 EC, Chlorophos 48 EC, Duclor 48 EC, Methochlor 48 EC, Echo 48 EC, Cyren 48 EC, Dursban 750, Chloract 48 EC, Cyfos 48 EC, Chlorpyrifos-Headland 48 EC (http://www.minagric.gr/syspest/syspest_bycat_byactive.aspx).


Από τη μεριά των Τυποποιητών ζητήθηκε να γίνονται εντατικότεροι έλεγχοι


• Στις αποθήκες των παραγωγών
• Έλεγχος στα ψεκαστικά μηχανήματα κατά τη διάρκεια των ψεκασμών.
• Στους ελαιώνες κατά τη διάρκεια των δολωματικών ψεκασμών και πολύ πριν τη συγκομιδή • Στους εργολάβους και τα συνεργία εφαρμογής των ψεκασμών
• Στα ελαιουργεία με εντατικοποίηση των ελέγχων κατά την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής και παραγωγής του ελαιολάδου σε τυχαίες παρτίδες παραγωγών.
• Στα γεωπονικά καταστήματα για διακίνηση παράνομων φυτοφαρμάκων

Τέλος, οι τυποποιητές, μετά την ενημέρωση που έλαβαν από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων ως προς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και την ελλιπή στελέχωση της Υπηρεσίας τους, εξέφρασαν την επιθυμία τους να συμβάλλουν στην ανάπτυξη συστήματος ελέγχου και παρακολούθησης της Εφαρμογής Δακοκτονίας. Για το σκοπό αυτό, προγραμματίζεται εκ νέου συνάντηση, την Τρίτη 23/04/2019, του Συνδέσμου Ελαιουργών Χανίων με την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων καθώς και τους εμπλεκόμενους στη δακοκτονία φορείς για συντονισμό της δράσης τους.