Προβληματίζει η  προτίμηση διαγωνισμών χωρίς διασφάλιση της αντιπροσωπευτικότητας και προελευσης των δειγμάτων

 

Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*
    Η Ελλάδα και φέτος, για μια ακόμα χρονιά, συνεχίζει να είναι όχι απλός ουραγός αλλά τελείως απούσα απο τα βραβεία του Παγκόσμιου διαγωνισμού ποιότητας Ελαιόλαδου “Mario Solinas” 2019, προκαλωντας ετσι σοβαρά ερωτηματικά τα οποία θα πρέπει να απασχολήσουν και τους ενδιαφερόμενους αλλα και την πολιτεία.

iooc building   Και αυτο γιατί ο διαγωνισμός αυτός, ο οποίος  οργανώνεται απο το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου στο οποίο μετέχουν όλες οι παραγωγικές και καταναλώτριες χώρες του κόσμου,  κατα τεκμήριο ειναι ο μεγαλύτερος και εγκυρότερος  διαγωνισμος ελαιολάδου στον κόσμο.  

   Ετσι, η απουσια της Ελλάδας απο τα βραβεία του διαγωνισμού Mario Solinas, ,  συνειρμικά την κατατάσσει στις χώρες με υποδεέστερη ποιότητα, εστω και αν στην πράξη συμβαίνει το αντίθετο.  Και η εικόνα αυτή, δυστυχώς, δεν διορθωνεται με τα πολλά βραβεία απο  διαγωνισμούς  των οποίων οι προδιαγραφές και τα κριτήρια,  ειναι διάφορα και οπωσδήποτε χαλαρότερα!

 

    Πράγματι, τα αποτελέσματα του διαγωνισμού Mario Solinas 2019, ηταν για μια ακόμη χρονιά αποκαρδιωτικά για την Ελλάδα. Συμφωνα με προσφατη ανακοινωση του Διεθνιους Συμβουλίου Ελαιολάδου  μετα απο  εξέταση 164 δειγμάτων, που προέρχονταν απο 13 χώρες, απονεμηθηκαν 12 συνολικά βραβεία απο τα οποία ουτε ενα  δεν αφορούσε   την Ελλάδα. 


 Τα βραβεία Mario Solinas εξειδικεύονται σε τέσερεις ποιοτικές κατηγορίες, έντονο, μέσο, ελαφρό και ώριμο  φρουτωδες  σε καθε μια απο τις οποίες απονέμονται τρία βραβεία:  1ο , 2ο, και 3ο.

  Τα βραβεία  φετος  απονεμήθηκαν ως εξής: Στην Ισπανία 7, στην Πορτογαλία 3, και απο ένα στην Ιταλία και Τυνησία (Πιν.1.) 

   Η κατανομή αυτή των βραβείων κατά χώρα, που είναι παρόμοια τώρα και 10 χρόνια, αναδεικνύει τελικά την Ισπανία συντριπτικά πρώτη με ποσοστό 61% και δεύτερη την Πορτογαλία με ποσοστό 27%. Ο ρόλος των άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων της Ιταλίας και Ελλάδας με ποσοστά 1-3% είναι μάλλον διακοσμητικός (Πιν.2).


   Το γεγονός για την Ελλάδα είναι πολύ σοβαρό γιατί προσδίδει στα Ελληνικά ελαιόλαδα μια εικόνα που δεν είναι καθόλου αντάξια του πραγματικού ποιοτικού επιπέδου τους, σε ένα διαγωνισμό ο όποιος κατά τεκμήριο θεωρείται ο σημαντικότερος και εγκυρότερος σε παγκόσμιο επίπεδο.


mario solinas 2019   Οπωσδήποτε οι προδιαγραφές και οι απαιτήσεις του διαγωνισμού Mario Solinas είναι πολύ αυστηρές ειδικά στο θέμα της διαφάλισης της προέλευσης  των δειγμάτων. Γιαυτο  λαμβάνονται από δεξαμενή τουλάχιστον 5 τόνων με βεβαίωση Επιτροπής η Συμβολαιογράφου! Γι’ αυτό και τα Βραβεία του, έχουν ιδιαίτερα υψηλή αξία και τα εμπιστεύονται οι μεγάλοι αγοραστές.
Τις προδιαγραφές αυτές ακολουθούν και οι διαγωνισμοί που οργανώνονται από φορείς του δημόσιου τομέα και της Αυτοδιοικησης της Ισπανίας όπως η Περιφέρεια Ανδαλουσίας, η Επαρχία Χαέν, Δήμοι κ.α.


   Ωστόσο, πολλοί άλλοι, ιδιωτικοί κυρίως, διαγωνισμοί, ενδιαφερόμενοι κυρίως για τις εισπράξεις, επιδιώκουν μεγάλο αριθμό συμμετοχών, ενώ χαλαρώνουν τις απαιτήσεις εξασφάλισης της πραγματικής αντιπροσωπευτικότητας και ταυτότητας των προσκομιζόμενων δειγμάτων. Παραβλέπουν έτσι το επιχείρημα που προβάλλεται από πολλούς τυποποιητές, ότι, 2-3 φιάλες άριστου λαδιού μπορούν εύκολα να παραχθούν ή  ακομη και να αγοραστουν  απο το εμπόριο!. Έτσι, αιτιολογούν την στάση της αποχής τους απο τέτοιους διαγωνισμούς.


   Επομενως οι αρμόδιοι στην Ελλάδα, αν βέβαια υπάρχουν,  ασφαλώς έχουν υποχρέωση να εξετάσουν τα προβλήματα αυτά και τις συνέπειες τους, τουλάχιστο για τους διαγωνισμούς του δημόσιου τομέα και να προβούν στην λήψη αποφάσεων και μέτρων.


   Διαφορετικά, το να συστήνουμε στους παραγωγούς και ελαιουργούς να παράγουν ποιότητα αποτελεί μάλλον ειρωνεία!

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)