Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*

Οι εξελίξεις στην Ισπανία, προκάλεσαν κλίμα ανησυχίας και στην Ελλάδα ιδίως μεταξύ των παραγωγών που διαθέτουν απούλητα λάδια μέσης και χαμηλής ποιότητας, αλλά και μεταξύ των ελαιοτριβείων και των διαφόρων χρηματοδοτών τους οι όποίοι «πόνταραν» στην αγορά και αποθήκευση χύμα! Αντίθετα δεν φάνηκε να επηρεάζουν τις τιμές στην Ιταλία οι οποίες παραμένουν στα αρκετά υψηλή επίπεδα που κυμαίνονται φέτος.


times26032019Έτσι σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών της 26.3.19 του ΣΕΔΗΚ (www.sedik.gr) οι τιμές στην Κρήτη λοξοκοιτάζουν τις τιμές Ισπανίας. Τα πολύ καλά εξτρα (0,3-0,4β) που πουλιούνται με διαγωνισμούς και σωστές πρακτικές, υπερβαίνουν τα 3€/κιλο (π.χ. Α.Σ. Αχλαδιών Σητείας 3,15€/κ), τα μέσης ποιότητας έξτρα (0,5-0,8 β.) αγοράζονται 2,7-2,8€/κ, ενώ τα βιομηχανικά ή λαμπάντε (4-6 β) αγοράζονται 1,60€/κ.


Ιδια κατάσταση επικρατεί περίπου και στην Πελοπόννησο και άλλες περιοχές που τα εξτρα κυμαίνονται μεταξύ 3,0-2,55€/κ. (Πιν.1)


Στην Ιταλία οι τιμές δεν έδειξαν να επηρεάζονται απο τα συμβαίνοντα στην Ισπανία και τα καλά έξτρα εξακολουθούν να κινούνται μεταξύ (6,15-4,75) ενώ ο μ.ο. τής χώρας κινείται στα 5,52€/κ.


Στην Ισπανία τα καλά έξτρα αγοράζονταν μέχρι 3,60€/κ, , τα έξτρα μέσης ποιότητας 2,39€/κ. , ενώ τα χαμηλής ποιότητας έξτρα έπεσαν στα 2,14 και τα λαμπάντε στα 1,98€/κ.


Επομένως, για να μην αρχίσουν και εδώ περίεργες «κραυγές» για γενική πτώση τιμών, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η κατακόρυφη πτώση στην Ισπανία αφορά κυρίως τα μέσης και χαμηλής ποιότητας λάδια (προβληματικά εξτρα, κοινά και λαμπάντε) τα οποία ως φαίνεται αποτελούν και την συντριπτική πλειοψηφία (πάνω απο 90%) της φετινής παραγωγής. Αντίθετα τα ποιοτικά έξτρα παρθένα (όπως τα δικά μας 0,3-0,4β.) τα οποία είναι σπάνια, διατηρούν τιμές αρκετά υψηλότερες και απο τα αντίστοιχα στην Ελλάδα.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)