Διατηρούνται οι τιμές στα καλά εξτρα, πέφτουν ραγδαία στα κοινά και λαμπάντε!
Αλλεπάλληλες συσκέψεις για αναζήτηση λύσεων
Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*
Μεγάλη αναταραχή και ανησυχία επικρατεί στην Ισπανία εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης τιμών που έχει προκαλέσει η πολύ υψηλή, τελικά, ελαιοπαραγωγή της φετινής χρονιάς.
Παραγωγοί, ελαιοτριβείς και τυποποιητές και όλοι όσοι εμπλέκονται με την παραγωγή και διακίνηση του ελαιολαδου, είναι ανάστατοι και ζητούν απο τις αρχές την λήψη μέτρων ώστε να σταματήσει και να ανατραπεί η καθοδική πορεία των τιμών.
Πράγματι, η ολοκλήρωση της συγκομιδής που πραγματοποιήθηκε φετος πολύ όψιμα (μετά την καθυστέρηση που προκάλεσαν οι συνεχείς βροχοπτώσεις του Δεκεμβρίου) έδειξε ότι η φετινή παραγωγή της χώρας ξεπέρασε, τελικά, κάθε πρόβλεψη. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις για 1.500.000 τόνους ανατράπηκαν και οι πρόσφατες εκτιμήσεις της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA) της χώρας, ανεβάζουν την πραγματοποιηθείσα παραγωγή της χώρας στα τέλη Φεβρουαρίου, στο ύψος ρεκόρ των 1.690.000 τόνων.
Και αυτό παρά την μειωμένη απόδοση του ελαιοκάρπου σε λάδι (17,5%) και παρά τα ποιοτικά προβλήματα που προκάλεσαν οι συνεχείς καταρακτώδεις βροχές.
Στα πλαίσια αυτά ο Υπουργός Γεωργίας κ. Planas δήλωσε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και ότι θα φέρει το θέμα στην ΕΕ, ενώ η Σύμβουλος Γεωργίας της Περιφέρειας της Ανδαλουσίας κ. Carmen Crespo σε συνεργασία με την Διεπαγγελματική ελαιολάδου συνιστά «αυτορύθμιση της αγοράς» (δηλαδή συγκράτηση της προσφοράς) και εξετάζει την δυνατότητα εφαρμογής του μέτρου της ιδιωτικής Αποθεματοποίησης, επανεξέταση του νομού ανταγωνισμού, ενισχύσεις στους ελαιώνες χαμηλής παραγωγικότητας και συγκρότηση ομάδας εργασίας για παρακολούθηση και μελέτη των θεμάτων της ελιάς.
*Ο Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)