Προκρίθηκε στα 5 καλύτερα για την Κλιματική Αλλαγή

 

Το έργο LIFE oLIVE-CLIMA του Ινστιτούτο Ελιάς από τα Χανιά και του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων από τη Θεσσαλονίκη, επιλέχθηκε ανάμεσα στα 15 καλύτερα έργα σε όλη την Ευρώπη ως υποψήφιο για βράβευση στις κατηγορίες «Περιβάλλον», «Φύση» και «Κλιματική Αλλαγή» και στη συνέχεια, προκρίθηκε στα 5 πιο καινοτόμα, εμπνευσμένα και αποτελεσματικά έργα στην κατηγορία «Κλιματική Αλλαγή». Τα βραβεία θα ανακοινωθούν στις Βρυξέλλες στις 16 Μαΐου 2019.

 

elgo1Αυτό αναφέρεται σε Δελτίο τύπου του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων σύμφωνα με το οποίο το έργο LIFE oLIVE-CLIMA «Εφαρμογή νέων καλλιεργητικών πρακτικών στην Ελαιοκομία έχει σαν στόχο τον περιορισμό της Κλιματικής Αλλαγής» και σαν αντικείμενο τη μετατροπή της ελαιοκαλλιέργειας σε ένα εργαλείο αντιμετώπισης/ διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής, μετριάζοντας το φαινόμενο και προσαρμόζοντας τους αγρότες στα νέα δεδομένα.


Αυτό θα επιχειρηθεί από την μία μέσω της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την καλλιέργεια της ελιάς και από την άλλη μέσω της αύξησης της δέσμευσης αερίων του θερμοκηπίου από την ατμόσφαιρα στα φυτά και στο έδαφος του ελαιώνα. Το έργο πέτυχε πλήρως τους πολλαπλούς στόχους του.Ο σημαντικότερος από αυτούς ήταν η ενίσχυση της μακροπρόθεσμης αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στο έδαφος μέσω της αύξησης του ρυθμού συσσώρευσης οργανικής ουσίας και τη βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους με ταυτόχρονη μείωση της ανάγκης για χημικά λιπάσματα.


Το έργο ξεκίνησε το 2012 και ολοκληρώθηκε το 2017 σε συνεργασία με τρείς ομάδες ελαιοπαραγωγών, την ΕΑΣ Πεζών Ηρακλείου, την ΕΑΣ Μεραμβέλου Λασιθίου και την ομάδα παραγωγών ΝΗΛΕΑΣ Μεσσηνίας. Συμμετείχαν επίσης το Πανεπιστήμιο Βασιλικάτα από την Ιταλία, η Ανατολική AE, ο Αγρότυπος και η ΡοδαξΑγρο.


Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: https://ec.europa.eu/easme/en/section/life/life-awards-ceremony-2019


Και στο facebook: https://el-gr.facebook.com/pages/category/Reference-Website/Olive-Clima-LIFE-548294191896423/