Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*
Στα επίπεδα των προηγούμενων εβδομάδων, κινούνται οι τιμές παραγωγού, σύμφωνα με το Δελτίο τιμών της 12-2-2019 του ΣΕΔΗΚ (www.sedik.gr). Οι τιμές του εξτρα 0,3 β. οξύτητας, στην Κρητη κυμαίνονται από 3,15-2,70€/κ , στην Πελοπόννησο από 2,80-2,70, στην Λέσβο στα 2,80 και στη Κύπρο στα 2,80€/κ.


times 120219Την ιδία ώρα στην Ισπανία τα εξτρα κυμαίνονται από 3,67-2,40 και στην Ιταλία από 6,15-4,75€/κ. Η κατάσταση αυτή, φαίνεται να είναι συνέπεια των νεότερων δεδομένων της ΕΕ και των εκτιμήσεων για την παραγωγή που δίδονται από διεθνείς εμπειρογνώμονες, αλλά και της αναμονής των τελικών αποτελεσμάτων της συγκομιδής της Ισπανίας.


Οπωσδήποτε, το ψυχολογικό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί για τεράστια Ισπανική παραγωγή και ανάλογη προσφορά και επομένως συμπίεση των τιμών αρχίζει να υποχωρεί, αλλά οι Ιταλοί αγοραστές είναι ακόμα επιφυλακτικοί και ως φαίνεται αναζητούν λάδια μονό υψηλής ποιότητας (0,3 βαθμους) που φέτος είναι δυσεύρετα.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)