Οι υπηρεσίες και τα ελαιοτριβεία καλό είναι να επιθεωρήσουν τις εγκαταστάσεις

 

Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*
Οι υψηλές βροχοπτώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί πρόσφατα στην Ελλάδα και στην Κρήτη γενικά είναι οπωσδήποτε ωφέλιμες. Εμπλουτίζουν τους υπόγειους υδροφορείς αλλά και τα εδαφη των ξηρικων ελαιωνων ώστε να μπορουν να ανταποκριθουν στις υδατικές απαιτησεις των ελαιοδεντρων κατά την κρισιμη περιοδο ανθησης –καρποδεσης η οποια ηδη καταφθανει.


limnodeksamenes1Μπορεί όμως να προκαλέσουν και δυσάρεστες επιπτώσεις σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν κατάλληλα σχεδιασμένες και κατασκευασμένες υποδομές και εγκαταστάσεις.


Ήδη υπήρξαν κατολισθήσεις σε πρανή δρόμων όπως π.χ. εκείνη στον Σταλό Χανίων αλλά και αρκετά προβλήματα από υπερχειλίσεις χειμάρρων σε άλλες περιοχές κ.α.


Περιπτώσεις υπερχείλισης εξατιμσοδεξαμενών αποβλήτων ελαιοτριβείων , βέβαια, προς το παρόν δεν έχουν ακουστεί. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν προβλήματα.


Αν κρίνει κανείς από τις άφθονες βροχές που ήδη έπεσαν φέτος (Πιν.1) οι οποίες έχουν ανεβάσει το ύψος των υγρών στις εξατμισοδεξαμενές κατά 20-45 εκ. και αν υποθέσει ότι μπορεί να συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό, το ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα δεν είναι απίθανο. Από την μια πλευρά είναι πιθανή η ανύψωση της στάθμης των υγρών της δεξαμενής (μίγματος αποβλήτων + βροχής) πάνω από το ύψος των τοιχωμάτων της δεξαμενής με συνέπεια υπερχειλίσεις και μολύνσεις παράπλευρων πηγών και χειμάρρων.


Από την άλλη πλευρά, είναι πολύ πιθανές και κατολισθήσεις τοιχωμάτων σε περιπτώσεις κακοτεχνιών, όπως ήδη γίνεται και σε πεζούλες χωραφιών η και σε πρανή δρόμων.


vroxoprotseis19Βέβαια τέτοια φαινόμενα προς το παρόν δεν έχουν εμφανιστεί μέχρι σήμερα, κυρίως διότι οι εξατμισοδεξαμενες στα περισσότερα ελαιοτριβεία έχουν σωστά κατασκευαστεί αλλά και διότι η μικρή φέτος παραγωγή ελαιολαδου, όπως είναι φυσικό δεν έχει συντελέσει σε μεγάλες ποσότητες απόβλητων.


Ωστόσο, καλό θα είναι πριν υπάρξει κάποια δυσάρεστη έκπληξη, οι αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν κάποια έστω δειγματοληπτική επιθεώρηση και να δώσουν σχετικές προληπτικές οδηγίες στα ελαιοτριβεία. Το να επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα όταν οι ζημιές έχουν γίνει, δεν μπορεί να αναιρέσει τις συνέπειες!


Από την άλλη πλευρά οι υπηρεσίες καλό είναι να ενημερώσουν για το αν εφαρμόστηκε τελικά και σε ποιό βαθμό η μέθοδος της χρήσης των αποβλήτων για υδρολίπανση συμφωνα με τις διατάξεις που προβλέπουν οι τροποποιήσεις της σχετικής ΚΥΑ  (Φ15/ 127402/1487/ 7.12.2016 και 135207/1801/12.12.2017).


Η εμπειρία που πρόεκυψε μετά την επί τρία χρόνια ισχύ των τροποποιήσεων αυτών, ασφαλώς θα είναι χρήσιμη και για την Πολιτεία αλλα και για τα ίδια τα Ελαιοτριβεία.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)