Πρόσκληση στις Περιφέρειες ….. για έγκαιρη έναρξη!

 

Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*
Την συμβολή των Περιφερειών ώστε να είναι όλα έτοιμα για την έναρξη της Δακοκτονίας το 2019, πριν από τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση του Μάιου ζητά με επιστολή που έστειλε στις 23-1-19 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ωσάν οι Περιφέρειες να ήταν εκείνες που ευθύνονται για τα μέχρι σήμερα προβλήματα!


dakosΗ σχετική επιστολή σημειώνει ότι «απο πλευράς συναρμόδιων Υπουργείων η προετοιμασία του προγράμματος Δακοκτονίας για το έτος 2019 βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και απο το ΥπΕΣ έγινε ήδη η κατανομή του απαραίτητου ποσού στις Περιφέρειες» και παράλληλα αναφέρει ότι οι διαδικαστικές ενέργειες οι οποιες θα προχωρήσουν άμεσα είναι:


(α) Έως το τέλη Ιανουαρίου θα εκδοθεί η ΚΥΑ για τον καθορισμό του αριθμού του εποχικού προσωπικού, που θα είναι αυξημένο κατά 69 άτομα.


(β) Έως τέλη Φεβρουαρίου θα γίνει τροπολογία του άρθρου 44 του ν. 4325/2015 (ΦΕΚ Α΄ 47)ώστε οι Περιφερειακές Ενότητες, να έχουν την δυνατότητα ανάθεσης των εργασιών στους προσωρινούς μειοδότες.


(γ) Ο διαγωνισμός για την προμήθεια των απαραίτητων υλικών αναμένεται να προκηρυχτεί τέλος Ιανουαρίου έως μέσα Φεβρουαρίου


Έτσι, αναφέρει ο Υπουργός, «οι Περιφερειακές Ενότητες μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως την έναρξη των διαδικασιών ώστε όλα να είναι στη έτοιμα, το αργότερο έως τις 16/4/2019 και το πρόγραμμα να ξεκινήσει από τις αρχές Μαΐου, εάν και όπου υπάρξει ανάγκη».


Νέο νομοθετικό πλαίσιο
Έως το τέλος Μαρτίου, όπως αναφέρει η επιστολή, το ΥπΑΑΤ προγραμματίζει, να προχωρήσει σε αλλαγή όλου του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για τη δακοκτονία και έχει ήδη έτοιμο προσχέδιο νόμου «Περί καταπολέμησης του δάκου».


Ωστόσο δεν αναφέρει αν, το προσχέδιο αυτό, προβλέπει κάποιες ριζικές αλλαγές όπως η πλήρης Περιφερειοποιηση με αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, πόρων και δαπανών κλπ όπως έχει προτείνει ο ΣΕΔΗΚ, η απλά αναλώνεται σε εμβαλωματικές, γραφειοκρατικές επιδιορθώσεις οι οποιες προκειμένου να λύσουν κάποια προβλήματα, συνήθως δημιουργούν άλλα!


Ευχές αλλά και επιφυλάξεις!
Οπωσδήποτε, αυτό που ενδιαφέρει τους ελαιοπαραγωγούς δεν είναι μόνο η έγκαιρη έναρξη των διαδικασιών αλλά κυρίως η έγκαιρη λήξη τους και η εξασφάλιση όλων των απαιτούμενων (προσωπικό, φάρμακα, εργολάβοι, κ.λ.π..) στον κατάλληλο χρόνο, πράγμα για το οποιο οι εμπειρίες των προηγούμενων ετών δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία!


Εμείς πάντως, δεν μπορούμε παρά να ευχηθούμε όλα αυτά να εξελιχτούν ομαλά και αποτελεσματικά και ο Γεωπόνος Υπουργός κ. Αραχωβίτης να επιτύχει αυτά που δεν πέτυχαν τόσοι άλλοι.


Ωστόσο, οι ενδεχόμενες πολλαπλές εκλογες και άλλες πολιτικές εξελίξεις τους προσέχεις μήνες, φοβουμαστέ πως δεν θα το επιτρέψουν εύκολα!

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)