Θύμα των καιρικών συνθηκών, της Xylella και της εγκατάλειψης η Ελαιοκομία!
Κάτω από 200 χ.τ. η παραγωγή της Ιταλίας και 190 χ.τ. της Ελλάδας
Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*
Ετος τρομερό (annus terribilis) πρεπει να ονομαστεί το 2018 για την Ιταλική Ελαιοκομία συμφωνα με δήλωση της Προέδρου του Συνδέσμου της Ιταλικής Βιομηχανίας Ελαιολαδου (ASSITOL) κ. Anna Cane αφού είναι χειρότερο από το ετος 2014 το οποιο είχε ονομαστεί ετος φοβερό (annus horribilis).
Η παραγωγή της χωράς το 2018, η οποια είχε εκτιμηθεί αρχικά σε 265 χ.τ. κινδυνεύει συμφωνα με τα σημερινά τελικά δεδομένα να μην ξεπεράσει τους 200 χ.τ. τόνους, θύμα των καιρικών συνθηκών, της Xylella fastidiosa, αλλά και της έλλειψης καινοτομιών και επενδύσεων.
Ωστόσο για την ASSITOL, παρά τις κλιματικές αλλαγές, οι ανάγκες της εσωτερικής αγοράς, διατηρούνται και η κατανάλωση της χωράς το 2018 θα είναι της τάξης των 500.000 περίπου τόνων με μέση ετήσια κατά κεφαλή κατανάλωση 10,5 kg.
Προς αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής, οι μεγάλες Ιταλικές Βιομηχανίες Ελαιολαδου, χρησιμοποίησαν τα αποθέματα του προηγούμενου έτους ενώ παράλληλα προμηθευτήκαν κάποιες ποσότητες απο άλλες Μεσογειακές χώρες με δυσκολίες αφού η παραγωγή και σε αυτές ήταν πολύ μειωμένη.
Συμφωνα με την ASSITOL η παραγωγή της Πορτογαλίας εκτιμάται τελικά σε 110 χ.τ., της Ελλάδας μονό σε 190χ,τ. και της Tυνησίας σε 120 χ.τ. ενώ η αναμενόμενη υψηλή παραγωγή της Ισπανίας εκτιμάται τώρα μόνο 1.450 χ.τ. αντι 1.600 χ.τ. που είχε αρχικά εκτιμηθεί.
*Ο Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)