Βασική αιτία η κατακερματισμένη προσφορά

Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*
Οι τιμές παραγωγού, ενώ στην Ιταλία συνεχίζουν να αυξάνονται υπερβαίνοντας για πρώτη φορά και το φράγμα των 6 ευρω ανά κιλο, στην Ελλάδα και στην Κρήτη συνεχίζουν αδικαιολόγητα να κινούνται παράλληλα με εκείνες της Ισπανίας.


times150119Έτσι, οι μέγιστες τιμές στην Ιταλία συμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 15-1-19 ( www.sedik.gr) έφτασαν στα 6,15 ευρω, αλλα και ο μέσος Όρος των τιμών σε επίπεδο χωράς, κυμάνθηκε στα 5,64 ευρω/κιλο.


Στην Ελλάδα και στην Κρητη την εβδομάδα 9-15 Ιανουαρίου παρουσίασαν κάποιες ανοδικές τάσεις και σε κάποιους Συν/σμους υπερέβησαν τα 3 €/κιλο (Α.Σ. Αχλαδιών Σητείας 3,15€/κ και Α.Σ. Πλατάνου 3,05€/κ). Γενικά όμως παρουσίασαν τεράστια διάφορα σε σχέση με εκείνες της Ιταλίας που ηταν κατά 3 ευρω περιπου υψηλότερες. .


Το φαινόμενο δεν είναι απλά παράδοξο αλλά τελείως αντίθετο με τους νομούς της αγοράς και γιαυτο έπρεπε να απασχολήσει σοβαρά και τους ειδικούς επιστήμονες αλλά και κυρίως τους πολιτικούς.


Η παραγωγή στην Ιταλία και Ελλάδα και κατά τεκμήριο η προσφορά προϊόντος είναι χαμηλή. Άρα οι τιμές έπρεπε να αναβαίνουν και στις δυο χωρες. Ωστόσο ανεβαίνουν μόνο στην Ιταλία , ενώ στην Ελλάδα ακολουθούν τις τιμές της Ισπανίας, όπου όμως η φετινή παραγωγή φαίνεται να είναι αυξημένη και φυσιολογικά παρουσιάζονται μειωμένες!


times14 18Το φαινόμενο βέβαια δεν είναι τωρινό. Συνεχίζεται τώρα και χρόνια και όπως δείχνει η εξέλιξη των μέσων τιμών τα τελευταία χρόνια στις τρείς χωρες (Σχ.1), παρουσιάζει τάσεις παγιοποίησης.


Η πορεία των τιμών στην Ελλάδα είναι σχεδόν ταυτόσημη με εκείνη της Ισπανίας και τελείως αντίθετη από εκείνη της Ιταλίας όπου οι τιμές βρίσκονται πάντοτε σε επίπεδα πολύ υψηλοτέρα.


Βασική αιτία, όπως όλα δείχνουν, είναι η δομή της προσφοράς του χύμα , η οποία στην Ελλάδα είναι κατακερματισμένη και γίνεται απο πολυάριθμους μεσίτες και μεσάζοντες. Τα περισσότερα ελαιοτριβεία της χώρας (περίπου 2.300) και όλα σχεδόν της Κρήτης ( περίπου 550 ) πουλούν χύμα ελαιόλαδο ειτε κατευθείαν, ειτε μέσω κεντρικών μεσιτών στις τιμές που προσφέρουν κατά καιρούς οι λίγοι μεγάλοι αγοραστές.


Ο ΣΕΔΗΚ συνιστά τα την διάθεση του ελαιολαδου με δημοπρασίες, η πλειοδοτικούς διαγωνισμούς και προσφέρει δωρεάν δημοσίευση τους στην ιστοσελίδα του. Η μέθοδος αυτή έχει ήδη φέρει σημαντικά αποτελέσματα αφού οι τιμές που επιτυγχάνονται με διαγωνισμούς που κάνουν Συν/σμοι όπως π.χ. οι Αγρ. Συν/σμοι Κριτσάς, Ζάκρου, Εμπάρου, Θραψανού, Αγγελιανών, Σελίνου κ.α. ειναι  αρκετα υψηλότερες.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)