Οι πολιτικοί παράγοντες οφείλουν να πάρουν θέση με προτάσεις και δεσμεύσεις
Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*
Βασική αίτια για την υποβάθμιση της ποιότητας η οποια και φέτος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, απο όλους αποδίδεται στην μειωμένη αποτελεσματικότητα της φετινής δακοκτονίας.
Παρά τις προσπάθειες των τοπικών υπηρεσιών, παραλείψεις και ολιγωρίες κρίσιμης σημασίας των Κεντρικών υπηρεσιών φαίνεται ότι έπαιξαν για μια ακόμη χρονιά κρίσιμο ρόλο στην αναποτελεσματικότητα της δακοκτονίας.
Η ακατανόητη καθυστέρηση στην προμήθεια των φαρμάκων και ιδίως την πρόσληψη του προσωπικού εποπτείας των ψεκασμών, που έγιναν όταν η περίοδος της δακοκτονίας πρακτικά βρισκόταν πια προς το τέλος της, φαίνεται ότι συνετέλεσαν αποφασιστικά στην μειωμένη αποτελεσματικότητα της!
Έτσι, η δήλωση του Γενικού Γραμματέα κ. Αντώνογλου πρόσφατα στα Χανιά, ότι τα άσχημα αποτελέσματα της δακοκτονίας «οφείλονται στις καιρικές συνθήκες», δεν φαίνεται να έπεισε πολλούς. Κι αυτό γιατί, όπως όλοι ξέρουν, οι καιρικές συνθήκες φέτος δεν ηταν καθόλου ευνοϊκότερες για τον Δάκο από ότι άλλες χρονιές. Αντίθετα η ασυνήθιστη ανομβρία που έπληξε φέτος το νησί αποδεκατίζοντας την παραγωγή, δεν ηταν καθόλου ευνοϊκή για τον δάκο και μάλιστα όπως λένε πολλοί, αν δεν υπήρχε και αυτή, τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ χειρότερα! Βέβαια, ο κ. Γενικός, υποσχέθηκε ότι «του χρόνου θα υπάρξουν αλλαγές στην δακοκτονία». Όμως αυτό, δεν φαίνεται να καθησυχάζει τους παραγωγούς γιατί ανάλογες υποσχέσεις υπήρξαν και άλλες φορές στο παρελθόν, χωρίς δυστυχώς αποτέλεσμα. Αυτό που απαιτείται είναι η παρουσίαση συγκριμένου σχεδίου για την αποκατάσταση της αποτελεσματικότητας και η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την εφαρμογή του. Και μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν φάνηκε.!
Τα ερευνητικά προγράμματα οπωσδήποτε είναι απαραίτητα και η χρηματοδότηση τους αναγκαία για να φέρουν νέες γνώσεις και τεχνολογίες. Ωστόσο τα τρέχοντα προβλήματα της δακοκτονίας είναι κυρίως διοικητικά και οικονομικά και απαιτούν λύσεις πολιτικές.
Ως λύση του προβλήματος της Δακοκτονίας, ο ΣΕΔΗΚ με υπομνήματα του, έχει προτείνει την πλήρη περιφερειοποίησή της τουλάχιστο για την Κρητη με πλήρη αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων και την εφαρμογή της μέσω ενός ΝΠΙΔ που θα συσταθεί στην Περιφέρεια. Ωστόσο, η πρόταση αυτή του ΣΕΔΗΚ, που προήλθε από επιτροπή έμπειρων και ειδικών επιστημόνων και μετά από εξέταση πολλών παραγόντων, δεν φαίνεται να εξετάζεται στα σοβαρά.
Βέβαια, τελευταία η Περιφέρεια με σχετικές δηλώσεις Αντιπεριφερειαρχών φαίνεται να υιοθετεί την πρόταση αυτή. Όμως οι απλές δηλώσεις, ασφαλώς είναι καλοδεχούμενες, δεν φαίνεται όμως να είναι αρκετές. Χρειάζονται επίσημα διαβήματα.
Ωστόσο επειδή το θέμα είναι σοβαρό και έχει ταλανίσει αρκετά τους παραγωγούς όχι μόνο της Κρήτης αλλά, ως φαίνεται, φέτος και ολόκληρης της Ελλάδας, καλό θα ήταν να απασχολήσει και τους Πολιτικούς και Αυτοδιοικητικούς με συγκεκριμένες θέσεις, προτάσεις και δεσμεύσεις. Οι γενικόλογες κριτικές, τα ευχολόγια και οι υποσχέσεις, δεν πείθουν πλέον!
*Ο Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)