Σε 10 εκ. ευρω, εκτιμώνται οι απώλειες των παραγωγών
Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*
Η συγκομιδή προχωρεί κανονικά στην Κρήτη και σε αρκετές περιοχές όπου άρχισε νωρίς όπως στα Χανιά, ήδη βρίσκεται προς το τέλος της, ενώ σε άλλες, κυρίως στην Ανατολική Κρητη, έχει πλέον γενικευτεί και βρίσκεται ήδη στην σε πλήρη εξέλιξη.
Έτσι, τελικά, εκτιμάται ότι μέχρι τα Χριστούγεννα η συγκομιδή θα έχει τελειώσει σε αρκετές περιοχές της Δυτικής Κρήτης και ορισμένες της Ανατολικής
Ωστόσο το επίπεδο της ποιότητας του προϊόντος που παράγεται φαίνεται ότι δεν είναι καθόλου καλό και αρκετοί ελαιοπαραγωγοί είναι αρκετά προβληματισμένοι. Το άριστο επίπεδο της ποιότητας φαίνεται να κυμαίνεται φέτος στην Κρητη στις 5-6 γραμμές οξύτητα, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό της παραγωγής φαίνεται να έχει οξύτητες και μέχρι 1,5-2 βαθμούς. Αυτό επιβεβαιώνεται και από του διαγωνισμούς διαθεσης ελαιολαδου που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ στους περισσότερους από τους οποίους (Παλαίκαστρο, Θραψανός, Κρουσώνας) οι οξύτητες κυμαίνονται στους 0,5-0,6 % .
Βέβαια, καλύτερες φαίνεται να είναι οι οξύτητες στη Δυτική Κρητη όπως π.χ. στο στον Άστρικα Κισσάμου, όπου η μέση οξύτητα με τα στατιστικά στοιχεία του ελαιοτριβείου Κολυμπαρι ΑΕ, μέχρι σήμερα είναι 0,42%. Ωστόσο αυτό αποδίδεται από πολλούς στους ψεκασμούς κάλυψης που απεγνωσμένα έγιναν από πολλούς ιδιώτες στην περιοχή, με δική τους επί πλέον οικονομική η επιβάρυνση και πιθανούς κινδύνους για υπολείμματα στο προϊόν. Σε τελική ανάλυση οι οικονομικές επιπτώσεις απο την υποβάθμιση της ποιότητας είναι τεράστιες. Με μέση αύξηση του επιπέδου οξύτητας κατά 0,3-0.4 βαθμους και μείωση τις τιμής, κατά τους κανόνες της αγοράς, κατά 0,03€ ανά 0,1 βαθμό αύξησης της οξύτητας, η οικονομική ζημιά ανέρχεται σε 0,105 €/κιλο, είναι δηλαδη 3/πλασια απο την εισφορά δακοκτονίας που καθορίστηκε σε 0,03 € ανά κιλο και συνολικά, για την παραγωγή των 70.000 τόνων του νησιού, ανέρχεται σε 7,3 εκατ.ευρω.
Εάν όμως στην ζημία αυτή προστεθούν και οι εισφορές δακοκτονίας που ισοδυναμούν με 2,2 εκ, € , η συνολική επιβάρυνση των ελαιοπαραγωγών ανέρχεται σε σχεδόν 10 εκατ. ευρω Επομένως οι αδυναμίες των Υπουργείων θα επιβαρύνουν φέτος τους παραγωγούς με δαπάνες πολλαπλάσιες απο εκείνες που προκύπτουν με τις περικοπές των δαπανών της δακοκτονίας.
*Ο Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)