Σε εγρήγορση οι Γεωπόνοι της ΔΑΟΚ Χανιων

 

     ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, 5-12-18 Γ. Κωνστας
 

    Τον κίνδυνο να περάσει στην Κρήτη το βακτήριο της xylella που ήδη έχει κάνει πολύ μεγάλη ζημιά σε καλλιέργειες στον Ευρωπαϊκό νότο επισημαίνουν οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Χανίων καλώντας φυτωριούχους αλλά και παραγωγούς να ενημερωθούν. 


xyllela xaniotikaΓια το βακτήριο συναγερμό έχει σημάνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που έχει ενημερώσει σχετικά όλες τις υπηρεσίες του σε όλη τη χώρα.


«Είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα του νότου που δεν έχει το βακτήριο της xylela που αυτή τη στιγμή εντοπίζεται σε Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία. Ξεκίνησε από ένα μικρό κομμάτι της Απουλίας στην Ιταλία και επεκτείνεται σε μεγάλη έκταση, στην Ισπανία είχαμε επαναλαμβανόμενα κρούσματα και συγκεκριμένα σε φυτώριο στο Βέλγιο βρέθηκαν 4 φορτία φυτών από το Αλικάντε και τη Σεβίλλη της Ισπανίας που είχαν έλθει με διαβατήρια και άλλα έγγραφα ότι ήταν εντάξει ενώ ήταν προσβεβλημένα με το βακτήριο!» δήλωσε στα “Χ.Ν.” η κ. Ελένη Μαλανδράκη, γεωπόνος της ΔΑΟΚ στο τμήμα ποιοτικού και φυτουγιειονομικού ελέγχου.


Όπως εξήγησε η κ. Μαλανδράκη η γεωγραφική θέση της Κρήτης και το ότι περικλείεται από τη θάλασσα είναι από μια πλευράς “ευλογία” καθώς προστατεύεται από την εισαγωγή του βακτύριου, από την άλλη αν τελικά εισαχθεί δύσκολα θα προστατευθεί η φυτική παραγωγή. Η xylella αναπτύσσεται στα αγγεία του ξύλου των φυτών και προσβάλλει μια πληθώρα φυτών -άνω των 300- ανάμεσα τους και την ελιά!