Βελτιώνονται οι αποδόσεις αλλά αυξάνονται οι οξύτητες

 

Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*
Μεγάλη ανομοιομορφία παρουσιάζει φέτος η έναρξη και η πορεία της συγκομιδής μεταξύ περιοχών αλλά και μεταξύ κρατών.
Στην Ελλάδα και στην Κρήτη οι πρώιμες βροχές συνετέλεσαν σε πολύ πρώιμη έναρξη της συγκομιδής, ενώ αντίθετα στην Ισπανία οι όψιμες και συνεχείς βροχές την έσπρωξαν πολύ πίσω, αφού το ελαιόλαδο που έχει παραχθεί σε όλη την χώρα, σύμφωνα με Ισπανικά ΜΜΕ, είναι μόλις 7.000 τόνους.


sigkomidi182Η συγκομιδή στην Κρήτη, που άρχισε φέτος σποραδικά πολύ πρόωρα, από μέσα Σεπτέμβρη σε περιοχές του Αποκόρωνα και της Κισσάμου, γενικεύτηκε τελικά πρόωρα από τα μέσα Οκτώβρη , αντί μέσα Νοέμβρη, σε όλη την Κρήτη εκτός απο περιοχές του Λασιθίου όπου λογω της μεγάλης ανομβρίας καθυστερεί ακόμα και συμφωνα με τα εκεί ελαιοτριβεία θα αρχισει κατά τα τέλη Νοεμβρίου.


Βασική αιτία για την πολύ πρόωρη αυτή έναρξη της συγκομιδής φαίνεται να είναι η σύμπτωση των πρώιμων βροχοπτώσεων του Σεπτεμβρίου με την αυξημένη κυκλοφορία του Δάκου που παρουσιάστηκε μετά από αυτές. Έτσι ο φόβος για δακοπροσβολές, αλλά και η σχετικά πρώιμη ελαιώση του ελαιοκάρπου, οδήγησε μερικούς παραγωγούς να επισπεύσουν την συγκομιδή και φαίνεται ότι τα αποτελέσματα μάλλον τους δικαιώνουν.


Οι αποδόσεις του ελαιοκάρπου σε λάδι, δεν είναι πολύ άσχημες αλλά όχι και τόσο καλές. Γενικά κυμαίνονται γύρω στο 5-5,5/1 ( 20- 18 % ) χωρίς να λείπουν και περιπτώσεις με καλύτερες αλλά και χειρότερες τιμές .


Η οξύτητα του ελαιολαδου, κύριος δείκτης της ποιότητας, παρά το ότι αρχικά έδειξε ότι δεν ήταν και πολύ άσχημη, τελευταία φαίνεται να χειροτερεύει απόδειξη ότι ο Δάκος συνεχίζει με τις καλοκαιρίες των τελευταίων ημερών συνέχιζε να δουλεύει.


Γενικά οι οξύτητες, σήμερα, συμφωνα με τα στοιχεία που δίδουν τα ελαιοτριβεία που συνεργάζονται με τον ΣΕΔΗΚ, φαίνεται να κυμαίνονται γύρω στις 5 γραμμές (0,5%) , αλλά υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις με 7-8 γραμμές. Περιπτώσεις των 3 γραμμών υπάρχουν αλλά είναι σπάνιες.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)