Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*

Παρά το ότι είναι ακόμη νωρίς για συμπεράσματα, μπορούμε να υποθέσουμε πως για την μη ύπαρξη τραγικών καταστροφών από τον Δάκο «ο καιρός και ο θεός » δεν έβαλαν φέτος το χέρι τους. Οι καιρικές συνθήκες φέτος ήταν υπέρ του Δάκου όπως φάνηκε και από του δακοπληθυσμους και από τις δακοπροσβολές σε αρκετές περιοχές.
Από την άλλη πλευρά, η σχετικά έγκαιρη έναρξη, με ευθύνη των τοπικών υπηρεσιών με παλιά, δανειζόμενα φάρμακα, φαίνεται ότι δεν κατάφερε να εξισορροπήσει τις συνέπειες της χωρίς εποπτεία και αφημένης στην καλή προαίρεση των εργολάβων εφαρμογής.


psekasmoi kalipsisΈτσι, αλλού πρεπει να αναζητηθούν τα αίτια για το ότι δεν υπήρξαν δραματικές συνέπειες απο τις ακατανόητες υστερήσεις της εφαρμογής της δολωματικης δακοκτονίας που εφαρμόζεται με κύρια ευθύνη της Πολιτείας.


Καίτοι δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία, η άποψη που κυκλοφορεί ότι η προστασία του ελαιοκάρπου από τον Δάκο φέτος, στηρίχτηκε σημαντικά στις ατομικές επεμβάσεις με καλύψεις που έκαναν από μονοί τους οι παραγωγοί, δεν φαίνεται να είναι αβάσιμη.


Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι η κατανάλωση φέτος ι εντομοκτόνων κάλυψης όπως Dimethoate (Rogor) και Buldok κ.α. συμφωνα με Καταστήματα Φαρμάκων ήταν φέτος αυξημένη κατά 60 % και πλέον.


Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή εκτός από μετακύληση υψηλού κόστους στους παραγωγούς, έχει και το ρίσκο των αυξημένων κίνδυνων για υπολείμματα στο λάδι. Και αυτό ασφαλώς θα πρεπει να απασχολήσει τον ΕΦΕΤ πριν κάποια βυτία αρχίσουν να επιστρέφουν λογω υπολειμμάτων.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)