Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*
Κύριοι στόχοι της ημερίδας «Προώθηση του Ελαιοτουρισμου στην Κρήτη» η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ξενοδοχείου Grecotel Cretan Palace στο Ρέθυμνο στις 24-10-18, ηταν η ανάδειξη των δυνατοτήτων που υπάρχουν στην Κρήτη για την ανάπτυξη του ελαιοτουρισμου σαν μιας μορφής πολιτιστικού και γαστρονομικού τουρισμού.
Το πρόγραμμα της ημερίδας ( www.sedik.gr) περιλάμβανε εισηγήσεις απο Αρχαιολόγους, Γεωπόνους, Διατροφολόγους, Δ/ντες Ξενοδοχείων και Τουριστικούς παράγοντες, με τις οποιες αναδείχτηκε ο μοναδικός πλούτος της ελαιοκομικής πολιτιστικής κληρονομιάς που διαθέτει η Κρήτη, αλλα και η ιδιαίτερη σημασία των επιστημονικά τεκμηριωμένων ευεργετικών επιδράσεων του ελαιολάδου στην υγεία για την προσέλκυση υψηλού επιπέδου τουριστών μέσης και μεγάλης ηλικίας.
Παράλληλα το πρόγραμμα της Ημερίδας περιλάμβανε και Βραβεύσεις Ξενοδοχείων και άλλων Τουριστικών επιχειρήσεων που ανέπτυξαν δράσεις ελαιοτουρισμου το 2018 , καθώς γευσιγνωσία ελαιοεδεσματων στους συμμετέχοντες ευγενή προσφορά του Ξενοδοχείου.
Δυνατότητες ανάπτυξης ελαιοτουρισμού
Από τις εισηγήσεις πρόεκυψε ότι έγιναν ήδη τα πρώτα επιτυχημένα βήματα για την ανάπτυξη Ελαιοτουρισμου στην ενδοχώρα της Κρήτης.
Η ανάδειξη ΕλαιοΜουσείων, Μνημειακών ελαιοδέντρων, Ελαιοκομικών αρχαιολογικών Μνημείων, Ελαιοταβερνων αλλά και επισκέψιμων σύγχρονων ελαιουργικών εγκαταστάσεων, την οποια από ετών προωθεί βήμα-βήμα ο ΣΕΔΗΚ, άρχισε να αποδίδει καρπούς.
Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε η περίπτωση της Μνημειακής Ελιάς και του Μουσείου Ελιάς των Βουβών, της Μνημειακής Ελιας Καββουσίου στην Ιεράπετρα κ.α, που ήδη δέχονται 200-500 τουρίστες ημερησίως κατά την τουριστική περίοδο.
. Αξιόλογη όμως ήταν και η επισκεψιμοτητα σε σύγχρονα ελαιοτριβεία τα οποια έχουν δημιουργήσει υποδομές υποδοχής, ξενάγησης και γευσιγνωσίας ελαιολαδου όπως π.χ. οι εγκαταστάσεις της επιχείρησης «Ανώσκελη ΑΕ.» και άλλων επιχειρήσεων στην Ανατολική Κρήτη.
Ελαιοτουριστικές διαδρομές στην Κρητη
Στην πράξη, υπάρχει ήδη μια σειρά από επισκέψιμα ελαιοκομικά αξιοθέατα τα οποια μπορούν να δεχθούν ατομικές και ομαδικές επισκέψεις τουριστών που οργανώνονται από Τουριστικά γραφεία σε συνεργασία με τους υπευθύνους της λειτουργίας των αξιοθέατων.
Έτσι, δίνεται η ευκαιρια να σχεδιαστούν και να αξιοποιηθούν τουριστικές διαδρομές που ασφαλώς θα συμβάλλουν στην επέκταση του Τουρισμού χρονικά και γεωγραφικά στην Κρητη. Οι διαδρομές αυτές μπορεί να περιλάβουν μια σειρά απο επισκέψιμα αξιοθέατα τα οποια αναφέρθηκαν στην ημερίδα και αφορούν:
- 11Αρχαιολογικά Ελαιοκομικά Μνημεία, 14 Επισκέψιμα Μνημειακά ελαιόδεντρα, 8 Επισκέψιμα Έλαιο-Μουσεία, 30 Πιστοποιημένες Έλαιο-Ταβέρνες, 8 Βραβευμένα Ξενοδοχεία, 6 Επισκέψιμα ελαιοτριβεία της Κρήτης και διάφορα Πιστοποιημένα Επισκέψιμα Έλαιοκτήματα.
Ο ΣΕΔΗΚ συνεχίζει τις προσπάθειες του για να τεθούν σε ενεργεια και αλλά Μνημειακά, ΕλαιοΜουσεια κ.λ.π. με δωρεάν παροχή έντυπου ενημερωτικού υλικού, και σχεδιασμό ειδικού προγράμματος.
Οι απόψεις των Τουριστών για το ελαιόλαδο
Από έρευνα που διεξήγαγε ο ΣΕΔΗΚ με ερωτηματολόγια κατά τα τελευταία έτη μεταξύ 1.500 επισκεπτών της Κρήτης από 32 διάφορες χώρες, πρόεκυψαν τα εξης γενικά συμπεράσματα σχετικά με τις γνώσεις και απόψεις τους για την Ελια και το Ελαιόλαδο.
Η συντριπτική πλειοψηφία (άνω από 90%)των ξένων και ελλήνων επισκεπτών τα Κρήτης:
Γνωρίζει τον βλαπτικό ρόλο της διατροφής με λιπαρά στην υγεία.
Γνωρίζει τον ευεργετικό ρόλο του ελαιολάδου στην υγεία.
Γνωρίζει ότι τα φαγητά με ελαιόλαδο είναι υγιεινότερα.
Δεν γνωρίζει καλά τα πρότυπα Μεσογειακή, Ελληνική και Κρητική Διατροφή.
Είναι διατεθειμένοι σε ποσοστό 90 % να πληρώσουν μέχρι 0,5-1,0 ευρω επιπλέον, ανά μερίδα για φαγητά παρασκευασμένα με ελαιόλαδο.
Κατά συνέπεια η επαναφορά του ελαιολάδου στις κουζίνες των εστιατορίων –ταβερνών –ξενοδοχείων είναι εφικτή χωρίς κανένα επί πλέον κόστος αφού μια λογική αύξηση στις τιμές των φαγητών με ελαιόλαδο είναι αποδεκτή εφόσον αυτή αφορά πραγματική και όχι πλασματική χρήση ελαιολαδου.
Βραβεύσεις για Ελαιοτουριστικές δράσεις
Κατά την εκδήλωση έγιναν και οι Βραβεύσεις Επιχειρήσεων για αγροτουριστικές δράσεις κατά τις οποιες απονεμήθηκαν πλακέτες με την Χρυσή, Αργυρή και Χάλκινη Μινωική Ελια στις επιχειρήσεις που είχαν υποβάλει ειδικές εκθέσεις σύμφωνα με την ανοικτή προκήρυξη που είχε προηγηθεί.
Τα κριτήρια που αξιολογήθηκαν απο Επιστημονική Επιτροπή Πανεπιστημιακών, ήταν:
Η χρήση ελαιολάδου στην διατροφή των πελατών, η Οργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων, η οργάνωση επισκέψεων σε ελαιοκομικές εγκαταστάσεις, η ενημέρωση τουριστών σε ελαιοκομικά θέματα, η προσφορά ελαιολάδου ως δώρου σε πελάτες, η προσφορά ενημερωτικού υλικού, η συμμετοχή σε έρευνες για το Ελαιόλαδο, η επίδειξη (έκθεση) επώνυμων ελαιολάδων, η ενημέρωση επισκεπτών με έντυπα η ηλεκτρονικά ΜΜΕ, άλλες δράσεις για την ελιά και ελαιόλαδο
Κατά την τελετή που έγινε πλακέτες της ΧΡΥΣΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ και ΧΑΛΚΙΝΗΣ Μινωικής Ελιας απονεμήθηκαν στις Τουριστικές επιχειρησεις:
- Στο Ξενοδοχείο Aquilla στο Ρέθυμνο ΧΡΥΣΗ
- Στον Ξενοδοχείο Grecotel Creta Palace Ρεθυμνο ΧΡΥΣΗ
- Στο Ξενοδοχείο ΑΝΕΜΟΣ Γεωργιούπολη ΑΡΓΥΡΗ,
-Στην Επιχείρηση Terra Creta ΑΡΓΥΡΗ
Παράλληλα κατά την τελετή απονεμήθηκαν και πλακέτες της ΠΡΑΣΙΝΗΣ Μινωικής Ελιας για ενημερωτικές δράσεις σχετικές με το ελαιοτουρισμό, στους εξής:
-Στην δημοσιογράφο Lisa Radinovsky για την ιστοσελίδα της GREEK LIQUID GOLD
-Στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας για τις εκπαιδευτικές δράσεις του
-Στον Μιχ. Ε. Πριναράκη για την έκδοση 2018 «ΕΛΙΑ & ΛΑΔΙ ΖΩΗ ΚΑΙ ΦΩΣ»
Η γευσιγνωσία με ελαιοεδεσματα
Μετα την λήξη των εισηγήσεων στην αίθουσα, οι συμμετέχοντες συνοδευόμενοι από τον Δ/ντη. κ. Γ. Περαντωνάκη και άλλους υπαλλήλους του Ξενοδοχείου Grecotel ξεναγήθηκαν στους χώρους όπου αναπτύσσονται διαφορές δραστηριότητες που έχουν σχέση με το λαδί και κατέληξαν στο εστιατόριο όπου τους προσφέρθηκαν πλούσια παραδοσιακά ελαιοεδεσματα.
Όλοι έμειναν ενθουσιασμένοι από την υποδοχή και την φιλοξενία και ευχαρίστησαν και φεύγοντας ευχαρίστησαν και συνεχάρησαν το ίδρυμα ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΝΤΩΝΑΚΗΣ για τις ουσιαστικές και πρωτοπόρες προσπάθειες του για την ανάδειξη της ελιάς και του ελαιολαδου.
*Ο Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)