Βράβευση επιχειρήσεων για τις ελαιοτουριστικές δρασεις

 

ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ, Κ. Κλαψινού
Σημαντικό «κεφάλαιο» για την Κρήτη αποτελεί ο ελαιοτουρισμός, αφού η περαιτέρω ανάπτυξη και οργάνωση δράσεων και υποδομών για την προώθησή του μπορούν να καταστήσουν τον νησί έναν προορισμό που θα υποδέχεται επισκέπτες όλο το χρόνο αξιοποιώντας ταυτόχρονα τον ασύγκριτο πλούτο που «κρύβει» η ενδοχώρα.


ekdilosi rethymno18Η διασύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό αποτελεί έναν διαχρονικό στόχο ενώ στοχεύοντας στην ελαιοπαραγωγή είναι εφικτή τόσο η ενίσχυση της δυναμικής του παραγόμενου προϊόντος αλλά και η προσέλκυση επισκεπτών όλο το χρόνο δίνοντάς τη δυνατότητα γνωριμίας με το ελαιόλαδο αλλά και την ευκαιρία να απολαύσει πλούσιες δραστηριότητες στην ενδοχώρα που σχετίζονται με το ελαιόλαδο και την ελαιοκομία. Παρά το γεγονός πως η ελαιοκομία είναι το σημαντικότερο κεφάλαιο στην παραγωγή της Κρήτης, μέχρι σήμερα οι προσπάθειες δεν είναι αντίστοιχες των δυνατοτήτων, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την σύμπραξη δυνάμεων που θα καταστήσουν τα επόμενα χρόνια την Κρήτη «πρωταγωνιστή» στον τομέα του ελαιοτουρισμού. Τα παραπάνω βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας για την προώθηση του ελαιοτουρισμού που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ρέθυμνο, στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Grecotel Creta Palace και διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην Κρήτη για την παγκόσμια ημέρα ελιάς 2018 από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης ΣΕΔΗΚ, την Περιφέρεια Κρήτης, τους Δήμους Ρεθύμνης και Ηρακλείου και την Grecotel Hotels & Resorts.


Καθοριστικό ρόλο στην προώθηση δράσεων για το ελαιόλαδο αλλά και την ανάδειξη του ελαιοτουρισμού ως μοχλό ανάπτυξης για την Κρήτη έχουν οι επιστημονικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς και οι επιχειρήσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην αποτελεσματική διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα και την εδραίωση του ελαιοτουρισμού ως αναπόσπαστο κομμάτι του τουριστικού κλάδου.


Στη διάρκεια της ημερίδας οι ομιλητές ανέδειξαν τους άξονες που θα συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή που δεν είναι άλλοι από τον πολιτισμό, τα αρχαιολογικά αξιοθέατα, την διατροφή και την ιστορία . Ταυτόχρονα στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι δράσεις, όπως η ανάδειξη και προστασία των μνημειακών ελαιοδέντρων και τα επισκέψιμα ελαιουργεία που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της δυναμικής που μπορεί να αναπτύξει ο ελαιοτουρισμός στην Κρήτη αλλά και το ρόλο που έχει το ελαιόλαδο στην βελτίωση του τουριστικού προϊόντος. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΣΕΔΗΚ, στο πλαίσιο των δράσεων για την προώθηση του ελαιολάδου και του ελαιοτουρισμού, επιβραβεύει τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν καλές πρακτικές απονέμοντας βραβεία με βάση συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία εφάρμοσαν στο πλαίσιο των ελαιοτουριστικών και ενημερωτικών δράσεων που υλοποίησαν.



Έμφαση στις υποδομές για την ανάπτυξη του ελαιοτουρισμου


Όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Δρ. Νίκος Μιχελάκης, ο ΣΕΔΗΚ επί σειρά ετών στοχεύει σε δράσεις που θα αναδείξουν την Κρήτη ως έναν δυναμικό ελαιοτουριστικό προορισμό. Όπως εξήγησε ο ίδιος σταδιακά έχουν γίνει βήματα για την δημιουργία υποδομών όπως τα ελαιομουσεία, τα μνημειακά ελαιόδεντρα, τα επισκέψιμα ελαιοτριβεία, που θα μπορέσουν να υποδεχτούν και να στηρίξουν δυναμικά τις δράσεις του ελαιοτουρισμού. Ωστόσο, όπως ανέφερε, η προσπάθεια πρέπει να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια μέσα από τη συνεργασία φορέων και επιχειρηματιών. Ενδεικτικό παράδειγμα που καταδεικνύει την ανάγκη για συνεργασία αποτελούν τα ελαιομουσεία στην Κρήτη τα αν και πολύ δυναμικό σκέλος για τον ελαιοτουρισμό σήμερα λειτουργούν ελάχιστα από όσα υπάρχουν. «Έχουμε από οκτώ έως δέκα ελαιομουσεία στην Κρήτη τα οποία επιχορηγήθηκαν από το κράτος με επιδοτήσεις τα leader και άλλα προγράμματα και από αυτά ελάχιστα ένα ή δύο λειτουργούν, τα υπόλοιπα δεν λειτουργούν. Εκεί χρειάζεται μια προσπάθεια την οποία θα πρέπει να κάνουν και άλλες υπηρεσίες μαζί και όχι μόνο ο ΣΕΔΗΚ αλλά και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες. Από την άλλη η προσπάθεια την οποία συνεχίζουμε με τις δυσκολίες που επισημάναμε για τα μνημειακά ελαιόδεντρα φαίνεται να αποδίδει στην πράξη, έχει αποδείξει ότι μπορεί να φέρει κάποιο αποτέλεσμα. Αναφέραμε την μνημειακή ελιά των Βουβών στα Χανιά η οποία υποδέχεται από τριακόσιους έως πεντακόσιους επισκέπτες ημερησίως.

 

Αυτό είναι ένα πολύ υψηλό νούμερο για να δικαιολογήσει την οργάνωση διαφόρων και άλλων εκδηλώσεων γύρω απ την ελιά αυτή, εκεί στις Βούβες πράγματι ο Δήμος και ο τωρινός και ο προηγούμενος δήμαρχος έχουν οργανώσει παράλληλα ένα μουσείο ελιάς και τώρα αναπτύσσονται και διάφορες επιχειρήσεις μικρές όπως καφετέριες και άλλες που πωλούν διάφορα προϊόντα σχετικά με την ελιά και το ελαιόλαδο. Επίσης είναι ορισμένα ελαιοτριβεία τα οποία άρχισαν την προσπάθεια να δέχονται επισκέψεις το καλοκαίρι ενώ η δουλειά τους είναι το χειμώνα και ήδη δέχονται και αυτά αρκετούς τουρίστες, τους ενημερώνουν σχετικά με το λάδι, τους δίνουν δείγματα για να κάνουν τη λεγόμενη γευσιγνωσία δηλαδή να δουν τις ικανότητές τους σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του ελαιολάδου. Υπάρχουν και στα Χανιά και στην περιοχή του Λασιθίου ελαιοτριβεία που προχωρούν προς την κατεύθυνση αυτή με μεγάλη επιτυχία».


Εφικτή η γεωγραφική και χρονική επέκταση του τουρισμού μέσα απο τον ελαιοτουρισμο Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στην υποστήριξη και ανάδειξη του ελαιοτουρισμού από πλευράς των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού με την παράλληλα στήριξη της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης. Πρόσθεσε μάλιστα: «Η προσφορά των αξιοθέατων που έχουν σχέση με την ελιά, μνημειακών δέντρων, ελαιομουσείων, ελαιοταβερνών, ελαιοτριβείων είναι σημαντική για να οργανώνουν διαδρομές επισκεπτών που θα περιλαμβάνουν και άλλα αξιοθέατα , όπως αρχαιολογικά κ.α. Έτσι γίνεται επέκταση του τουρισμού και γεωγραφικά προς την ενδοχώρα ενώ μπορεί να γίνει και η χρονική επέκταση του τουρισμού, τη φθινοπωρινή περίοδο».


Σημαντικός ο ρόλος του ελαιολάδου στην βελτίωση του τουριστικού προϊοντος


Ο ρόλος του ελαιολάδου μπορεί να συμβάλλει αισθητά στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος με πολλά και σημαντικά οφέλη στον τουρισμό αλλά και την επέκταση της τουριστικής περιόδου που αποτελεί το ζητούμενο για τον κλάδο.


Ο Πρόεδρος των Διευθυντών Ξενοδοχείων Ελλάδας κ. Γ. Πελεκανάκης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στους άξονες του τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω μέσα από δράσεις σχετικές με το ελαιόλαδο επισημαίνοντας μάλιστα πως η Κρήτη χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα χειμερινού τουρισμού , στο οποίο θα ενταχθούν τα τοπικά προϊόντα και έθιμα όπως η ελαιοσυγκομιδή, τα καζανέματα κα.


Όπως εξήγησε ο ίδιος όμως σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η προσπάθεια εδραίωσης και ανάπτυξης του ελαιοτουρισμού, αφού οι προσπάθειες που έχουν γίνει προχωρούν με αργούς ρυθμούς σε σχέση με άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς. «Σήμερα δεν υπάρχει κάτι οργανωμένο για τον ελαιοτουρισμό στο νησί μας ούτε στην Ελλάδα γενικότερα. Η Κρήτη δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλες περιοχές και είναι ανταγωνίσιμη σε ότι αφορά το λάδι της . Δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν οργανωμένα πακέτα ,δίκτυα προώθησης και άνθρωποι που να το οργανώνουν όλο αυτό το πράγμα οπότε ίσως θα πρέπει να σκεφτεί η τοπική αυτοδιοίκηση και η πολιτεία να κάνει μια έκθεση που θα παρουσιάζονται όλες οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού στο νησί στην οποία θα περιλαμβάνεται και ο ελαιοτουρισμος» επεσήμανε ο κ. Πελεκανάκης.


Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Κρήτη θα πρέπει να «παντρέψει» το ελαιόλαδο με την ανάπτυξη μιας άλλης μορφής επιχειρηματικότητας και όχι μόνο ως ένα προϊόν που καλύπτει τις καθημερινές διατροφικές ανάγκες.

Ενίσχυση της χρήσης του ελαιολάδου στα ξενοδοχεία


Σε ό,τι αφορά ένα ακόμη πολύ σημαντικό σκέλος που είναι η χρήση του ελαιολάδου στις επιχειρήσεις του τουρισμού ο κος Πελεκανάκης επεσήμανε πως είναι πολύ μικρή σε σχέση με την παραγωγή στο νησί. Ο ίδιος εξήγησε: «Μέχρι σήμερα η χρήση τους είναι πολύ μικρή σε σχέση με την παραγωγή που υπάρχει στο νησί και με τον αριθμό των επισκεπτών που ξεπερνούν τα 3.5 εκ ετησίως. Η Κρήτη έχει 500.000μονιμους κατοίκους και 3.5 εκ επισκέπτες ,δηλαδή ο επταπλάσιος αριθμός των κάτοικων. Αυτό από μόνο του είναι ένα νούμερο πολύ μεγάλο για να μπορέσει ο αριθμός κατανάλωσης του ελαιολάδου να αυξηθεί κατά πολύ μέσα στα ξενοδοχεία. Τα βήματα είναι πράγματι αργά αλλά σταθερά και ευελπιστούμε ότι θα φτάσουμε κάποτε στο επιθυμητό αποτέλεσμα».


Η χρήση ελαιολάδου αναπόσπαστο στοιχείο για το ξενοδοχείο Grecotel Creta Palace Στις επιχειρήσεις που συμβάλλουν αισθητά στην ανάπτυξη του ελαιοτουρισμού μέσα από τις δράσεις που υλοποιούν ξεχώρισε το ξενοδοχείο Grecotel Creta Palace το οποίο μάλιστα βραβεύτηκε για τις δράσεις του.


Αναφερόμενος στις δράσεις του ξενοδοχείου ο Διευθυντής του Grecotel Creta Palace Γιώργος Περαντωνάκης επεσήμανε: «Για τρίτη φορά βραβεύεται το ξενοδοχείο μας. Συνεχίζοντας την επιθυμία του ιδιοκτήτη Νίκου Δασκαλαντωνάκη και κάνοντας στοιχείο της κουλτούρας της λειτουργίας του ξενοδοχείου εφαρμόζει την χρήση του ελαιολάδου που παράγουμε οι ίδιοι στην Agreco Farms και σε πάρα πολλές εκφάνσεις στις δραστηριότητες του ξενοδοχείου. Είτε αυτό έχει να κάνει με παιδικές δραστηριότητες , είτε έχει να κάνει με μαθήματα γευσιγνωσίας, είτε έχει να κάνει με μενού, με συνταγές, με μπουφέ, με παιχνίδια με την μορφή της γευσιγνωσίας από την παιδική ηλικία».

Έμφαση στην εκπαίδευση παιδιών για το ελαιόλαδο και τις ιδιότητες του


Όπως επεσήμανε ο κος Περαντωνάκης, το ξενοδοχείο Grecotel Creta Palace δίνει έμφαση στις δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με την γνωριμία και εκπαίδευση των παιδιών σε θέματα που αφορούν την χρήση και τις μοναδικές ιδιότητες του ελαιολάδου. Ο ίδιος εξήγησε: «Εκεί κυρίως εστιάζουμε την δραστηριότητά μας, να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά που κάνουν διακοπές στο ξενοδοχείο μας για το τι είναι το ελαιόλαδο και ποια είναι η χρησιμότητα του για τη υγεία και την μακροζωία. Κάθε χρόνο παρατηρούμε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον που δείχνουν οι φιλοξενούμενοι στο ξενοδοχείο μας για δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τη πρωτογενή παραγωγή και ιδιαίτερα το ελαιόλαδο που είναι και το πιο διάσημο και πιο εύκολο να προσεγγίσει τους φιλοξενούμενος. Παρατηρούμε ότι η επισκεψιμότητα προς τη φάρμα κάθε χρόνο είναι μεγαλύτερη. Βλέπουμε ότι κυρίως το ενδιαφέρον εστιάζεται στις μικρές ηλικίες όσο και αν αυτό φαίνεται παράξενο , τα παιδιά δείχνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα».

Βράβευση επιχειρήσεων για την προώθηση του ελαιοτουρισμου


Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο ΣΕΔΗΚ βράβευσε επιχειρήσεις που ξεχώρισαν για τις καλές πρακτικές που εφαρμόζουν στην προώθηση του ελαιοτουρισμού . Οι επιχειρήσεις αξιολογήθηκαν μέσα από συγκεκριμένα κριτήρια όπως η χρήση του ελαιολάδου στη διατροφή των πελατών, η οργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων και επισκέψεων σε ελαιοκομικές εγκαταστάσεις , ενημέρωση τουριστών σε ελαιοκομικά θέματα, προσφορά ελαιολάδου ως δώρου σε πελάτες, προσφορά ενημερωτικού υλικού, συμμετοχή σε έρευνες για το ελαιόλαδο , έκθεση επώνυμων ελαιολάδων και πολλές ακόμη δράσεις με επίκεντρο τον ελαιοτουρισμό.

Αναλυτικά τα βραβεία:

Ελαιοτουριστικες δράσεις
Για τις ελαιοτουριστικές τους δράσεις ξεχώρισαν και βραβεύτηκαν με τη Χρυσή Μινωική Ελιά το ξενοδοχείο Grecotel Creta Palace και Aquila Rithymna Beach στο Ρέθυμνο.


Το βραβείο της Αργυρής Μινωικής Ελιάς απονεμήθηκε στο ξενοδοχείο Anemos Luxury Grant Resort στη Γεωργιούπολη και στην Terra Creta στο Κολυμπάρι. Με τη Χάλκινη Μινωική Ελιά βραβεύτηκε το Candia Park Village Hotel στον Άγιο Νικόλαο.


Ενημερωτικες δράσεις
Στην κατηγορία των ενημερωτικών δράσεων την Πράσινη Μινωική Ελιά έλαβε η ιστοσελίδα Greek Liquid Gold στα Χανιά, ο Μύλος του Πρινάρι στο Χρωμοναστήρι και το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας στην Επισκοπή Ρεθύμνου.

Στηρίζει την προσπάθεια το ίδρυμα Νίκος Δασκαλαντωνακης
Ο φορέας πολιτισμού Νίκος Δασκαλαντωνάκης στηρίζει τις προσπάθειες που γίνονται και στον τομέα της ανάπτυξης του ελαιοτουρισμού , όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Διευθυντής Δημήτρης Στεμπίλης. Ο ίδιος ανέφερε : «Για εμάς είναι πολύ σημαντικό που συμβαίνει αυτό στις εγκαταστάσεις του Grecotel Creta Palace και ότι συμμετέχουμε και εμείς ως χορηγοί, ο νεοσύστατος φορέας Νίκος Δασκαλαντωνάκης που ασχολείται με τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Είναι πολύ σημαντικό για την Κρήτη και για όλη την Ελλάδα, το Ρέθυμνο , την ευρύτερη περιοχή αλλά και την Περιφέρεια Κρήτης η προσπάθεια που γίνεται από τους ελαιοπαραγωγούς και μετά από όλους τους φορείς είτε της τοπικής αυτοδιοίκησης είτε της περιφερειακής στην προσέγγιση και την σύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα, πολύ σημαντικό μέρος του οποίους , ίσως το μεγαλύτερο , αποτελεί η ελαιοκομία και η ελαιοπαραγωγή. Πιστεύουμε ότι αν αυτή η σύνδεση γίνει σε σωστή βάση με την συνέργεια και την συνεργασία της πολιτείας , των επιχειρήσεων και των παραγωγών , μόνο καλό μπορεί να φέρει στο μέλλον. Η Κρήτη λόγω της πολύ καλής παραγωγής της και η παραγωγή το αξίζουν αυτό. Το ελαιόλαδο της Κρήτης και ό,τι έχει σχέση με την ελαιοκομία μπορούν να αποτελέσουν ένα συστατικό του brand name της Κρήτης στο εξωτερικό αλλά και ολόκληρης της χώρας».