Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*

Η παραγωγή της Ισπανίας, σύμφωνα με τον Rafael Cárdenas, διευθυντή της CEAO της GEA προβλέπεται σε 1580.χ.τ.τονους, δηλαδη περίπου ίδια με την προ δυο μηνών εκτίμηση του Ισπανού εμπειρογνώμονα Juan Vilar και αρκετά υψηλότερη απο τις προβλέψεις φορέων απο Ιταλία και Ελλάδα που την εκτιμούν σε μονό 1.450 χ.τ. (Πιν.1)


Η παραγωγή ελαιολάδου σε επίπεδο κόσμου προβλέπεται να φθάσει τους 3,1 εκατ. τόνους περίπου 9% χαμηλότερη απο ότι η αντίστοιχη περσινή, συμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβούλιου Ελαιολάδου.

paragogi kosmos 2018
Αντίθετα απο την Ισπανία , σύμφωνα και με την μελέτη της αυτή, στις άλλες χωρες της ΕΕ η ερχόμενη ελαιοπαραγωγή φαίνεται να είναι αρκετά μειωμένη σε σχέση με την περσινή , Έτσι τελικά η παραγωγή των Ευρωπαϊκών χωρών στο σύνολο της προβλέπεται 2.125 χ.τ. δηλαδη περίπου ίδια με την περσινή.


Πιο συγκεκριμένα η παραγωγή τής Ιταλίας προβλέπεται 200χ.τ. (-50% σε σχέση με πέρυσι), της Ελλάδας 230 χ.τ. (-33%) και της Πορτογαλίας 115χ.τ. ( -15%).


Στις άλλες κύριες ελαιοπαραγωγές χώρες της Μεσογείου η ερχόμενη παραγωγή προβλέπεται επίσης αρκετά μειωμένη . Στην Τυνησία προβλέπεται 165 χ.τ, ( -40%) , στην Τουρκία 220 χ.τ. ( -16%) , στο Μαρόκο 110χ.τ. ( -21%) ενώ στην Συρία προβλέπεται 100 χ. τ. ίδια με πέρυσι.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)