Ανομβρία και Δάκος οι βασικές αιτίες

 

Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*
Η ερχόμενη παραγωγή στην Ελλάδα, σύμφωνα και με τις προβλέψεις των Ισπανών και δικές μας πληροφορίες, αφού επίσημα Ελληνικά στοιχεία δεν υπάρχουν, φαίνεται να είναι αρκετά χαμηλή και εκτιμάται σε 230 χ.τ. Θα είναι επομένως χαμηλότερη κατά -33% σε σχέση με την περσινή που σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβούλιου Ελαιολαδου ήταν 346 χ.τ.


anomvriaΩστόσο ιδιαίτερα χαμηλή εκτιμάται ότι θα είναι και η παραγωγή στην Κρήτη η οποια σύμφωνα με πληροφορίες από τις ΔΑΟΚ Κρήτης, εκτιμάται συνολικά σε περιπου 70χ.τ. (Χανιά 20, Ρέθυμνο 6, Ηράκλειο 35 και Λασίθι 10 χ.τ.) . Επομένως θα είναι χαμηλότερη κατά -17% από την περσινή που ήταν επίσης μειωμένη στους 85 χ.τ.


Ιδιαίτερο πάντως χαρακτηριστικό της ερχόμενης παραγωγής , είναι η πλήρης ανομοιομορφία της στις διάφορες περιοχές του νησιού. Φθάνει από πολύ καλή σε ορισμένες περιοχές (Πλατανιάς, Κολυμβάρι, Θραψανός, Αρκαλοχώρι κ.α) έως πολύ χαμηλή και μηδενική σε άλλες.

Ανομβρία και Παραγωγή
Βέβαια βασική αίτια της φετινής μείωσης της παραγωγής, τουλάχιστο στην Κρήτη, πρέπει να είναι η παρατεταμένη ανομβρία που επικράτησε φέτος κατά τον Χειμώνα και Άνοιξη στην Κρητη. Η ανομβρία αυτή, έπληξε την ανθοφορία και καρποδεση, χωρίς αυτό να συγκινεί για αποζημιώσεις τον ΕΛΓΑ αλλά ούτε και τους αρμόδιους η τους πολιτικά υπεύθυνους.
Βέβαια η ανομβρία που έπληξε την Κρήτη παρουσίασε μεγάλη ανομοιομορφία στις διάφορες περιοχές του νησιού και ανάλογος ήταν και ο βαθμός των ζημιών που προκάλεσε. Πολύ μεγάλες είναι οι απώλειες που προκληθήκαν στον Νόμο Λασιθίου, όπου οι βροχές κατά το τρέχον έτος ήταν πολύ μειωμένες και κυμάνθηκαν μεταξύ 90-140 mm. Αλλά και στις 13 Σεπτεμβρίου όποτε έπεσαν κάποιες αξιόλογες βροχές σε κάποιες περιοχές του νησιού, στο Λασίθι δεν έπεσαν καθόλου.

Δάκος και Ποιότητα
Ωστόσο στην Κρητη διαφαίνεται σοβαρός κίνδυνος και για το επίπεδο της ποιότητας. Ο Δάκος όπως επισημάνθηκε και από τις ΔΑΟΚ σε όλους τους Νομούς έκανε όχι μόνο αισθητή την εμφάνιση του στις δακοπαγίδες αλλά επιτέθηκε και στον ελαιόκαρπο.
Τα ακριβή ποσοστά των δακοπροσβολών δεν είναι γνωστά αλλά φαίνεται ότι υπήρξαν περιοχές όπως στα Χανιά ( ζώνη Πλατανιά –Κολυμβαρίου) όπου έφτασαν και μέχρι και 5%
Ωστόσο μετά τις βροχές και την ανάνηψη του ελαιοκάρπου, θεωρητικά μπορεί να ενταθούν οι δακοπροσβολές στο διάστημα μέχρι την συγκομιδή. Γιαυτο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)