Συνέντευξη Νικ. Μιχελάκη στα Χανιώτικα Νέα

 

 ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ,  Γ. Κώνστας 24-08-18

Ανησυχία για τη φετινή παραγωγή, ως προς την ποιότητα και την ποσότητα του ελαιολάδου εξαιτίας κυρίως της δακοπροσβολής αλλά και της ξηρασίας εκφράζει ο επιστημονικός συνεργάτης του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. κ. Νίκος Μιχελάκης σε συνέντευξη του στα Χ.Ν.

dakoktonia17Όπως ανέφερε: «Δεν μπορεί να συνεχιστεί η δακοκτονία με το ίδιο γραφεικρατικο σύστημα που γίνεται τα τελευταια  χρόνια. Έχουμε προτείνει και εγγράφως να αλλαξει και να περάσει όλη η ευθύνη της δακοκτονίας στις Περιφέρειες. Αυτό είναι αναγκαίο και εφικτό. Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία να κάνουν σωστα την  δουλειά απέναντι στους ελαιοπαραγωγούς δημότες τους σε σύγκριση με τους γραφειοκράτες και τους πολιτικούς υπεύθυνους του Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης. Ωστόσο,  δεν έχουμε δει από την Περιφέρεια Κρήτης επίσημη επισημη εκδήλωση ενδιαφέροντος να αναλάβει τη δακοκτονία στο σύνολο της» τόνισε χαρακτηριστικά.

 Ειδικότερα για τα επίκαιρα θέματα που αφορούν την ελαιοπαραγωγή, ο Επιστημ. Σύμβουλος του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. Νίκος Μιχελάκης υπογράμμισε:

•ΔΑΚΟΣ: Έχουμε αυξημένη δακοπροσβολή στη Δυτική Κρήτη, πράγμα που αναμένεται να έχει επιπτώσεις και στην ποιότητα και στην ποσότητα της παραγωγής. Δεν μας φταίει τόσο ο καιρός όπως λένε ορισμένοι. Απλά φέτος ο καιρός δεν βοήθησε όπως άλλες χρονιές οποτε δεν επετρεπε δραστηριοτητα του δακου και "ανελαβε" να καλυψει τις ατελειες και τα λαθη που γινονταν στην σωστη  διαδικασια   εφαρμογης που καθιερωθηκε   μετα απο μακροχρονιες  ερευνες των τοπικων υπηρεσιων.

 Φέτος όπως και άλλες χρονιές η δακοκτονία άρχισε καπως νωριτερα αλλα με δανεικά φάρμακα και χωρίς επιβλεψη απο Γεωπονους τομεάρχες που να παρακολουθουν την   σωστη εκτέλεση.  Πληροφορηθηκαμε οτι μολις πριν λιγες μερες και ενω η δακοκτονια ειναι ηδη προς το τελος της ,εγινε η προσληψη των Τομεραχων!

    Ομως  η καταπολεμηση  των πρωτων  εντομων της περιοδου που προερχονται απο την προηγουμενη χρονιά,  ειναι αποφασιστικης σημασιας. Αν αφεθουν πολλαπλασιαζονται στην συνεχεια με γεωμετρικη προοδο! Καθε θηλυκο μπορει να γεννησει μεχρι και 100 αυγα και τα εντομα που θα προκυψουν  απο αυτα, μπορουν να γεννησουν αλλα 100 αυγα καθενα και ουτως καθεξης  για 3 και 6 γενιες αναλογα με τον καιρο.  Γιαυτο ο πρωτος ψεκασμος  πρεπει να ειναι γενικος, να  γινει στην ώρα του και να ειναι σωστός. Πως ομως θα γινει αυτο οταν τα φαρμακα δεν εχουν εξασφαλιστει εγκαιρα και ο πρωτος ψεκασμος αρχιζει με δανεικα αποθεματα της προηγουμενης χρονιας και χωρις επισταμενη επιβλεψη απο αρμοδιους εποπτες, τομεραχες οπως λεγονται.  Τα παλιά χρόνια  οι τοπικες υπηρεσιες που ειχαν  πληρη ευθυνη  της εφαρμογης, το πρωτο που εκαναν ηταν η εγκαιρη προσληψη  τομεαρχων, αρχιεργατων και παγιοδοθετων.  Σήμερα χωρις επιβλεψη δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι γίνεται σωστή δουλειά!  Δεν λέει κανείς ότι δεν καταβάλλουν προσπάθειες οι Υπηρεσίες και οι μόνιμοι υπάλληλοι. Ομως αυτοι δεν μπορουν να αντικαταστησουν  το κενό που δημιουργειται  με την έλλειψη του αναγαιου ειδικου  προσωπικου.  Δεν είναι δυνατόν να προσλαμβάνονται οι τομεάρχες μετά τα μέσα Αυγούστου! Δυστυχώς οι τεχνοκράτες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είτε δεν μπορούν, είτε δεν θέλουν να κατανοήσουν κάποια πράγματα. Όμως η πολιτική ηγεσία που είναι υπεύθυνη θα έπρεπε να έχει αντιμετωπίσει το θέμα.

• ΞΗΡΑΣΙΑ: Φετος   ανομβρια επληξε σοβαρά  την Κρητη και κυρίως τις  Ανατολικες περιοχές. Ετσι τωρα τα δέντρα υποφερουν. Στην Ανατολικη Κρητη, δεντρα που ήταν καπως εγκαταλελειμμένα, χωρίς καταπολέμηση ζιζανίων, κλαδεμα  ή κάποια άρδευση,  ξεχωρίζουν και φαίνονται σαν καμένα από πυρκαγιά. Αυτά ίσως να μην δώσουν παραγωγή ούτε σε ένα, ούτε σε δύο χρόνια.

•ΤΙΜΕΣ: Την περιοδο αυτη οι τιμες στην ελλάδα παρουσιάζουν μια στασιμότητα. Βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τα εξτρα λαδια οπως τα δικα μας , ενω  στην Ισπανια  φθανουν  στα 3,60 ευρω και στην Ιταλια στα 4,70ευρω, στην  Κρητη κυμαινονται απο 2,70 εως 2,90 ευρω. Εξαιρεση παρουσαζουν παντα οι τιμές  που επιτυγχανονται  εκεί που γίνονται διαγωνισμοί για την πώληση του λαδιού. Στην Ανατολική Κρήτη όπου  Συνεταιρισμοί κάνουν διαγωνισμούς οι τιμές είναι καλύτερες κατά 40-50 λεπτά. Γιαυτο ο ΣΕΔΗΚ συνιστα την πωληση με διαγωνισμους  τουλαχιστο σε ολους του Συν/σμους αλλα και στους Ιδιωτες που εχοντας αποθηκευσει τα ελαιολαδα πολλων παραγωγών λειτουργουν σαν Συν/σμοι

  Με την πωληση τυποποιημενου επιτυγανοται πολυ υψηλοτερες τμές. Αυτες ομως αφορουν του τυποποιητες. Οι παραγωγοι για να απολαυσουν  τις τιμες αυτες πρεπει να συμμετεχουν στην τυποποιηση με την διαθεση του προιοντος τους , οπως γινεται σε μερικους Συν/σμους

  Παντως, συνολικα οι εξαγωγές τυποποιημένου απο την Κρητη, δεν φαίνεται να προχωρούν ικανοποιητικά. Αιτία είναι ότι έχουμε πολλές αλλά μικρής δυναμικότητας μονάδες τυποποίησης. Στην Κρήτη υπαρχουν  125 τυποποητικες επιχειρησεις, που  όμως  ειν αι μικρες και δεν  μπορούν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με τις μεγαλες μονάδες του εξωτερικού. Πρέπει να γίνουν λιγότερες αλλα  μεγαλύτερες μονάδες ιδιωτικές και συνεταιριστικές μοναδες. Γι αυτό ομως χρειάζεται κεντρικό σχέδιο και κίνητρα και οχι απλες διαπιστωσεις και ευχολογια!