Πολλές αλλά διαφορετικές οι προβλέψεις
Αυξημένη φαίνεται η παραγωγή στην Ισπανία και μειωμένη στην Ιταλία , Ελλάδα και Τυνησία

 

Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*
Ζωηρό φαίνεται να είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται σχετικά με τις προβλέψεις της παγκόσμιας και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής ελαιοπαραγωγής, για την ερχόμενη περίοδο 2018/19. Ωστόσο οι προβλέψεις των διαφόρων φορέων, κυρίως ιδιωτικών, που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα, απέχουν πολύ μεταξύ τους για την παραγωγή αρκετών χωρών.


elaiones ispania3Η έρευνα που διεξάγουν σχεδόν κάθε χρόνο ο Ισπανός Καθηγητής Juan Vilar και οι συνεργάτες του, η οποία φέτος κάλυψε 58 χωρες και συγκέντρωσε πληροφορίες από περιπου 500 εμπειρογνώμονες, φέρει την παγκόσμια παραγωγή αρκετά αυξημένη και μάλιστα να υπερβαίνει κατά 1% τις δυο υψηλότερες παραγωγές που σημειώθηκαν κατά την περίοδο 2011/12 και 2017/18.

    Ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με τα στοιχεία των προβλέψεων αλλων φορέων που ανακοινώθηκαν στην ιστοσελίδα Olimerca 25-7-18 και φέρουν ως προέλευση Ελληνικές πηγές (Olive news) και μη κατονομαζόμενες Ιταλικές.


  Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία των εκτιμήσεων του γνωστού εμπειρογνώμονα Juan Vilar, στρατηγικού συμβούλου και καθηγητή του Πανεπιστήμιου του Χαέν και του Jorge Pereira, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Ουρουγουάης), η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου της επόμενης σεζόν θα είναι πολύ υψηλή και θα υπερβεί τα 3,3 εκ.. τόνους (Πιν.1).


   Κατα τις εκτιμησεις αυτές προβλέπεται πολύ υψηλή παραγωγή (1600 χ. τον) για την Ισπανία,  αλλά και την Ιταλία (310 χ.τ.),   την Ελλάδα (305 χ.τ.) και την Τυνησία (230 χ.τον).

    Αντίθετα, συμφωνα με αλλη έρευνα απο την Ιταλία (Πιν.1), η  Παγκόσμια παραγωγή εκτμαται πολυ χαμηλότερα (2.730 χ. τόνους), ενω  η  παραγωγή στην Ισπανία εκτιμαται υψηλή μεν αλλά μόνο 1.420 χ. τ.

 

paragogi 20182
 Η ιδια ερευνα, για την Ιταλία προβλέπει αρκετά χαμηλή παραγωγή μόλις 120 χ. τ. λογω των παγετών που έπληξαν την Απουλία και των ζημιών απο Xylella, ενώ χαμηλή παραγωγή προβλέπει και για την Ελλάδα μόλις 250 χ. τ., και για την Τυνησία 120 χ. τ.


 Παραπλήσιες προς εκείνες της Ιταλίας είναι και οι εκτιμήσεις  απο την Ελλάδα (Olivenews) για την Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα και Τυνησία (Πιν.1)


   Τελικά, φαίνεται ότι,  οι εκτιμήσεις συμπίπτουν ως προς το ότι η παραγωγή της Ισπανίας είναι υψηλή , διαφέρουν ομως σημαντικά ως προς το ύψος της. Αντίθετα, δεν συμφωνούν για τις παραγωγές στην Ιταλία, Ελλάδα και Τυνησία τις οποιες η Ισπανική έρευνα φέρει αρκετά υψηλές, ενώ οι έρευνες απο Ιταλία και Ελλάδα τις εκτιμούν αρκετά χαμηλές.


Συμπερασματικά, αυτό που προς το παρον φαίνεται,  είναι ότι,  η παραγωγή της Ισπανίας θα είναι μάλλον υψηλή, ενώ για τις άλλες μεσογειακές χωρες θα είναι μάλλον χαμηλή. Για το ύψος της παραγωγής  κάθε χώρας,  μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε. Οι αναμενόμενες εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβούλιου Ελαιόλαδου ίσως δώσουν απάντηση!

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)