Οδηγούν σε αποσταθεροποίηση της αγοράς, υποστηρίζουν πολιτικοί και οργανώσεις

 

Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*
Η πτώση των τιμών που σημειώθηκε διεθνώς τους προηγούμενους μήνες , φαίνεται ότι ανησύχησε σοβαρά τους Ιταλούς παραγωγούς οι όποιοι τις απέδωσαν στις αδασμολόγητες εισαγωγές απο Τυνησία. Οι εισαγωγές αυτές που έχουν θεσμοθετηθεί τώρα και αρκετά χρόνια, το 2015 αυξήθηκαν απο 50.700 τόνους σε 91.700 τόνους ετησίως.


elaiones tinisia2Την απόφαση της αύξησης υπέγραψε τότε, η Ιταλίδα Federica Mogherini, Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. σε Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας η οποία πρόσφατα επισκέφτηκε και την χώρα μας κατά την συμφωνία των Πρεσπών, παρουσιάζοντας την ως «μήνυμα αλληλεγγύης της ΕΕ για την Τυνησία για το πλήγμα που δέχτηκε ο Τουρισμός της απο τις τρομοκρατικές επιθέσεις που δέχτηκε!» Ωστόσο, η αιτιολογία αυτή δεν φαίνεται να ευσταθεί ,αφού όπως υποστηρίζουν και Ισπανικά ΜΜΕ ήταν φανερό πως οι μονοί ωφελούμενοι ήταν οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Βιομηχανίες τυποποίησης που ήθελαν να εξασφαλίσουν προϊόν με τιμές χαμηλότερες.


Φέτος, σύμφωνα με Ιταλικά ΜΜΕ, οι εισαγωγές απο Τυνησία απο την αρχή του έτους, έχουν τετραπλασιαστεί αφού η Τυνησία μονό το πρώτο 3/μηνο του έτους, έστειλε στα λιμάνια της Ιταλίας περίπου 20.000 τόνους ελαιόλαδο, με συνέπεια την πτώση των τιμών παραγωγού.

 

Το μετρό, όπως υποστηρίζουν οι Αγροτικές Οργανώσεις και οι Πολιτικοί της χώρας, θα αποβεί επικίνδυνο στο μέλλον, αφού οι ελαιώνες της Τυνησίας που βρίσκονται ήδη σε πλήρη παραγωγή, μπορούν να προκαλέσουν τέτοια εισβολή Ελαιόλαδου στην Ιταλία, η οποία θα αποσταθεροποιήσει εντελώς την αγορά. Γιαυτο, κάλεσαν την Ιταλική Κυβέρνηση να απορρίψει το αίτημα της Τυνησίας να ανανεώσει νέες ποσοστώσεις εξαγωγών χωρίς δασμούς για την περίοδο 2018/19.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)