Το Λασίθι εξάγει περισσότερο απο τα Χάνια;

 

Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*
Εξετάζοντας την πορεία των εξαγωγών κατά Νομό της Κρήτης, διαπιστώνουμε ότι σε όλους του Νομούς κατά την περίοδο 2009/17, υπήρξαν διακυμάνσεις με εντονότερη την κατακόρυφη πτώση που σημειώθηκε το 2013/14, λογω της αντίστοιχης μείωσης της παραγωγής απ τις ζημιές απο καύσωνες της Άνοιξης και την απότομη άνοδο της επόμενης χρονιάς 2014/15. (Σχ.4).


exagoges kritis2Μια άλλη αξιοσημείωτη διαπίστωση είναι η «περίεργη υπεροχή» των εξαγωγών του Νομού Λασιθίου σε σχέση με εκείνες του Νομού Χανίων (Σχ.4) , ενώ είναι γνωστό ότι η παραγωγή των Χανίων είναι σχεδόν διπλάσια της παραγωγής του Λασιθίου και επι πλέον υποδομές εξαγωγών (λιμάνια κλπ) υπάρχουν στα Χανιά περισσότερα απο ότι στο Λασίθι.


Το φαινόμενο δεν εξηγείται εύκολα με την αιτιολογία ότι εμπορικές συναλλαγές, συνέβαιναν και συμβαίνουν μεταξύ των Νομών της Κρήτης γιατί δεν υπάρχουν εμφανείς λόγοι διακίνησης ελαιολάδου απο Χανιά προς άλλες περιοχές του νησιού.


Γιαυτό και ζητήσαμε διευκρινήσεις απο την ΕΛΣΤΑΤ οι οποιες όμως δεν ηταν διαφωτιστικές. Ωστόσο, το φαινόμενο, απο τότε που το αναφέραμε πριν δυο χρονια (ΕΛΑΙΟΝΕΑ 20.4.2016) αναστράφηκε και οι εξαγωγές απο Χανιά υπερβαίνουν εκείνες απο το Λασίθι.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)