Αναγκαία η ενημερωση  και οι ελεγχοι για εφαρμογή της διαθεσης τυποποιημένο στην εστίαση

Χωρις τομεάρχες  η δακοκτονία. Αναγκαιες οι  δημοπρασιες  για καλυτερες τιμές,

 

    ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, 10-07-2018

    Απογοητευτική είναι η εικόνα που επικρατεί στην πλειοψηφία των καταστημάτων εστίασης σε ό,τι αφορά την διάθεση τυποποιημένου ελαιολάδου στις ταβέρνες και στα εστιατόρια. Αν και έχουν περάσει εξίμισι μήνες από την στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο, σύμφωνα με το οποίο «το κάθε είδους έλαιο που προορίζεται στον τελικό καταναλωτή για επιτραπέζια χρήση, κατόπιν του σταδίου της παρασκευής του γεύματος στην κουζίνα των καταστημάτων πρέπει να διατίθεται αποκλειστικά και μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης, που θα διατίθεται από το κατάστημα και θα φέρει τις απαιτούμενες επισημάνσεις σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία» η συμμόρφωση των επιχειρηματιών είναι ελάχιστη.


ds100718 2Τα γυάλινα μπουκάλια με το χύμα λαδόξιδο εξακολουθούν να διατίθενται στην πλειονότητα των εστιατορίων αδιαφορώντας για το παραπάνω μέτρο και εμμένοντας στην κακή τακτική να προσφέρουν ελαιόλαδο αμφιβόλου ποιότητας στους καταναλωτές.


Το θέμα αυτό απασχόλησε την χθεσινή συνεδρίαση του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης για τον οποίο το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελούσε πάγιο αίτημα, αφού το μέτρο της διάθεσης τυποποιημένου ελαιολάδου στους χώρους εστίασης εάν εφαρμοζόταν εκτός του ότι έχει να κάνει πάνω και πρώτα από όλα με το ζήτημα της υγείας παράλληλα θα συνέβαλλε στην προστασία, ανάδειξη και προβολή του εθνικού προϊόντος, το οποίο δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως χρυσάφι. Ωστόσο για μια ακόμα φορά όπως τονίστηκε και στην διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, φαίνεται πως δεν έχουν γίνει αντιληπτά τα οφέλη του κρητικού προϊόντος, του οποίου η ποιότητα και η θρεπτική αξία έχουν επανειλημμένως και διαπιστωθεί και επισημανθεί με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ουσιαστικά σεβασμός αλλά ούτε και πρακτικές για την περαιτέρω ανάδειξη και αξιοποίησή του.


Το πρόστιμο βάσει του νόμου που ψηφίστηκε πέρυσι είναι 500 ευρώ ανά παράβαση. Ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης αποφάσισε για μια ακόμα φορά να παρέμβει στο αρμόδιο υπουργείο αλλά και στις αρμόδιες αρχές που εποπτεύουν το μέτρο ζητώντας επί της ουσίας να υπάρξει αστυνόμευση και έλεγχος, ώστε να μπορέσει αυτό να εφαρμοστεί.


Είναι θλιβερό, όπως ανέφεραν μέλη του ΣΕΔΗΚ ότι έξι μήνες μετά την υποχρεωτική εφαρμογή του υπάρχουν επιχειρηματίες που δηλώνουν άγνοια του νόμου.


Σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ Γιώργος Μαρινάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά πως πρέπει πρώτα από όλα οι ίδιοι οι καταναλωτές να αντιληφτούν την σημασία της ποιότητας του τυποποιημένου κρητικού ελαιολάδου και να το επιλέγουν στη διατροφή τους όχι μόνο στα εστιατόρια και τις ταβέρνες αλλά και στο ίδιο τους το σπίτι.


«Αυτή η νομοθεσία έχει προκύψει από πρωτοβουλία του ΣΕΔΗΚ. Παρότι λοιπόν έγιναν νομοθετήματα, και μάλιστα δύο, δεν υπάρχει η εφαρμογή του νόμου σε ικανοποιητικό επίπεδο. Αυτή βέβαια η εφαρμογή ποικίλει από περιοχή σε περιοχή. Νομίζω ότι στο Ρέθυμνο και την Ιεράπετρα πάμε λίγο καλύτερα. Όμως πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους και κυρίως στους ελεγκτικούς μηχανισμούς ότι πρέπει να επιβλέψουμε αυτό το έργο και αυτή την υποχρέωση. Γιατί η καλή χρήση του ελαιολάδου, η υγιεινή αξία και η διατροφική του αξία πρέπει να γίνει κοινός τόπος όχι μόνο σε εμάς αλλά και στους επισκέπτες μας. Θεωρώ λοιπόν ότι, η μη εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας, η εξαφάνιση των μη σφραγισμένων φιαλιδίων από τα τραπέζια των εστιατορίων ή οποιεσδήποτε άλλες μεθοδεύσεις για να μπορούμε να πλαγιοκοπούμε το νόμο και να εμφανιζόμαστε νομότυποι, πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη ευρύτητα γιατί πίσω από το λάδι βρίσκεται ένας ολόκληρος πολιτισμός, μία κουλτούρα και μια αντίληψη του πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε το διατροφικό μας πλούτο και μάλιστα τα προϊόντα εκείνα τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν μια υπεραξία στους παραγωγούς μας.

 

Άλλωστε βλέπουμε τον τελευταίο καιρό μια έντονη πτωτική τάση στην τιμή του λαδιού, οι αιτίες είναι πάρα πολλές. Θεωρώ ότι συμβάλλει σε αυτό και η οικονομική κρίση, αλλά συμβάλλει και η έλλειψη ενημέρωσης για το πόσο επικίνδυνα, καρκινογόνα είναι τα σπορέλαια που ασύδοτα χρησιμοποιούν πάρα πολλές μονάδες εστίασης και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να κάνει κάτι το οποίο είναι τόσο επιβλαβές. Θεωρώ λοιπόν ότι το ελαιόλαδο πρέπει να καταλάβει την αξία του και τη θέση που δικαιούται στη διατροφική μας αλυσίδα, ενισχύοντας έτσι και τους παραγωγούς μας αλλά και προστατεύοντας την υγεία μας» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ.


Ο κ. Μαρινάκης είπε πως ο ΣΕΔΗΚ θα κάνει παρεμβάσεις ζητώντας από τις αρμόδιες αρχές αστυνόμευση του μέτρου και μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Δεν αρκεί μόνο να νομοθετούμε. Άλλωστε στην Ελλάδα το μόνο που δεν μας λείπει είναι οι νόμοι. Αυτό όμως που έχουμε μεγάλο πρόβλημα και υστέρηση είναι η εφαρμογή των νόμων. Αυτό συμβαίνει το ίδιο και εδώ. θα απαιτήσουμε να εφαρμόσει η πολιτεία τους ίδιους νόμους που ψήφισε, αλλά θα πρέπει και εμείς όλοι σαν καταναλωτές να απαιτούμε αυτή την εφαρμογή του νόμου. Μην μας το εμφανίζουν θέμα οικονομίας. Είναι θέμα υγείας. Και δεν πρέπει κανένας σε αυτά τα θέματα να κάνει αβαρίες και συμψηφισμούς. Δεν εξαιρώ κανένα αλλά δεν εξαιρώ και τα νοικοκυριά μας. Διότι και εμείς πολλές φορές στο βωμό του εύκολου και γρήγορου φαγητού καταφεύγουμε σε λύσεις πρόχειρες και ανθυγιεινές αντί να διατρέφουμε τα παιδιά μας και τις οικογένειές μας με το αγνό παρθένο ελαιόλαδο».


Προβληματική παραμένει η δακοκτονία στο νησί

Εν τω μεταξύ, προβληματική παραμένει η εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου που αποτελεί το μεγαλύτερο εχθρό της ελιάς και αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι φέτος οι ψεκασμοί ξεκίνησαν νωρίτερα από πέρυσι, τον Ιούνιο, εν τούτοις ακόμα δεν έχουν γίνει οι προσλήψεις των τομεαρχών αλλά ούτε και η προμήθεια των φαρμάκων με ευθύνη του υπουργείου. Όπως επεσήμαναν τα μέλη του ΣΕΔΗΚ οι καθυστερήσεις αυτές έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ελαιοπαραγωγή τόσο σε ό,τι αφορά την ποιότητα όσο και στην ποσότητα. Κανονικά οι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται από τον Μάιο έως και τον Νοέμβριο. Τον Μάιο θα πρέπει να 'ναι όλα έτοιμα, φάρμακα, συνεργεία, τομεάρχες εν τούτοις κάθε φόρα φτάνει Αύγουστος για να είναι αποτελεσματική η διαδικασία της δακοκτονίας.


Σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ υποστήριξε: «Φέτος έχουμε ξεκινήσει νωρίτερα τους ψεκασμούς. Ήδη τον πρώτο ψεκασμό έχουμε κάνει φέτος τον Ιούνιο, ενώ πέρυσι είχαμε τον Αύγουστο. Παρόλα αυτά παρατηρείται αυτή η καθυστέρηση πρόσληψης τομεαρχών, καθώς και προμήθειας των φαρμάκων. Γιατί ναι μεν κάναμε με τριετές πλάνο τις διαδικασίες πρόσληψης αυτών των ανθρώπων, των αναδόχων, αλλά δεν έχουμε καθόλου φροντίσει το θέμα της πρόσληψης των τομεαρχών. Υπάρχει πρόβλημα στο θέμα αυτό και όλα αυτά χρειάζονται γιατί και εκεί χρειάζεται εποπτεία. Δεν αρκεί να ξοδεύουμε τα χρήματα για ένα συγκεκριμένο σκοπό. Θα πρέπει στην προκείμενη περίπτωση να τα αξιοποιούμε και να γίνεται δακοκτονία με τον πιο επιμελή τρόπο και για την προστασία της ελαιοπαραγωγής αλλά και του περιβάλλοντος».


Με οικονομική ενίσχυση της Περιφέρειας η ανάδειξη των μνημειακών ελαιοδέντρων Με την καθοριστική οικονομική συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης ο ΣΕΔΗΚ εμφανίζεται αποφασισμένος να συνεχίσει τις παρεμβάσεις του σε ό,τι αφορά την ανάδειξη των μνημειακών ελαιοδέντρων στις περιπτώσεις εκείνες που δεν τίθενται ζητήματα ιδιοκτησιακά. «Μετά από μια επιχορήγηση της Περιφέρειας Κρήτης, προχωρήσαμε στην ανάδειξη του πρώτου ελαιοδέντρου, από τη νέα φουρνιά, στα Χανιά, στο Βατόλακκο. Θα συνεχίσουμε. Αποφασίσαμε στο συμβούλιο για τα ελαιόδεντρα, που δεν υπάρχει πλέον ιδιοκτησιακό πρόβλημα, να κάνει για όλα ο ΣΕΔΗΚ μελέτες και μετά ευελπιστούμε ότι θα έχουμε τη βοήθεια της περιφέρειας και των Δήμων για να προχωρήσουμε στην ανάδειξη όλων αυτών των ελαιοδέντρων και να φτιάξουμε μια αλυσίδα που τη χρειαζόμαστε. Άλλωστε ο ελαιοτουρισμός θα πρέπει να μπει στην ατζέντα μας σαν θεματικός τουρισμός. Οι Ισπανοί έχουν προχωρήσει πάρα πολύ στο θέμα αυτό και βλέπω εμείς που έχουμε πολύ σοβαρότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα γιατί δεν πρέπει να διεκδικήσουμε το δικό μας μερίδιο σε μια τεράστια αγορά ενδιαφέροντος. Χαίρομαι που άκουσα ότι συνεταιρισμοί στον Άγιο Νικόλαο που κάνουν διάφορες τέτοιες πρωτοβουλίες γευσιγνωσίας σε ξενοδοχεία, συναντούν πολύ μεγάλη απήχηση από τον κόσμο και εννοώ από τους επισκέπτες μας. Όλα αυτά μπορούμε να τα ενσωματώσουμε σε ένα δίκτυο ελαιοτουρισμού, όπου ο επισκέπτης μας θα βλέπει τα μνημειακά δέντρα, τα ελαιοτριβεία μας, μουσεία της ελιάς, όπου είναι δυνατόν να φτιαχτούν και κυρίως να γευτεί αυτό το εξαιρετικό προϊόν να καταλάβει την αξία τους και γιατί θα πρέπει να το ζητάει να μπει στην καθημερινή του διατροφή».


Προϋπόθεση οι δημοπρασές  για επειτευξη υψηλών  τιμών του ελαιολάδου
Η πρωτόγνωρη για κάποιους παραγωγούς πτώση της τιμής του ελαιολάδου που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στον κλάδο. Η τιμή έχει διαμορφωθεί στα 2.60 λεπτά περίπου την ώρα που ανταγωνίστριες χώρες πωλούν σε τιμές που ξεπερνούν τα 4 ευρώ. Πάγια θέση του ΣΕΔΗΚ για τη διατήρηση ικανοποιητικών τιμών στο κρητικό ελαιόλαδο είναι οι δημοπρασίες. «Στην Κρήτη υπάρχει στρεβλή, αν θέλετε, διαχείριση του ελαιολάδου. Δεν υπάρχουν ούτε τα επίσημα δημοπρατήρια που θα έπρεπε να υπάρχουν, ώστε ο ελαιοπαραγωγός να παίρνει καλύτερη τιμή και αυτή η τιμή να είναι και αποτυπωμένη και σε νόμιμα παραστατικά. Οι προβολές του ΣΕΔΗΚ δεν φτάνουν. Δεν είναι τυχαίο ότι το δικό μας παρατηρητήριο τιμών συμβουλεύονται από όλη την Ελλάδα, δεν υπάρχει άλλο ούτε σε επίπεδο υπουργείου, και είμαστε εκείνοι που πολλά χρόνια ζητάμε επίμονα την δημιουργία επίσημων δημοπρατηρίων λαδιού. Όπως αυτή τη στιγμή γίνεται η διάθεση του ελαιολάδου, ο παραγωγός είναι απροστάτευτος και όχι μόνο αυτό αλλά υπάρχει μια πολύ μεγάλη αδιαφάνεια στη διαχείριση αυτού του προϊόντος. Αδιαφάνεια και ποιοτική και φορολογική.


Εμείς είμαστε σε μια διαρκή αγωνία να μην εγκαταλείψουμε το λάδι, να μην επιτρέψουμε να εκμεταλλεύονται τον κόπο του δικού μας παραγωγού μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, να το παίρνουν χύμα και εκείνες να παίρνουν την υπεραξία, ενώ ο παραγωγός μας αυτή τη στιγμή να συμπιέζεται σε μια τιμή περίπου πάνω από τα 2.50 ευρώ, ενώ η τιμή είχε φτάσει προ ολίγων ημερών περίπου στα 4 ευρώ. Θέλω δηλαδή να καταλάβουμε όλοι ότι το λάδι μπαίνει σε ένα ανταγωνισμό χρηματιστηριακό και η άμυνά μας θα είναι α) η καλύτερη οργάνωση των ελαιοπαραγωγών, β) η μεγαλύτερη προστασία του προϊόντος και γ) αν θέλετε, η καλύτερη θεσμική καθοδήγηση όλου του συστήματος που έχει να κάνει από την παραγωγή, τη διαχείριση και την εμπορεία του ελαιολάδου. Έχουμε πολλά πράγματα ακόμα να κάνουμε. Οι Ιταλοί και οι Ισπανοί νομίζω ότι μπορούν να μας δώσουν την τεχνογνωσία του πως αυτοί χειρίζονται και πως αξιοποιούν τα δικά μας προϊόντα βαπτίζοντάς τα δικά τους και παίρνοντας εκείνη την υπεραξία. Και θεωρώ ότι είναι ένας τομέας που υπάρχουν πολλά περιθώρια να βελτιωθούμε όλοι και να επιμείνουμε και στην προστασία του προϊόντος αλλά και στη διαφύλαξη των ελαιώνων μας που αποτελούν στην ουσία τα μνημεία της φύσης» επεσήμανε ο Γ. Μαρινάκης.