ΠΡΟΣΗΛΩΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΣΕΔΗΚ ΣΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 

ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ, 11-07-2018
• Αναγκαία η εποπτεία για την διασφάλιση της διάθεσης τυποποιημένου ελαιολάδου στα καταστήματα εστίασης
• Καθοριστικός ο ρόλος των μνημειακών ελαιοδέντρων για τον στόχο του ελαιοτουρισμού
• Η απουσία τομεαρχών δημιουργεί προβλήματα στο πρόγραμμα της δακοκτονίας


ds100718Η καλύτερη οργάνωση των παραγωγών, η προστασία του προϊόντος, η βελτίωση της θεσμικής καθοδήγησης του συστήματος παραγωγής, διαχείρισης και εμπορίας του ελαιολάδου αποτελούν τις σύγχρονες προκλήσεις για το Κρητικό ελαιόλαδο, προκειμένου να μπορέσει να διασφαλίσει την ποιότητα αλλά και την αξία του σε ένα διεθνές περιβάλλον που γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικό.


Προϋπόθεση όμως είναι η μέριμνα για ζητήματα που άπτονται της τυποποίησης και διάθεσης του ελαιολάδου, την αποτελεσματική και έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας, την προστασία και ανάδειξη των μνημειακών ελαιοδέντρων και συνεπώς τη δημιουργία ενός «πλέγματος» δράσεων στον άξονα του ελαιοτουρισμού που γνωρίζει μεγάλη άνθιση σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία με πολλαπλά οφέλη για τον πρωτογενή και τριτογενή τομέα.


Τα παραπάνω συζητήθηκαν χθες στη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο με στόχο να αναδειχθούν τα ζητήματα και οι στοχεύσεις του συνδέσμου.


Όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ρεθύμνης και πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ Γιώργος Μαρινάκης οι προκλήσεις για τον ΣΕΔΗΚ εστιάζουν για τα επόμενα χρόνια στο: «να μην εγκαταλείψουμε το χρυσάφι που λέγεται λάδι, να μην επιτρέψουμε να εκμεταλλεύονται τον κόπο του δικού μας παραγωγού μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, να το παίρνουν χύμα και εκείνες να παίρνουν την υπεραξία ενώ ο παραγωγός μας να συμπιέζεται σε μια τιμή αυτή τη στιγμή περίπου πάνω από τα 2,5 ευρώ, ενώ η τιμή είχε φτάσει μέχρι προ λίγων μηνών και στα 4 ευρώ. Το λάδι μπαίνει σε έναν χρηματιστηριακό ανταγωνισμό και έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε ακόμα».


Ο κος Μαρινάκης πρόσθεσε πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και στο σκέλος της προβολής του ελαιολάδου και συγκεκριμένα: «Η προβολή του ελαιολάδου είναι ανύπαρκτη. Σε άλλες περιοχές όπως η Ισπανία υπάρχουν ιδιωτικοί φορείς που έχουν σχέση με τους παραγωγούς και κάνουν προβολή με διάσημους ηθοποιούς, μεγάλες τουριστικές προβολές σε όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα και έχουν πολλαπλές επιτυχίες σε πολλούς τομείς».


ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ


Στα θέματα που συζητήθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης ήταν και η εφαρμογή της νομοθεσίας που έχει τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2018 και προβλέπει την διάθεση τυποποιημένου ελαιολάδου στα καταστήματα εστίασης. Παρά το γεγονός, όπως επεσήμανε ο κος Μαρινάκης, πως στο Ρέθυμνο και στην Ιεράπετρα το ποσοστό συμμόρφωσης των επαγγελματιών είναι μεγαλύτερο από άλλες περιοχές μέχρι σήμερα, η εφαρμογή της νομοθεσίας δεν βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο.


Ο κος Μαρινάκης επεσήμανε: «Αυτή η νομοθεσία έχει προκύψει από πρωτοβουλίες του ΣΕΔΗΚ. Παρ’ ότι έγιναν δύο νομοθετήματα δεν υπάρχει η εφαρμογή του νόμου σε ικανοποιητικό επίπεδο.


Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους και κυρίως στους ελεγκτικούς μηχανισμούς ότι πρέπει να επιβλέψουν αυτό το έργο και αυτήν την υποχρέωση γιατί η καλή χρήση του ελαιολάδου, η υγιεινή και η αξία του πρέπει να γίνει κοινός τόπος όχι μόνο σε εμάς αλλά και τους επισκέπτες μας.


Θεωρώ ότι η μη εφαρμογή της νομοθεσίας, η εξαφάνιση των σφραγισμένων φιαλιδίων από τα τραπέζια των εστιατορίων ή οι οποιεσδήποτε άλλες μεθοδεύσεις για να μπορούμε να πλαγιοκοπούμε τον νόμο και να εμφανιζόμαστε νομότυποι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη ευρύτητα γιατί πίσω από το λάδι βρίσκεται ένας ολόκληρος πολιτισμός, μια κουλτούρα και μια αντίληψη για το πώς πρέπει αν αντιμετωπίζουμε τον διατροφικό μας πλούτο και μάλιστα τα προϊόντα εκείνα τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν μια υπεραξία στους παραγωγούς μας. Άλλωστε, βλέπουμε τον τελευταίο καιρό μια έντονη πτωτική τάση στη τιμή του λαδιού οι αιτίες είναι πάρα πολλές και σε αυτό συμβάλλει και η οικονομική κρίση, αλλά συμβάλλει και η έλλειψη ενημέρωσης για το πόσο επικίνδυνα και καρκινογόνα είναι τα σπορέλαια που ασύδοτα χρησιμοποιούν πάρα πολλές μονάδες εστίασης και οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να κάνει κάτι τόσο επιβλαβές».


Ο ΣΕΔΗΚ, όπως επεσήμανε ο κος Μαρινάκης, θα επιμείνει στην εποπτεία της νομοθεσίας από πλευράς του κεντρικού κράτους, αφού, όπως τόνισε, ένα σκέλος στο οποίο η χώρα μας υστερεί είναι και αυτό της εφαρμογής της νομοθεσίας. «Θα απαιτήσουμε να εφαρμόσει η πολιτεία τους ίδιους τους νόμους που ψήφισε αλλά θα πρέπει και εμείς όλοι σαν καταναλωτές να απαιτούμε αυτήν την εφαρμογή του νόμου. Είναι θέμα υγείας και δεν πρέπει κανείς σε αυτά τα θέματα να κάνει αβαρίες και συμψηφισμούς» ανέφερε ο ίδιος.


«ΑΓΚΑΘΙ» Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΜΕΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ


Παρά το ότι τη φετινή χρονιά έχουν αυξηθεί τα κονδύλια για την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας στην Κρήτη και ο ψεκασμός ξεκίνησε νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι παραμένουν τα προβλήματα με κυριότερο αυτό της μη πρόσληψης τομεαρχών.


Ο κος Μαρινάκης εξήγησε: «Φέτος έχουμε ξεκινήσει νωρίτερα τους ψεκασμούς, ήδη έχουμε κάνει τον πρώτο ψεκασμό τον Ιούνιο ενώ πέρυσι είχαμε τον Αύγουστο. Παρ’ όλα αυτά παρατηρείται καθυστέρηση στις προσλήψεις αλλά και στην προμήθεια των φαρμάκων γιατί, ναι μεν, κάναμε με τριετές πλάνο τις διαδικασίες πρόσληψης των αναδόχων αλλά δεν έχουμε καθόλου φροντίσει για το θέμα της πρόσληψης τομεαρχών. Υπάρχει πρόβλημα στο θέμα αυτό και όλα αυτά χρειάζονται γιατί και εκεί χρειάζεται εποπτεία».


«ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΡΕΒΛΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ»


Για στρεβλή διαχείριση του ελαιολάδου στην Κρήτη έκανε λόγω ο κος Μαρινάκης επισημαίνοντας πως ο τρόπος με τον οποίο γίνεται σήμερα η διάθεση του προϊόντος αφήνει απροστάτευτο τον παραγωγό και δημιουργεί αδιαφάνεια. Ιδιαίτερα στάθηκε μάλιστα στην απουσία επίσημων δημοπρατηρίων λαδιού και εξήγησε: «Δεν υπάρχουν ούτε τα επίσημα δημοπρατήρια που θα έπρεπε να υπάρχουν ώστε ο παραγωγός να παίρνει καλύτερη τιμή και αυτή η τιμή να είναι αποτυπωμένη και σε νόμιμα παραστατικά. Οι πρωτοβουλίες του ΣΕΔΗΚ δεν φτάνουν. Δεν είναι τυχαίο ότι το δικό μας παρατηρητήριο τιμών συμβουλεύεται από όλη την Ελλάδα, δεν υπάρχει άλλο ούτε καν σε επίπεδο υπουργείου και πολλά χρόνια ζητάμε επίμονα την δημιουργία επίσημων δημοπρατηρίων λαδιού».


Σε μελέτες για τα μνημειακά ελαιόδεντρα προχωράει ο ΣΕΔΗΚ


Η προστασία και ανάδειξη των μνημειακών ελαιοδέντρων αποτελεί το θεμέλιο λίθο για το «οικοδόμημα» του ελαιοτουρισμού που βρίσκεται ψηλά μεταξύ άλλων στις στοχεύσεις για τον ΣΕΔΗΚ, έναν τομέα που ανθεί σε χώρες όπως η Ισπανία με πολλαπλά οφέλη στο προϊόν αλλά και τον τουρισμό.


Ήδη, όπως επεσήμανε ο κος Μαρινάκης, με δαπάνη του ΣΕΔΗΚ και επιχορήγηση της Περιφέρειας Κρήτης προχώρησε η ανάδειξη του πρώτου ελαιοδέντρου στο Βατόλακο στα Χανιά, ενώ, όπως τόνισε ο ίδιος, η διαδικασία θα συνεχιστεί.


Παράλληλα, όπως πρόσθεσε ο κος Μαρινάκης: «Αποφασίσαμε στο συμβούλιο για τα ελαιόδεντρα που δεν υπάρχει πλέον ιδιοκτησιακό πρόβλημα να κάνει για όλα μελέτες ο ΣΕΔΗΚ και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε τη βοήθεια της Περιφέρειας και των Δήμων για να προχωρήσουμε στην ανάδειξη των ελαιοδέντρων και να φτιάξουμε μια αλυσίδα που τη χρειαζόμαστε. Άλλωστε ο ελαιοτουρισμός θα πρέπει να μπει πλέον στην ατζέντα μας. Οι Ισπανοί έχουν προχωρήσει πολύ στο θέμα αυτό και δεν βλέπω εμείς, που έχουμε πολύ σοβαρότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα, γιατί δεν πρέπει να διεκδικήσουμε το δικό μας μερίδιο σε μια τεράστια αγορά ενδιαφέροντος. Χαίρομαι που άκουσα ότι οι συνεταιρισμοί στον Άγιο Νικόλαο που κάνουν διάφορες πρωτοβουλίες γευσιγνωσίας στα ξενοδοχεία συναντούν πολύ μεγάλη απήχηση από τον κόσμο και τους επισκέπτες μας.


Όλα αυτά μπορούμε να τα ενσωματώσουμε σε ένα δίκτυο ελαιοτουρισμού όπου οι επισκέπτες μας θα βλέπουν τα μνημειακά δέντρα, τα ελαιοτριβεία μας, μουσεία της ελιάς όπου είναι δυνατόν να φτιαχτούν και κυρίως να γευτεί το εξαιρετικό αυτό προϊόν και την αξία του αλλά και τους λόγους που θα πρέπει να αποζητά να το εντάξει στην καθημερινή του διατροφή».