Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*

Εξετάζοντας τα μερίδια των χωρών εισαγωγής στις συνολικές εισαγωγές των ΗΠΑ , διαπιστώνουμε ότι η κατανομή διαφέρει σημαντικά ανάλογα με την μορφή του εισαγομένου προϊόντος.

olive oil bottles
Στις εισαγωγές τυποποιημένου ελαιολάδου (συσκευασίες < 18 κιλών) της περιόδου 2011/15) κυριαρχεί η Ιταλία με μερίδιο 74% και ακολουθεί η Ισπανία με μερίδιο 18%. Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των ουραγών με μερίδιο μόλις 2% , χαμηλότερα και απο την Τυνησία που κατέχει 3% ( Σχ.4α).

 

eisagoges xima tipopoihmenou esa


Στις εισαγωγές χύμα την ιδία περίοδο ( 2011/15) η κατάταξη είναι διάφορη. Η Ισπανία κυριαρχεί με μερίδιο 45% και ακολουθητέοι απο την Τυνησία με μερίδιο 22%, το Μαρόκο 9% , την Ιταλία 6% , την Αργεντινή και την Τουρκία με 5% και την Ελλάδα, ευτυχώς, τελευταία με μερίδιο 1%.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)