Γράφει ο Ν.Μιχελάκης* 

Ενώ μέχρι το 2000 τα περισσότερα εισαγόμενα ελαιόλαδα στις ΗΠΑ ήταν μίγματα Παρθένων και Ραφιναρισμένων (κουπέ), στην συνέχεια παρατηρήθηκε μια σημαντική τάση προτίμησης από τους Αμερικανούς καταναλωτές στα ποιοτικά ελαιόλαδα. (Σχ.3)


poiotita eisagomenon usaΈτσι, ενώ το 1993/94 τα Παρθένα ελαιόλαδα (κοινά και έξτρα) είχαν μερίδιο μόνο 32% στις συνολικές εισαγωγές, κατά το 2014/15 , το μερίδιο τους αυξήθηκε σε 67% .


Η εξέλιξη αυτή βασικά οφείλεται στις εκστρατείες ενημέρωσης που οργάνωνε το ΔΣΕ μετά το 2990, με τις οποιες οι Αμερικανοί καταναλωτές άρχισαν σιγά να πείθονται ότι μονό τα παρθένα ελαιόλαδα έχουν τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες που υποστήριζαν οι ιατρικές έρευνες.


Έτσι, άρχισαν να τα προτιμούν στην διατροφή τους, έστω και αν ήταν ακριβότερα, αφού βεβαία το υψηλό βιοτικό τους επίπεδο το επέτρεπε.


Οι εισαγωγές Πυρηνέλαιων αφορούν γενικά μικρές ποσότητες (Σχ.3) και προφανώς προορίζονται για την παρασκευή μιγμάτων (κουπέ) η άλλες χρήσεις.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)