Δυσάρεστη εξέλιξη για τις εξαγωγές της Ελλάδας

 

Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*

Κατά το 1993/94, το εισαγόμενο στις ΗΠΑ ελαιόλαδο ήταν σε ποσοστό 88% τυποποιημένο, (Σχ.2) ενώ κατά το 2014/15 όταν οι αμερικανικές εισαγωγές αυξηθήκαν σε 311.000 τόνους, το ποσοστό αυτό έπεσε θεαματικά σε 58% και την θέση του κατέλαβε ελαιόλαδο χύμα!


karaviΗ εξέλιξη αυτή προφανώς οφείλεται στο ότι Αμερικανικές επιχειρήσεις συμπράττοντας και με Ευρωπαϊκές, προκειμένου να επωφεληθούν την υπεραξία της τυποποίησης, άρχισαν να εισάγουν ανώνυμο χύμα ελαιόλαδο και στην συνέχεια να το τυποποιούν και να το διαθέτουν στην Αμερικανική αγορά με δικά τους εμπορικά ονόματα.


Το φαινόμενο αυτό, το οποίο προφανώς θα έχει και συνέχεια, αποτελει οπωσδήποτε μια δυσάρεστη εξέλιξη για τις εξαγωγές των μικρών χώρων και ιδιαίτερα την Ελλάδα. Κι αυτό γιατί καθιστά σαφώς δυσκολότερη την διείσδυση Ελληνικών τυποποιημένων ελαιόλαδων στην αγορά των ΗΠΑ.!


Και το ποια είναι τα αίτια της εξέλιξης αυτής είναι γενικά γνωστά και έχουν επισημανθεί πολλές φόρες. Πολλές, αλλά οικονομικά αδύναμες και με μικρές διαθέσιμες ποσότητες Επιχειρήσεις τυποποίησης, σίγουρα δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους εμπορικούς κολοσσούς που έχουν καταλάβει την αγορά των ΗΠΑ και των άλλων καταναλωτικών χωρών.


eisagoges usaΚαι αυτό δεν μπορεί να ανατραπεί με τις φραστικές προτροπές και τα ευχολόγια πολιτικών και άλλων αρμόδιων. Χρειάζεται μελέτη, σοβαρός σχεδιασμός και μέτρα πολιτικής!

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)