Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*
Η καθοδική πορεία των τιμών παραγωγού καίτοι έχει σταματήσει στην Ιταλία και Ισπανία, στην Ελλάδα, δυστυχώς συνεχίζεται, χαροποιώντας τους αγοραστές και φορτίζοντας με αγωνία και νευρικότητα στους παραγωγούς.


times 290518Τα γενικά αίτια της πτώσης που είναι γνωστά και εxουν αναλυθεί σε προηγούμενα ΕΛΑΙΟΝΕΑ (www.sedik.gr), οπωσδήποτε δεν αφορούν κάποια ουσιαστική αλλαγή στα δεδομένα της τρέχουσας παραγωγής. Αφορούν «λάθος» εκτιμήσεις Κρατών και του ΔΣΕ, αδασμολόγητες εισαγωγές από τρίτες χώρες κ.α. τα οποία Ισπανικές οργανώσεις θεωρούν ως στοιχεία τεχνητής αύξησης της ζήτησης.


Στοιχεία για την ερχόμενη εσοδεία δεν υπάρχουν, εκτός από επιφυλάξεις αγροτικών φορέων για τις επιπτώσεις της ξηρασίας κ.α.
Έτσι, βασικό στοιχείο της Ελληνικής πτωτικής πορείας φαίνεται να είναι η θορύβηση των παραγωγών από διάφορες φήμες που τους έσπρωξε να ενδίδουν σε χαμηλές τιμές. Ψυχραιμία συνεπώς και πώληση με διαγωνισμούς που κατακυρώνονται μονό σε τιμές που κρίνονται συμφέρουσες, αποτελούν την καλύτερη λύση.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)