Τα Κράτη Μελή και η Ελλάδα θα πρεπει να σταθμίζουν καλύτερα τις εκτιμήσεις τους.
Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*
Ο ρόλος των εκτιμήσεων της παραγωγής, διακίνησης και κατανάλωσης ελαιολαδου , έχει αποδειχτεί αποφασιστικός για τις για τις εξελίξεις των τιμών σε κάθε ελαιοκομική περίοδο. Ειδικά όμως φέτος οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιόλαδου (ΔΣΕ) που κατά τεκμήριο θεωρούνται οι πλέον επίσημες αφού βασίζονται στα στοιχεία που δίδουν τα Κράτη Μέλη του, φαίνεται ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.
Έτσι, στην αρχή της περιόδου (Νοέμβριος 2017) οι εκτιμήσεις του ΔΣΕ που είδαν την παγκόσμια παραγωγή 2.988 χ.τ., δηλαδή αρκετά μειωμένη, μάλλον συνετέλεσαν στην διατήρηση των ήδη αυξημένων τιμών σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Αντίθετα στο τέλος της τρέχουσας περιόδου (Απρίλιος 2018) οι εκτιμήσεις αυτές ανέβασαν την παγκόσμια παραγωγή σε 3.271 χ,τ. δηλαδή 283 χ.τ. μεγαλύτερη από την προηγούμενη εκτίμηση της ίδιας παραγωγής.
Έτσι, η τρέχουσα παγκόσμια παραγωγή παρουσιάζεται υψηλότερη από την περσινή κατά 732χ.τ. (Πιν.1) ποσότητα πολύ σημαντική με συνέπεια να αποτελει σοβαρή δικαιολογία για δημιουργία ψυχολογικού κλίματος για μείωση των τιμών.
Οπωσδήποτε η διάφορά αυτή πρόεκυψε κυρίως από τις εκτιμήσεις της παραγωγής των Ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες ενώ τον Νοέμβριο 2017 την είδαν 1.805. χ.τ., τον Απρίλιο 2018 την έδιδαν την ιδία παραγωγή αυξημένη σε 2.143.χ.τ.. Δηλαδή απο την αρχή μέχρι το τέλος της συγκομιδής την αύξησαν κατά 348χ.τ., (Πιν.1). Και στην αύξηση αυτή ασφαλώς συμβάλλει και η χωρά μας η οποια τα τελευταία έτη, φάνετε να ίδει υπερεκτιμημένες ποσότητες για την παραγωγή .
Παράλληλα η παραγωγή της τρέχουσας εσοδείας των μη Ευρωπαϊκών (τρίτων) ελαιοπαραγωγικών χωρών, παρουσιάζεται αυξημένη σε σχέση με την παραγωγή της προηγούμενης περιόδου (Πιν.1. ) κατά 42% με κύριες χώρες αυξημένης παραγωγής, η Τουρκία με 263.χ.τ. και η Τυνησία με 280χ.τ.
Τελικά, η φετινή χρονιά παρουσιάζεται με τις νεώτερες εκτίμησες σαν χρονιά με πλούσια παραγωγή, η οποια με τους νόμους της αγοράς, δικαιολογεί μια πτώση των τιμών παραγωγού! Συμπερασματικά, τόσο το ΔΣΕ όσο και οι αρμόδιοι των Κρατών Μελων που εκπροσωπούν τις χώρες Μελή στην Συμβουλευτική Επιτροπή καλό είναι να σταθμίζουν προσεκτικότερα τα στοιχεία τους.
*Ο Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)