Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*
Το φαινόμενο της συνεχούς πτώσης των τιμών τους τελευταίους μήνες, προβληματίζει κυρίως τους παραγωγούς αλλά και τους εμπόρους που κινούνται με δικά τους κεφάλαια, ενώ οι πάσης φύσεως μεσίτες φαίνεται να σκοτίζονται μόνο για την ακινησία της αγοράς.
Πάντως όλοι δείχνουν να ενδιαφέρονται και να συζητούν για το ποια είναι τα αίτια της πτώσης, ενώ μερικοί δίδουν και ερμηνείες, σχεδόν πάντα, ανάλογα με τα συμφέροντα τους.
Μέσα στο θολό αυτό κλίμα, εμείς, στο βαθμό που μπορούμε, προσπαθούμε να δώσουμε τις πληροφορίες που θεωρούμε πλέον αξιόπιστες, σημειώνοντας τα εξης:
Η δεδομένη αυτονόητη επιθυμία των παραγωγών για άνοδο των τιμών και των αγοραστών για πτώση, οπωσδήποτε επηρεάζεται απο διάφορους παράγοντες. Μεταξύ αυτών κυριότεροι είναι:
-Ο όγκος της ετήσιας παραγωγής και των αποθεμάτων σε παγκόσμιο και ιδίως Ευρωπαϊκό επίπεδο που επηρεάζεται κυρίως απο τις καιρικές συνθήκες και ιδίως τις βροχοπτώσεις αλλά και απο την παρενιαυτοφορία,
-Οι πολιτικές εισαγωγών και εξαγωγών που εφαρμόζονται απο τα ελαιοπαραγωγή Κράτη και κυρίως απο την ΕΕ όπως η περίπτωση αδασμολόγητων εισαγωγών περιπου 1000 χ. τόνων απο την Τυνησία
-Η διάθρωση της εσωτερικής αγοράς κάθε χώρας και κάθε περιοχής όπως π.χ. η διάθεση του χύμα μέσω μεσιτών η διαγωνισμών και ο βαθμός της διαθεσης τυποποιημένου.
Απόψεις ΜΜΕ και φορέων της Ισπανίας.
Σύμφωνα με την Ισπανική ιστοσελίδα agroinformacion οι τιμές του ελαιολαδου έπεσαν σταδιακά τους τελευταίους μήνες στην Ισπανία, λογω των βροχών που σημειώθηκαν στην Ισπανία κατά τα μέσα Απρίλιου, οι οποίες οπωσδήποτε βελτίωσαν την κατάσταση των καταπονημένων απο την ξηρασία ελαιοδέντρων, και λογω των εισαγωγών απο άλλες χωρες, αλλά και λογω της πτώσης της εγχώριας ζήτησης ελαιολαδου προς όφελος των σπορέλαιων.
Σύμφωνα με Αγροδιατροφικούς Συνεταιρισμούς της Ανδαλουσίας, τα ελαιόδεντρα δεν αναμένεται να επανέλθουν πλήρως στην ομαλότητα με τις τελευταίες βροχές και αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή της επόμενης χρονιάς (2018/19) δεν θα είναι υψηλότερη από μια μέση παραγωγή.
Παράλληλα, η ερχόμενη παραγωγή στις άλλες χώρες που παράγουν ελαιόλαδο δεν αναμένεται να είναι καλύτερη απο την παραγωγή του τρέχοντος έτους, λογω του φαινόμενου της παρενιαυτοφορίας αλλά και λογω καιρικών συνθηκών όπως η ξηρασία στην Ισπανία και οι παγετοί που έπληξαν την Ιταλία κατά το τρέχον έτος.
Κυρίαρχος όμως παράγων φαίνεται να είναι και ο ρόλος των εκτιμήσεων της παραγωγής, αποθεμάτων, εισαγωγών και εξαγωγών και κατανάλωσης, που δόθηκαν προσφατα στην δημοσιότητα από το ΔΣΕ , τα οποια ανεξάρτητα από την ακρίβεια και αντικειμενικότητα τους, φαίνεται να έπαιξαν αποφασιστικό ρολό στην πρόσφατη πτώση των τιμών, όπως φαίνεται από όσα αναλυτικότερα αναφέρονται σε επόμενο θέμα.
*Ο Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)