Προβληματισμένοι οι παραγωγοί και θορυβημένοι μεσίτες και έμποροι. Βασικά αίτια της πτώσης

 

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Η πτώση των τιμών παραγωγού σε όλες τις ελαιοπαραγωγές χωρες και ιδιαίτερα στην Ελλάδα συνεχίζεται χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει αν και πότε θα σταματήσει. Η εξέλιξη προβληματίζει έντονα κυρίως τους παραγωγούς οι όποιοι είχαν επενδύσει «χρηματιστηριακά» σε συνεχή άνοδο των τιμών και κρατούσαν το λαδι τους αποθηκευμένο σε ελαιοτριβεία η στις αποθήκες τους.


times 120518Στην Ελλάδα, πράγματι, σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 21-5-18 (www.sedik.gr), οι τρέχουσες τιμές παραγωγού, για ελαιόλαδο 0,3 βαθμών, «έπεσαν» ήδη κάτω απο το ψυχολογικό φράγμα των 3€. Οι χαμηλότερες έφτασαν στα 2,60€, αλλά σημειώθηκαν , ευτυχώς, μόνο σε ένα Α.Σ. στην Κρήτη και μια Επιχείρηση στην Πελοπόννησο, ενώ οι υψηλότερες κρατήθηκαν στα 2,90€/κ.


Παράλληλα στους διαγωνισμούς που γίνονται στην Κρήτη, οι όποιοι κυρίως στην Ανατολική Κρήτη, σιγά-σιγά άρχισαν να γενικεύονται, οι τιμές που προσφέρονται κρίνονται ασύμφορες και οι διαγωνισμοί κηρύσσονται άγονοι.


Στην Ισπανία οι τιμές για το έξτρα παρθένο κυμάνθηκαν μεταξύ 2,34-3,59 €, ενώ οι πωλήσεις ενώ μετά την αρχική πτώση των τιμών είχαν περιοριστεί φθάνοντας στις 1,8 χ.τ./εβδ, ,προσφατα, άρχισαν και πάλι να αυξάνονται φθάνοντας στις 3,0 χ.τ. /εβδ., πράγμα που δείχνει ότι πολλοί παραγωγοί άρχισαν να πουλούν φοβούμενοι τυχόν περεταίρω πτώση.


Στην Ιταλία, αντίθετα, οι τιμές του έξτρα παρθένου διατηρούνται στα 4,10€, αποδεικνύοντας ότι το παιχνίδι της πτώσης, οι Ιταλικές εταιρείες το παίζουν κυρίως εκτός έδρας, στα γήπεδα της Ισπανίας, Ελλάδας και Τυνησίας, εκμεταλλευόμενοι τις τοπικές συγκυρίες!

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)