Η Δακοκτονία απαιτεί ριζική διοικητική και οικονομική λύση.

 

Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*

Εκτός απο την ανομβρία, η φετινή παραγωγή, εξακολουθεί οπωσδήποτε να κινδυνεύει και από τις προσβολές του Δάκου, έστω και αν η ξηρασία δεν ευνοεί την δραστηριότητα του.


Λύση ριζική, για τα γραφειοκρατικά και οικονομικά προβλήματα, που έχουν καταστεί χρόνιες παθογένειες του συστήματος της δολωματικής δακοκτονίας, δεν έχει δρομολογηθεί.


dakosΑλλεπάλληλες συσκέψεις σε Δημους, διαμαρτυρίες Συλλόγων, υπομνήματα του ΣΕΔΗΚ και άλλων φορέων, συνεχίζουν να κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου, αλλά οι αρμόδιοι περί άλλα τυρβάζουν! Η με πολυετείς έρευνες και επι χρόνια δοκιμασμένη στην πράξη μέθοδος των δολωματικών ψεκασμών, η οποία πέτυχε το 95% του Κρητικού ελαιολάδου να είναι εξτρα παρθένο, αχρηστεύεται τα τελευταία χρόνια, από ακατανόητα γραφειοκρατικά και οικονομικά προβλήματα.


Και οι αρμόδιοι, αντι να ασχοληθούν με την εξεύρεση διοικητικών και οικονομικών λύσεων στα προβλήματα αυτά, ασχολούνται με επιστημονικές έρευνες για νέες μεθόδους! Ωστόσο θα πρέπει να αναλογιστούν ότι οι έρευνες αυτές, που πάντα πρεπει να συνεχίζονται, συνήθως αποδίδουν μετά από μεγάλο χρόνο και οπωσδήποτε δεν λύνουν προβλήματα της διοίκησης. Έτσι, και όταν ακόμη αποδώσουν νέες μεθόδους η τεχνολογίες, ο «Μινώταυρος» της γραφειοκρατίας δεν θα δυσκολευτεί να καταβροχθίσει και αυτές.! Απαιτειται, επομένως να κτυπηθεί ο Μινώταυρος και γιαυτο χρειάζεται να βρεθεί κάποιος Θησέας!


Η πρόταση του ΣΕΔΗΚ για πλήρη αποκέντρωση της Δακοκτονίας με έγκαιρη μεταφορά διοικητικών και οικονομικών αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες, υπάρχει και καλό θα είναι να εξεταστεί!

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)