Εκδρομικό πρόγραμμα με ΙΧ και Πούλμαν που περιλαμβάνει: 

 

«Υψωμένη Ελιά», Μουσείο Ελιας και Οινοποιείο Μανουσάκη στον Βατόλακκο.
-Ενημερωσεις στο "Τσιράκειο ίδρυμα" στον Σκηνέ, συζητήσεις και ελαιοεδεσματα  στο Βοτανικό πάρκο


  Μια πρωτοποριακή και σημαντική για την προώθηση  του τουρισμού και του ελαιολάδου, περιηγητική ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πεμπτη 12 Απριλιου στις περιοχές Βατολακκου, Σκηνέ και Βατανικου Πάρκου στα Χανιά. Η ημεριδα περιλαμβανει στο προγραμμα της επισκέψεις με ξεναγήσεις  σε ποικίλα ελαιοκομικά και άλλα αξιοθέατα, οπως την "Υψωμενη" ελια, το Μουσείο Ελιας και το Οινοποιείο Μανιουσάκη στον Βατόλακκο, ενημερώσεις απο ειδικους επιστημονες στο Τσιρακειο ιδρυμα αλλα και γευσιγνωσίες ελαιοεδεσματων  στο Βοτανικο Πάρκο.

  Η ημερίδα αυτή που οργανώνεται από τον Δήμο Πλατανιά και τον ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία και με τον Σύνδεσμο Τουριστικών Γραφείων Δ. Κρητης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βατολακκου, το Τσιράκειο ίδρυμα, το Βοτανικό Πάρκο κ.α. τοπικούς συλλογικούς και ιδιωτικούς φορείς αποσκοπεί, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Μαλανδρακης, στην ανάδειξη των ελαιοκομικών και άλλων περιβαλλοντικών αξιοθέατων της περιοχής αυτής στο ευρύ τοπικό κοινο αλλά και στους ξένους τουρίστες της περιοχής με απώτερο στόχο την ανάπτυξη Τουρισμού στην περιοχή και την προβολη του ελαιολάδου.

mouseio ladiouΣτην εκδήλωση προσκαλούνται και αναμένεται να συμμετάσχουν, εκτός από τους κατοίκους της περιοχής και ενδιαφερόμενοι από τα Χανιά και άλλες περιοχές.

   Ιδιαίτερα όμως προσκαλούνται και αναμένεται να συμμετάσχουν ως άμεσα ενδιαφερόμενοι και οι εκπρόσωποι τουριστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Οι επιχειρησεις αυτές, αφού ενημερωθούν, μπορούν να εντάξουν στα προγράμματα των τουριστικών διαδρομών που οργανώνουν και τα σημεία που σχετίζονται με τον πολιτισμό και την υγιεινή και γευστική αξία του ελαιολαδου και των άλλων ποιοτικών και φημισμένων τοπικών προϊόντων της περιοχής, όπως Κρασιού Εσπεριδοειδών, Αβοκάντο κ.α


  Η ημερίδα αυτή, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ κ. Μαρινάκης αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού και των τουριστικών επιχειρήσεων της Κρητης για την προώθηση του Ελαιοτουρισμου, σαν μιας μορφής εναλλακτικού τουρισμού στην Κρητη, η οποια κατάλληλα προβαλλόμενη θα προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών μέσης και άνω ηλικίας τουριστών που ενδιαφέρονται για την γαστρονομία αλλά και την υγεία τους. Έτσι θα επιτύχουμε ανάπτυξη του τουρισμού στην ενδοχώρα ενώ έμμεσα θα προβάλλουμε και το ελαιόλαδο της Κρητης.


Το πρόγραμμα της περιηγητικής ημερίδας, περιλαμβάνει επισκέψεις, ξεναγήσεις και ενημερώσεις σε πέντε βασικά σημεία. Την Υψωμένη ελιά, το Μουσείο λαδιού Δερμιτζάκη , και το Οινοποιείο Μανουσάκη στον Βατόλλακο, το Τσιράκειο ίδρυμα στον Σκηνέ και το Βοτανικό Πάρκο στην επαρχιακή οδό Φουρνέ-Λάκκοι

Το πρόγραμμα της Ημερίδας
Το πρόγραμμα της Ημερίδας περιλαμβάνει:


-09.30 ακριβώς, αναχώρηση Πούλμαν από την πλατεία Αγοράς
-10.30 Προσέλευση στην "Υψωμένη" Ελιά Βατολάκκου. Υποδοχή από τον Δήμαρχο Πλατανιά κ.Μαλανδράκη και ενημέρωση για το ιστορικό της Ελιας από τον Γιάννη Γαλανάκη
-11.30: Επίσκεψη στο "Μουσείο Ελιας και Ελαιολάδου Δερμιτζάκη» στο Βατόλακκο. Ξενάγηση από την εκπρόσωπο του Μουσείο κ. Ελ. Δερμιτζάκη
-12.15: Επίσκεψη στο Οινοποιείο Μανουσάκη. Ξενάγηση από εκπρόσωπο του Οινοποιείου.
-12.45. Αίθουσα «Ιουλιανός Τσιράκης» στον Σκηνέ. Χαιρετισμοί οργανωτών και Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δ. Κρητης. Εισηγησεις  διάρκειας 45΄ με προβολη εικόνων απο τους:
 Δρ. Νικ. Μιχελακη, Επιστ. Σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ,με  θέμα: Ελαιοκομικά αξιοθέατα και Ελαιοτουρισμός. Μια νέα δυναμική στην Κρήτη.
 Γιώργο Αγγελάκη, Τμ. Οικονομίας του ΜΑΙΧ, με  Θέμα: Εναλλακτικές μορφές Τουρισμού στην Κρητη.
 Δρ. Αναγια Σαρπάκη, Αρχαιολόγο-Αρχαιοβοτανολόγο με  θέμα: «Η διατροφή στην Προϊστορική και Μινωική Κρητη. Τι έτρωγαν και πως μαγείρευαν οι Μινωίτες»
-14.10. Βοτανικό Πάρκο. Συζήτηση και προτάσεις για την αναπτυξη του ελαιοτουρισμού, κέρασμα με Ελαιοεδέσματα.

 

  Δυνατότητα μετακίνησης με  ΙΧ η Λεωφορείο οργανωτών
Οι συμμετέχοντες στην Ημερίδα μπορούν να μετακινηθούν ειτε με δικά τους μέσα, ειτε με λεωφορείο που θα διατεθεί από τους Οργανωτές και θα ξεκινήσει από την πλατεία αγοράς στις 09.30 ακριβώς.
Και στις δυο περιπτώσεις για λόγους οργανωτικούς απαραίτητη είναι η δήλωση των ενδιαφερόμενων στο τηλέφωνο 28210-50800η στο e-mail:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

 

   Τι σημαίνει και πως πρόεκυψε η ονομασία «Υψωμένη Ελια»
Η «Υψωμένη Ελια Βατολάκκου, δεν είναι όπως φαντάζεται κάνεις, κάποιο δέντρο που βρίσκεται πάνω σε κάποιο λόφο η άλλο ύψωμα από το οποιο πηρέ την ονομασία. Συμφωνα με τον Γιάννη Γαλανακη από τον Αλατόλακκο, είναι μια από τις πολλές παρόμοιες Ελιές που υπήρχαν παλαιότερα στον Βατόλακκο και θεωρούνταν από τους κατοίκους δέντρα ιερά γιατί προστάτευαν το χωριό από επιδημίες η χρησίμευαν και για παρακλήσεις για πρόκληση βροχών που γινόταν με λιτανείες στις οποιες συμμετείχε και ο Ιερέας ο όποιος τοποθετούσε σε μια τρύπα στον κορμό τους λιβάνι η άλλο άγιασμα.
Όπως αναφέρεται και στην Πινακίδα που έχει αναρτηθεί στην Ελια, απο έρευνα του ΣΕΔΗΚ διαπιστώθηκε ότι η «Υψωμένη Ελια» θεωρείται η ελιά που δέχτηκε από τον Ιερέα εκκλησιαστικό «ύψωμα». Ονομάζεται δε «ύψωμα» σε πολλές Εκκλησιές της Κρητης, ένα κομμάτι από την σφραγίδα του πρόσφορου το οποίο, σύμφωνα με τον Πρωτ. Δρ, Θ.Σ. Χριστοδούλου, υψώνεται από τον Ιερέα στην Αγία Πρόθεση. Περισσότερα μάλλον θα αναφερθούν κατά την Ημερίδα