Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*

Η ανεπάρκεια βροχών της φετινής χρονιάς στην Κρήτη και αλλες περιοχές, όπως είναι φυσικό έχει προκαλέσει την αγωνία των αρμόδιων για το αν και πως θα καλυφτούν οι ανάγκες σε νερό κυρίως του αστικού πληθυσμού και του τουρισμού στους προσεχείς θερινούς μήνες. Για την γεωργία και την αγροτική παραγωγή, ενδιαφέρον υπάρχει αλλά αυτό φυσιολογικά έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Πρώτα, όπως είναι φυσικό, ενδιαφέρουν οι άνθρωποι και μετά τα φυτά και τα ζώα!


elaiones2018Ωστόσο, πέραν από τους ανθρώπους και τις αρδευόμενες καλλιέργειες, υπάρχουν στην Κρητη και οι μη αρδευόμενες, οι ξηρικές καλλιέργειες που κυρίως ελιές και αμπέλια. Και για αυτά, όμως πέραν από τις ευχές για βροχές, μπορεί να υπάρξουν κάποια μετρά, τα οποια μπορεί να μην είναι τελείως αποτελεσματικά, όμως μπορεί να προσφέρουν αξιόλογη ανακούφιση.



ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΗΡΙΚΟΥΣ ΕΛΑΙΩΝΕΣ
Σε ότι αφορά τους ξηρικούς ελαιώνες, μερικά μέτρα που μπορούν να συντελέσουν στην εξοικονόμηση νερού σε αυτούς, ιδίως στην κρίσιμη περίοδο της άνοιξης όποτε πραγματοποιείται η άνθηση και καρποδεση, είναι και τα εξης:


Η καταστροφή των ζιζανίων, μια φροντίδα που έτσι και άλλοιώς θα πρέπει να γίνεται, φετος πρέπει να επισπευτεί και να γίνει άμεσα όπου δεν έγινε. Τα ζιζάνια αφαιρούν υγρασία από το ίδιο εδαφικό στρώμα, που προορίζεται για τις ελιές. Επομένως η έγκαιρη καταστροφή τους είναι απαραίτητη, Καταλληλότερος τρόπος είναι η πλήρης κοπή και ο θρυμματισμός τους με μηχανικό καταστροφέα. Κατάλληλος τρόπος είναι το φρεζάρισμα καίτοι αυτό με την αναμόχλευση του εδάφους που προκαλεί, συντελεί σε απώλειες υγρασίας. Τα ζιζανιοκτόνα δεν θεωρούνται κατάλληλα, γιατί εκτός από τις επιτάσεις τους στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, απαιτούν κάποιο χρόνο για να δράσουν όποτε έχουμε απώλειες σε νερό.


Το κλάδευμα των δέντρων, αποτελει επίσης, άλλη μια πολύ ωφέλιμη φροντίδα που έτσι και άλλοις χρειάζεται. Πρέπει όμως να γίνει, αν δεν έγινε, το δυνατόν συντομότερο. Σκοπός του πρεπει να είναι η αφαίρεση των κλαδιών εκείνων που ξεφεύγουν κατά το ύψος η πλάτος ώστε να περιοριστεί η κώμη (φούντα) κατά ένα αξιόλογο ποσοστό, όποτε θα εξοικονομηθούν άσκοπες απώλειες νερού και θρεπτικών συστατικών.


Χρήσιμη πολύ είναι θα είναι επίσης και η αφαίρεση των λαίμαργων βλαστών που εκφύονται από την βάση η και από τους κλώνους μετά από προηγούμενο κλάδεμα.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)