Οι προτάσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης απο τον ΣΕΔΗΚ

 

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, 28.02.2018 - Κ. Κλαψινού
Η αποκέντρωση του προγράμματος δακοκτονίας αλλά και η σύσταση ειδικού φορέα για το σκοπό αυτό, αποτελούν βασική προτεραιότητα για τους ελαιοκομικούς Δήμους της Κρήτης με στόχο την προστασία της παραγωγής, που μέχρι σήμερα βάλλεται έντονα από τη γραφειοκρατία, τις καθυστερήσεις και τα ελλειπή κονδύλια για την εφαρμογή του προγράμματος δημιουργώντας ζημιές εκατομμυρίων στην ετήσια παραγωγή.


Τα παραπάνω αναδείχθηκαν χθες στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης και παρουσίασης του απολογισμού δράσεων της τριετίας του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης ΣΕΔΗΚ στο ξενοδοχείο Aquilla Porto Rethymno.


«ΑΓΚΑΘΙ» Η ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ

sedik1«Αγκάθι» για την Κρήτη αποτελεί η δακοκτονία, αφού προσβάλλει με μεγάλη συχνότητα τα ελαιόδεντρα προκαλώντας ζημιές που μπορεί να είναι καταστροφικές για την ποιότητα και την ποσότητά του, ενώ εκτιμάται πως ετησίως η οικονομική ζημιά που προκύπτει από την προσβολή του δάκου ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ.
Ο ΣΕΔΗΚ βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση ζητώντας επανειλημμένα ειδική μέριμνα για το θέμα της δακοκτονίας, ενώ καταθέτει προτάσεις μέσα από τις οποίες οι Δήμοι της Κρήτης θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το ζήτημα.
Στα βασικά προβλήματα που εντοπίζονται σε ό,τι αφορά τη δακοκτονία, είναι η γραφειοκρατία η οποία δημιουργεί καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος ψεκασμών και η προμήθεια των φαρμάκων για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς, αλλά και τα πενιχρά κονδύλια που αναλογούν για την Κρήτη στο σκέλος αυτό. Απόρροια αυτού, είναι οι ψεκασμοί να μην επαρκούν και να μη γίνονται έγκαιρα με σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή του ελαιολάδου.


ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ
Για το λόγο αυτό, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ κος Γιώργος Μαρινάκης, είναι αναγκαία η αποκέντρωση της διαδικασίας για τη δακοκτονία.
«Θεωρώ ότι πρέπει το σύστημα να αποκεντρωθεί, να έρθει στο επίπεδο της Περιφέρειας, όπως και ο νόμος ο Καλλικράτης επιτάσσει και επίσης το θέμα της προμήθειας φαρμάκων. Έχουν γίνει πολλές σοβαρές παρεμβάσεις και πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας προς την κατεύθυνση αυτή, γιατί φέτος ιδιαίτερα στο Ρέθυμνο διαπιστώσαμε μεγάλο πρόβλημα στη δακοκτονία αλλά και γενικότερα διαπιστώνουμε την έλλειψη κονδυλίων. Γενικά χρειάζεται επανασχεδιασμό το όλο σύστημα γιατί οι παραγωγοί πληρώνουν και τα χρήματα δεν καταλήγουν στο κρατικό ταμείο με τα ενδιάμεσα συστήματα που υπάρχουν. Πάντα έχουμε έλλειψη πόρων, πάντα κάνουμε λιγότερους ψεκασμούς απ’ όσους πρέπει και γίνονται και σε περιόδους που δεν μπορούν να βοηθήσουν την παραγωγή».

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ
Αναγκαία, όπως τόνισε ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΣΕΔΗΚ Δρ Νίκος Μιχελάκης, μετά τη διαπίστωση πως τη φετινή χρονιά τα προβλήματα στη δακοκτονία είναι πολύ πιο σοβαρά από προηγούμενες χρονιές, είναι η σύσταση ενός ειδικού φορέα για τη δακοκτονία που θα κινείται στα πρότυπα του παλαιού ταμείου προστασίας ελαιοπαραγωγής.
Όπως εξήγησε ο κος Μιχελάκης: «Η πρόταση, η γενική, είναι ότι θα πρέπει να ιδρυθεί ένας ειδικός φορέας για τη δακοκτονία στην Κρήτη κατά τα πρότυπα του παλαιού ταμείου προστασίας ελαιοπαραγωγής το οποίο υπήρχε πριν από μερικές δεκαετίες. Ο φορέας αυτός θα πρέπει να λειτουργήσει σε επίπεδο περιφέρειας, θα πρέπει να είναι ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου για να μπορεί να έχει ευελιξία, θα πρέπει να είναι υπεύθυνος και για τις εισπράξεις των εισφορών και κονδυλίων που μπορεί να προκύψουν από προγράμματα εθνικά ή ευρωπαϊκά και από την άλλη θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για τη σωστή εφαρμογή της δακοκτονίας με βάση τους κανόνες οι οποίοι είναι γνωστοί από πολύ παλιά. Εδώ στην Κρήτη έγιναν τα περισσότερα πειράματα και από εδώ προέκυψαν όλα τα αποτελέσματα εκείνα με τα οποία έχει καταφέρει το λάδι της Κρήτης να είναι ακόμα, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, σε ένα επίπεδο ποιοτικό πολύ υψηλότερο απ’ ό,τι είναι τα λάδια της Ιταλίας και της Ισπανίας».

ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ «ΕΥΝΟΕΙ» ΤΟΝ ΔΑΚΟ
Χαρακτηριστικά, στην εισήγησή του ο Δρ Γεωπόνος-Εντομολόγος Στυλιανός Μιχελάκης αναφέρθηκε στο κλίμα της Κρήτης το οποίο ευνοεί τον πολλαπλασιασμό του δάκου.
Ο ίδιος μεταξύ άλλων τόνισε: «Το υγρό και ήπιο κλίμα της Κρήτης ευνοεί σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό τον πολλαπλασιασμό του εντόμου. Μελέτες και ερευνητικές εργασίες για τη βιολογία του εντόμου έχουν καταγράψει μέχρι επτά αλληλοκαλπτόμενες γενιές του εντόμου ετησίως στην Κρήτη, ενώ στα περισσότερα άλλα μέρη της Ελλάδας ο αριθμός αυτός φτάνει τις τρεις και σπάνια τις τέσσερις γενιές το χρόνο. Με τόσο μεγάλους πληθυσμούς του εντόμου που αναπτύσσονται στην Κρήτη η ζημιά μπορεί να φτάσει μέχρι ολοκληρωτικής καταστροφής τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα του λαδιού».

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ
Στα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα δακοκτονίας αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΔΗΚ Χανίων και πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δ. Αποκορώνου κος Σταύρος Σταυρουλάκης.
«Τα διοικητικά προβλήματα χαρακτηρίζονται από μια χρονοβόρα και δαιδαλώδη γραφειοκρατική διαδικασία, η οποία από τις υποβολές των δηλώσεων των ενδιαφερομένων εργολάβων έως τις υπογραφές των τελικών συμβάσεων είναι υπερβολική. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας από την Κεντρική Διοίκηση είναι πάντα η απαράδεκτη καθυστέρηση της έναρξης των ψεκασμών, αλλά και της επίβλεψης της ορθής εφαρμογής τους από τους Γεωπόνους τομεάρχες. Μόνιμο θύμα αυτής της κατάστασης είναι η αναποτελεσματικότητα της μεθόδου. Από την άλλη πλευρά οι Νομάρχες Γεωπόνοι, αντί να προσληφθούν από την έναρξη της περιόδου τον Μάιο και Ιούνιο του 2017 προσλήφθηκαν μέσα με τέλη Αυγούστου» τόνισε μεταξύ άλλων ο κος Σταυρουλάκης.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης και στο ζήτημα της καταβολής των αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς από τον ΕΛΓΑ, με την Κρήτη να είναι ο μεγάλος χαμένος στο σκέλος αυτό, αφού τα προβλήματα θερμοπληξίας, τα οποία δημιουργούν σοβαρές ζημιές στα ελαιόδεντρα, αντιμετωπίζονται από τον φορέα επιφανειακά.
Όπως τόνισε ο κος Μαρινάκης: «Οι οικονομικές απώλειες προστίθενται και στο ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν είναι φιλικός προς τα προβλήματα θερμοπληξίας που παρουσιάζονται στην Κρήτη. Έτσι λοιπόν αποζημιώνονται όλοι για τις κρυοπληξίες, αλλά η θερμοπληξία δεν θεωρείται λόγος για να αποζημιωθούν οι δικοί μας παραγωγοί. Είχαμε και το 2013 και το 2015 απώλεια έως 70% του ελαιοκάρπου, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και για την τροποποίηση του ΕΛΓΑ και επίσης να ξαναγίνει εξορθολογισμός του τρόπου κατανομής των ενισχύσεων στους ελαιοπαραγωγούς γιατί οι δικοί μας ελαιοπαραγωγοί έχουν αδικηθεί κατάφορα από τον τρόπο που γίνεται η κατανομή των επιδοτήσεων».
Στη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκε βραβείο στο ελαιοτριβείο Λιθινών, Σητείας για τις καλές πρακτικές που εφαρμόζει και τη συμβολή του στην παραγωγή καλής ποιότητας ελαιολάδου.

Ο ΕΛΑΙΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΤΟΧΕΥΣΕΙΣ
Ιδιαίτερα στάθηκε ο κος Μιχελάκης στις νέες στοχεύσεις που αφορούν τον ελαιοτουρισμό, μια μορφή που μπορεί να είναι ιδιαίτερα δυναμική και να ηγηθεί της προσπάθειας διασύνδεσης του πλούτου της Κρητικής Γης με τον τουρισμό. Όπως ανέφερε ο κος Μιχελάκης στην προσπάθεια αυτή του ΣΕΔΗΚ καθοριστικό ρόλο θα έχουν τα μνημειακά ελαιόδεντρα και τα μουσεία ελιάς προκειμένου να αξιοποιηθούν προς όφελος του προϊόντος και του τουρισμού με «στροφή» προς την ενδοχώρα.
Ήδη πάντως είναι γνωστή τα προηγούμενα χρόνια η δράση του ΣΕΔΗΚ στα ξενοδοχεία που εστίαζε στην ενημέρωση των επισκεπτών μέσα από έντυπο υλικό και ποικίλες δράσεις.
Θετικό το έργο και οι δραστηριότητες του ΣΕΔΗΚ την τριετία 2015-2017
Τους σημαντικότερους τομείς δραστηριότητας του ΣΕΗΚ παρουσίασε στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ κος Γιώργος Μαρινάκης χαρακτηρίζοντας παραγωγική τη συγκεκριμένη περίοδο, παρά τις δυσκολίες, αφού ο ΣΕΔΗΚ κατάφερε να υλοποιήσει μια σειρά από δράσεις και έργο το οποίο, όπως τόνισε, εκτιμήθηκε θετικά από τους ελαιοπαραγωγούς και τους παράγοντες του νησιού.
Αναλυτικά παρουσιάστηκε το σύνολο των νομοθετικών πρωτοβουλιών από πλευράς του ΣΕΔΗΚ, οι οποίες -όπως τόνισε ο κος Μαρινάκης- ευοδώθηκαν σε στοχευμένους άξονες όπως η χρήση του ελαιολάδου, η υποχρεωτική αναγραφή στους καταλόγους, η μη επαναχρησιμοποίηση των φιαλιδίων στα καταστήματα εστίασης, αλλά και σημαντικές δράσεις ευαισθητοποίησης της νεολαίας μέσα από ειδικό έντυπο υλικό και δράσεις στα σχολεία.
Αξίζει να σημειωθεί, όπως παρουσίασε στην εισήγησή του ο Οικονομικός Γραμματέας Ταμίας του ΣΕΔΗΚ κος Ευτύχης Κονταξάκης, πως τα έσοδα του ΣΕΔΗΚ κυμάνθηκαν από 36.451,63 έως 55.702,46 και τα έξοδα από 44.644,67 έως 74.859,13. Κάθε χρόνο, όπως επεσήμανε ο ίδιος, υπήρχε υπόλοιπο για την επόμενη περίοδο από 52.997,21 έως 111.331,36. Οι διαφορές μεταξύ ετών είναι λογικές, όπως τόνισε, και εξαρτήθηκαν από τα προγράμματα που υπήρχαν, ο προϋπολογισμός των οποίων διέφερε.
Αναλυτικά οι κύριες δραστηριότητες της τριετίας του ΣΕΔΗΚ:

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
Στον τομέα της παραγωγής τα κύρια προβλήματα που απασχόλησαν τον ΣΕΔΗΚ κατά την περίοδο 2015/17 και οι δράσεις του σε αυτά ήταν:


-Ενέργειες για προβλήματα Δακοκτονίας
Η εφαρμογή της δακοκτονίας συνεχώς υποβαθμίζεται εξαιτίας των αλλεπάλληλων δραστικών περιορισμών σε πιστώσεις και προσωπικό από την Κεντρική Διοίκηση. Το πρόβλημα είναι σοβαρό γιατί τελικά επιβαρύνει το γενικό επίπεδο ποιότητας του ελαιολάδου της Κρήτης με συνέπεια σοβαρές οικονομικές απώλειες.


Ο ΣΕΔΗΚ για αντιμετώπιση του προβλήματος:
- Συγκρότησε Επιτροπή από ειδικούς επιστήμονες η οποία παρακολουθεί και εισηγείται στον ΣΕΔΗΚ τις κατάλληλες ενέργειες.
-Οργάνωσε ημερδία με τίτλο: «Εφαρμογή δακοκτονίας στην Κρήτη. Προβλήματα-Προτάσεις», η οποία έγινε στο Ρέθυμνο στις 29-4-2015.
-Υπέβαλε υπόμνημα (αρ. 33/27-5-15) στο ΥπΑΑΤ, τους Βουλευτές, την Περιφέρεια και άλλους φορείς, με προτάσεις για τη σωστή εφαρμογή της δακοκτονίας.
Ωστόσο, το πρόβλημα συνεχίζεται και η προστασία της παραγωγής δυστυχώς δεν εξασφαλίζεται επαρκώς. Την τελευταία περίοδο 2017/18 οι ζημιές στην ποιότητα ήταν σοβαρότερες και προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.
Μετά τη σημερινή εισήγηση ο ΣΕΔΗΚ θα υποβάλλει νέο υπόμνημα προς τα αρμόδια Υπουργεία, την Περιφέρεια, τους Βουλευτές Κρήτης κ.ά.
-Υπόμνημα προς ΥΠΑΑΤ για άρση αδικιών ελαιοκαλλιεργητών με τη νέα ΚΑΠ Υποβλήθηκε υπόμνημα (αρ. 31/14-5-15) στο ΥΠΑΑΤ για άρση των αδικιών που προκαλεί στην ελαιοκαλλιέργεια η νέα ΚΑΠ με τη μείωση των επιδοτήσεων για την ελιά.
-Ζημιές από καύσωνες την άνοιξη 2015
Την άνοιξη του 2015 προκλήθηκαν υψηλές ζημιές από ασυνήθιστους καύσωνες στην άνθιση και καρπόδεση της ελιάς της τάξεως του 30-50% με συνέπεια μεγάλες απώλειες στην παραγωγή. Ο ΣΕΔΗΚ, όπως και για τις μεταλύτερες ζημιές του 2013 που προκάλεσαν ζημιές της τάξεως 50-70%, αξίας 150-200 εκ. ευρώ, υπέβαλε νέα υπομνήματα (αρ. 35/12-7-2016 και αρ. 40/22-8-17) με το οποίο ζητούσε την καταβολή αποζημιώσεων από ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ, αλλά και τροποποιήσεις στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ. Επιδίωξή του είναι η θεσμοθέτηση της κάλυψης των ζημιών στην ανθοφορία και καρπόδεση που προκαλούνται από υψηλές θερμοκρασίες, καύσωνες κλπ τα οποία συνήθως πλήττουν την Κρήτη, όπως γίνεται και για τις ζημιές από παγετούς που συνήθως πλήττουν τη Βόρειο Ελλάδα.
Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα. Το θέμα χρήζει παρακολούθησης και επανάληψης προσπαθειών σε συνεργασία και με άλλους φορείς.
-Έκδοση φυλλάδιο «Ορθές Πρακτικές στην Παραγωγή, Έκθλιψη και Διάθεση Ελαιολάδου». -Βραβεύσεις ελαιοτριβείων που εφαρμόζουν ορθές πρακτικές στην έκθλιψη.

ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
Κύρια πλευρά προς την οποία ο Σύνδεσμος ανάπτυξε περισσότερο τη δράση του, ήταν ο τομέας της διάθεσης του ελαιολάδου, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, παρουσιάζει αρκετά και σοβαρά προβλήματα. Κύριες δράσεις που πραγματοποίησε είναι:
-Έκδοση Δελτίου Τιμών Ελαιολάδου.
-Υπομνήματα για τη διάθεση του ελαιολάδου στη λιανική και την εστίαση:
-Ίδρυση και υποστήριξη Δικτύων «ΕλαιοΓευσίες».
-Βραβεύσεις ελαιοτριβείων που εφαρμόζουν ορθές πρακτικές στη διάθεση.


ΠΡΟΒΟΛΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
-Οργάνωση «Εκστρατείας ευαισθητοποίησης της νεολαίας».
-Οργάνωση εκδηλώσεων ενημέρωσης εκπαιδευτικών.
-Εκδηλώσεις στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς 2016-2017.
-Εκδηλώσεις στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς 2017.
-Βραβεύσεις Ξενοδοχείων που προωθούν το ελαιόλαδο.
-Διάθεση βιβλίων σε τουρίστες μέσω ξενοδοχείων.


ΜΝΗΜΕΙΑΚΑ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ ΚΡΗΤΗΣ
-Ανακήρυξη και ανάδειξη μνημειακών ελαιοδέντρων
Ο ΣΕΔΗΚ συνεχίζοντας μεθοδικά τις προσπάθειες που άρχισε από το 2002 προχώρησε στην καταγραφή, ανακήρυξη και ανάδειξη 25 μνημειακών ελαιοδέντρων της Κρήτης με την ειδική διαδικασία που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr
Η διαδικασία προβλέπει επισήμανση και καταγραφή μνημειακών με υποβολή δελτίων από ενδιαφερόμενους δήμους, συλλόγους, πρόσωπα και αξιολόγησή τους από ειδική διεπιστημονική επιτροπή στην οποία μετέχουν αρχαιολόγοι, γεωπόνοι, και εικαστικοί και ανακήρυξη όσων συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις από το ΔΣ του ΣΕΔΗΚ.
Ήδη εξετάστηκαν πάνω από 90 δελτία υποψήφιων μνημειακών και ανακηρύχτηκαν ως μνημειακά ελειόδεντρα συνολικά 25. Από αυτά τα 10 είχαν ανακηρυχτεί και αναδειχθεί μερικώς από το 2008 με επιτόπιες πινακίδες, ιστοσελίδα, δημοσιεύματα, βιβλία κ.ά. Άλλα 6 ανακηρύχτηκαν αργότερα το 2011, ενώ άλλα 9 αξιολογήθηκαν θετικά και μπορούν να ανακηρυχτούν μόλις επιλυθούν διάφορα ιδιοκτησιακά και περιβαλλοντικά προβλήματα.
Η ανάδειξη των μνημειακών ελαιοδέντρων προωθήθηκε και με οργάνωση ομαδικών επισκέψεων εκπαιδευτικών και άλλων ενδιαφερόμενων από τον ΣΕΔΗΚ. αλλά και εκδηλώσεις που οργάνωσαν συγκεκριμένοι Δήμοι και Πολιτιστικοί φορείς όπως οι Δήμοι Πλατανιά και Ιεράπετρας.

- Πρόταση για το βραβείο EUROPA NOSTRA
Ο ΣΕΔΗΚ στα πλαίσια της περαιτέρω ανάδειξης και προβολής των μνημειακών Κρήτης συνέταξε και υπόβαλε στην ΕΕ, ειδικό φάκελο για την απονομή του βραβείου EUROPA NOSTRA σε 14 μνημειακά ελαιόδεντρα της Κρήτης για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους υπόγραψαν σχετική δήλωση αποδοχής. Τα βραβεία EUROPA NOSTRA απονέμονται κάθε χρόνο από την ΕΕ σε 30 έργα ή πρωτοβουλίες προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς τα οποία πρέπει να προταθούν από 37 χώρες της ΕΕ και εκτός αυτής.

-Μελέτη και εργασίες ανάπλασης των μνημειακών ελαιοδέντρων
Ο ΣΕΔΗΚ υπόβαλε στην Περιφέρεια Κρήτης πρόταση για χρηματοδότηση μελέτης των εργασιών ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου 14 μνημειακών ελαιοδέντρων Κρήτης για την οποία εγκρίθηκε το ποσό των 10.000 ευρώ.
Βασικοί στόχοι της πρότασης τέθηκαν:
-Η διατήρηση και ανάδειξη των μνημειακών ελαιοδέντρων σαν ζωντανών μνημείων της πατρογονικής μας κληρονομιάς.
-Ο εμπλουτισμός της ενδοχώρας της Κρήτης με αξιοθέατα για ανάπτυξη πολιτιστικού, περιβαλλοντικού και γαστρονομικού τουρισμού στην ενδοχώρα.
-Η έμμεση αλλά αποτελεσματική προβολή της πολιτισμικής και υγιεινής αξίας του Κρητικού ελαιολάδου που αποτελεί τον δεύτερο οικονομικό πόρο της Κρήτη.
Ωστόσο, επειδή απαραίτητη προϋπόθεση και για τη μελέτη και για τις εργασίες ανάπλασης τέθηκε η απόκτηση της ιδιοκτησίας ή της χρήσης των δέντρων από τους οικείους Δήμους ή τον ΣΕΔΗΚ, συναντήθηκαν πολλές και ανυπέρβλητες δυσκολίες. Τελικά το ιδιοκτησιακό έχει διευθετηθεί για 5-6 μόνο δέντρα, οπότε ο ΣΕΔΗΚ ζήτησε από την Περιφέρεια με το εγκριμένο ποσό αφού αυξηθεί κατά 5.000 ευρώ να γίνει η μελέτη και εκτέλεση των εργασιών ανάπλασης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΕΔΗΚ ΓΙΑ ΤΟ 2018-2019
Στις δραστηριότητες που μπορεί να υλοποιήσει ο ΣΕΔΗΚ την επόμενη διετία, αναφέρθηκε ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Δρ Νίκος Μιχελάκης παρουσιάζοντας τον προγραμματισμό του φορέα, ο οποίος συνάδει με τις σύγχρονες προκλήσεις και απαιτήσεις.
Αναλυτικά πρόκειται για τους εξής άξονες:

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
-Ενέργειες για προβλήματα δακοκτονίας.
-Ζημιές από ακραίες καιρικές συνθήκες.
-Δράσεις ενημέρωσης για «Ορθές πρακτικές στην παραγωγή και έκθλιψη».
-Ενημέρωση και προτάσεις για τη νέα ΚΑΠ.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
-Συνέχιση έκδοσης δελτίων τιμών ελαιολάδου του ΣΕΔΗΚ.
-Προώθηση εξαγωγών τυποποιημένου.
-Εφαρμογή ορθών πρακτικών στη διάθεση χύμα.
-Ρύθμίσεις διάθεσης ελαιολάδου στη λιανική και την εστίαση.
-Εκαστρατεία ευαισθητοποίησης της νεολαίας.
-Βραβεύσεις ξενοδοχείων που προωθούν το ελαιόλαδο.
-Ενημέρωση τουριστών μέσω ξενοδοχείων.
-Προώθηση «ελαιοτουρισμού» ως εναλλακτικής μορφής τουρισμού.
-Ανάπλαση και ανάδειξη μνημειακών ελαιοδέντρων.